
Parametrii tehnologici si constructivi ai spaţiului destinat culturii sunt :
• aer necesar – 225 mc/h/tona de compost din care aer proaspat 1 mc/h/kg de ciuperci din care : 5 mc la incubare , 10-15 mc la fructificare-recoltare;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
• viteza de circulatie a aerului – 0,1-0,3 m/sec.;
• viteza de circulatie a aerului pana la începutul aparitiei scvamelor pe palarie este în functie de umiditatea relativa a aerului RH%, crescand o data cu aceasta.
Astlel:
- la 70% este de 0,15-0,30 m/sec.;
- la 80-85% este de 0,6 m/sec;
- la 90-95% este de 2,4 m/sec;
Bioxidul de carbon eliminat din compost datorita activitatilor metabolice este de 25-85 g/tona/ora.
Cantitatea de CO 2 creste o data cu aparitia butonilor si atinge limita maxima la primul val de recoltare, cand va trebui ca si ventilatia sa fie suplimentata. Excesul de CO2 ce se concentreaza in partea de jos a incaperii este eliminat prin orificii unde se creaza suprapresiune, prevazute cu clapete:
• volumul util de aer asigurat in spatiul de cultura va fi de 2,5 mc/un mp spatiu de cultură;
• filtru de aer pentru ciupercariile intensive si in special pentru incubare cu o capacitate de fitrare de 5 microni va fi prevazut si cu un filtru grosier ;
• cantitatea de aer necesara pentru 1 kg de ciuperci recoltate este de 1 mc/ora la temperatura de 16 grade C si de 1,5 – 2,0 mc/ora/kg de ciuperci prezente pe suprafaţa- estimativ;
• posiblitatea de admisie pentru aer proaspat si cea pentru aer recirculat sa poată fi reglata de la 10-100;
• alimentarea cu aer proaspat la ciupercariile moderne se va face automatizat in functie de concentratia de CO2 din spatiul de cultura;
• aerisirea la incubare : de 15-30 minute la fiecare 3 ore cu un aport de 10% aer proaspat si 90% aer recirculat;
• aerisirea la formare, dupa 8-10 zile de la acoperire, se intensifica ventilatia cu un aport de 20-25% aer proaspat ;
• aerisirea in perioada de recoltare este în functie de temperatura din compost, astfel la 16 grade C este de 2,0 mc/mp de cultura, la 18 grade C de 3 mc, la 20 grade C de 12 mc aer/m/sec. Cand cantitatea de ciuperci existenta pe suprafata straturilor creste la 3-5 kg/mp, necesarul de aer va fi dublu pentru temperatura de 16 şi 18 grade C;
• asigurarea ventilatiei în spatiul de cultura intensiva se realizeaza prin laminarea aerului proaspat si amestecat cu cel recirculat, existand deci o tubulatura de introducere si distributie a aerului si una de recirculare a aerului, amplasate opus.
Cele mentionare anterior au fost facute in scopul de a va convinge cat de importanta este asigurarea ciupercariei cu aceste instalatii care vor mentine conditiile de microclimat in functie de faza in care se afla ciuperca de cultura.
Aceasta amenajare va fi facută de specialisti in ventilatie, frigotehnist, automatizare, care vor trebui ajutati si de dvs.sau de un tehnolog, cu date specifice despre conditiile de crestere a ciupercilor in diferite faze.
Deoarece specialistul in ventilatie cunoaste principiul de funtionare, intr-un supermarket, dar nu cunoaste ce conditii sa indeplineasca in ciupercarii, si nu se gasesc specialisti, in tara noastra nu exista traditie mai mare de 20 ani in ciupercarii intensive.
Pe langa aceste instalatii veti mai avea nevoie de stelaje din aluminiu, sau fier cornier, nu recomand inox că s-ar putea sa fie prea costisitor.
Cel mai comod se lucreaza pe 3 nivele, pe verticală. In cazurile in care doriti 6 nivele, dupa primele 3 nivele sunt fixate platforme de acces.
Sursa foto: www.gombaforum.hu