Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe

appr-romania-se-afla-pe-primul-loc-in-ue-la-suprafetele-cultivate-cu-porumb-pentru-boabe

Suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana.


In cazul productiei, lucrurile se schimba pentru ca peste 20% din samanta utilizata are potential scazut, a mentionat Cristina Cionga, directoarea adjuncta a Asociatiei Producatorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania.
 
"Avem o suprafata arabila mare in Romania si o suprafata extrem de avantajoasa pe cap de locuitor. Suntem pe locul patru in Uniunea Europeana. Ce facem cu productia? As vrea sa ne uitam un pic la sectorul biocombustibililor, pentru ca teoretic ar fi un sector cu mare potential. 
 
Vorbim despre energie verde, despre energie regenerabila. Avem o productie agricola de cereale si oleaginoase considerabila, fiind vorba despre un sector care sa ne ajute sa valorificam productia si sa cream valoarea adaugata. M-am oprit la unul dintre sectoarele pe care le stiu cel mai bine, adica porumbul si m-am uitat putin la cum sta Romania in Uniunea Europeana. Daca ne uitam la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe in Uniunea Europeana, Romania este prima. In ceea ce priveste productia, lucrurile se schimba in primul rand pentru ca Romania este un caz unic in Uniunea Europeana. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Peste 20% din samanta utilizata este samanta salvata, adica samanta cu productivitate cu potential scazut. Deci, din totalul productiei, o buna parte se genereaza cu utilizarea acestui tip de samanta cu potential modest, adica 508.000 hectare. In anul 2022, avem aproape doua milioane de hectare cultivate cu samanta de productivitate mare si peste jumatate de milion de hectare cu samanta cu productivitate redusa", a spus Cionga.
 
Diferenta de calitate a productiei intre cele doua tipuri de samanta este mare, de la 10-12 tone/hectare si chiar mai mult in regim irigat, la 20 tone/hectar in favoarea samantei certificate, pana la 1,5 tone/hectar pentru samanta salvata.
 
Firmele romanesti specializate in produtia de samanta certificata au aproximativ 30% in piata, a mentionat directoarea adjuncta a APPR.
 
"Romania, intr-adevar, are suprafete mari cu cereale si oleaginoase. Intrebarea este ce facem cu ele? Care ar fi optiunile catre care am putea sa ne indreptam pentru a crea valoare pe lant si de ce nu pentru a scapa din aceasta stare de saracie? 
 
In primul rand, ar trebui sa spun ca Uniunea Europeana este un importator net de porumb, un lucru nu chiar cunoscut. Romania este un mare producator, un mare exportator. Intr-un an normal exporta cam jumatate din ceea ce produce... Noi avem un consum intern de vreo 7 milioane de tone pentru tot ce inseamna consum furajer, uman si procesare, iar diferenta se exporta, intr-un an normal. In 2022, Romania a avut un an extrem de modest, pe fondul acelei secete nefericite. 
 
Romania, care in general este a doua in Uniunea Europeana ca productie totala, a coborat sub Polonia. Prima, in general, este Franta ca productie totala, a doua este Romania si a treia este Polonia. Anul trecut am coborat la 7,2 milioane tone cu aceasta suprafata uriasa pe care o avem, de aproximativ 2,4 milioane de hectare. Prin urmare, uitati-va cum sta Romania in 2022 care a avut doar 3 tone la hectar", a subliniat Cristina Cionga.
 
In cazul culturii de rapita, Romania are suprafete in crestere, potrivit datelor prezentate de catre specialista Asociatiei de profil.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016