Publicat in: Vegetal
Amenajarea spaţiilor în ciupercăriile intensive de champignon
Amenajarile constau in instalatii pentru a produce microclimatul- incalzire si racire, aprovizionarea cu apa potabila, canalizare, iluminat, stelaje.

Parametrii tehnologici si constructivi ai spaţiului destinat culturii sunt :

aer necesar – 225 mc/h/tona de compost din care aer proaspat 1 mc/h/kg de ciuperci din care : 5 mc la incubare , 10-15 mc la fructificare-recoltare;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

viteza de circulatie a aerului – 0,1-0,3 m/sec.;

viteza de circulatie a aerului pana la începutul aparitiei scvamelor pe palarie este în functie de umiditatea relativa a aerului RH%, crescand o data cu aceasta.

Astlel:

-  la 70% este de 0,15-0,30 m/sec.;

-  la 80-85% este de 0,6 m/sec;

-  la 90-95% este de 2,4 m/sec;           
                                              
Bioxidul de carbon eliminat din compost datorita activitatilor metabolice  este de 25-85 g/tona/ora.
Cantitatea de CO 2 creste o data cu aparitia butonilor si atinge limita maxima la primul val de recoltare, cand va trebui ca si ventilatia sa fie suplimentata. Excesul de CO2 ce se concentreaza in partea de jos a incaperii este eliminat prin orificii unde se creaza suprapresiune, prevazute cu clapete:

volumul util de aer asigurat in spatiul de cultura va fi de 2,5 mc/un mp spatiu de cultură;

filtru de aer pentru ciupercariile intensive si in special pentru  incubare cu o capacitate de fitrare de 5 microni va fi prevazut si cu un filtru grosier ;

cantitatea de aer necesara pentru 1 kg de ciuperci recoltate este de 1 mc/ora la temperatura de 16 grade C si de 1,5 – 2,0 mc/ora/kg de ciuperci prezente pe suprafaţa- estimativ;

posiblitatea de admisie pentru aer proaspat si cea pentru aer recirculat sa poată fi reglata de la 10-100;

alimentarea cu aer proaspat la ciupercariile moderne se va face automatizat in functie de concentratia de CO2 din spatiul de cultura;

aerisirea la incubare : de 15-30 minute la fiecare 3 ore cu un aport de 10% aer proaspat si 90% aer recirculat;

aerisirea la formare, dupa 8-10 zile de la acoperire, se intensifica ventilatia cu un aport de 20-25% aer proaspat ;

aerisirea in perioada de recoltare este în functie de temperatura din compost, astfel la 16 grade C este de 2,0 mc/mp de cultura, la 18 grade C de 3 mc, la 20 grade C de 12 mc aer/m/sec. Cand cantitatea de ciuperci existenta pe suprafata straturilor creste la 3-5 kg/mp, necesarul de aer va fi dublu pentru temperatura de 16 şi 18 grade C;

asigurarea ventilatiei în spatiul de cultura intensiva se realizeaza prin laminarea aerului proaspat si amestecat cu cel recirculat, existand deci o tubulatura de introducere si distributie a aerului si una de recirculare a aerului, amplasate opus.

Cele mentionare anterior au fost facute in scopul  de a va convinge cat de importanta este asigurarea ciupercariei cu aceste instalatii care vor mentine conditiile de microclimat in functie de faza in care se afla ciuperca de cultura. 

Aceasta amenajare va  fi facută de specialisti in ventilatie, frigotehnist, automatizare, care vor trebui ajutati si de dvs.sau de un tehnolog, cu date specifice despre conditiile de crestere a ciupercilor in diferite faze.

Deoarece specialistul in ventilatie cunoaste principiul de funtionare, intr-un supermarket,  dar nu cunoaste ce conditii sa indeplineasca in ciupercarii, si nu se gasesc specialisti, in tara noastra nu exista traditie mai mare de 20 ani in ciupercarii intensive.

Pe langa aceste instalatii veti mai avea nevoie de stelaje din aluminiu, sau fier cornier, nu recomand inox că s-ar putea sa fie prea costisitor.

Cel mai comod se lucreaza pe 3 nivele, pe verticală. In cazurile in care doriti 6 nivele, dupa primele 3 nivele sunt fixate platforme de acces.

Autoare a 27 carti in domeniul cultivarii ciupercilor si nu numai, este proprietar si editor a site-ului www.ciupercile.ro, unde scrie despre cultura ciupercilor, Dr. ing. Ioana Tudor tine singurul curs de ciupercar acreditat din tara.

Sursa foto: www.gombaforum.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AgroRomania te invita la concurs! CADOU: CD-ul Cultivarea Ciupercilor Champignon
AgroRomania te invita la concurs! CADOU: CD-ul Cultivarea Ciupercilor Champignon
Cum te inscrii la concurs? Pentru a castiga CD-ul Cultivarea Ciupercilor Champignon da LIKE si...
Compostul, un îngrăşământ ecologic natural
Compostul se obţine prin fermentarea diferitelor resturi organice (paie, resturi de coceni,...
Mureş: Compostarea, de la teorie la acţiune
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mures în colaborare cu Asociatia pentru Protectia Mediului...
Compostul, pur si simplu. Principalele tipuri de compost ce pot fi produse in gospodarie
Care sunt principalele tipuri de compost? Care sunt cele mai cunoscute metode de compostare? Cum se...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016