Publicat in: Vegetal
APPR: Romania se afla pe primul loc in UE la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe
Suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe plaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana.
In cazul productiei, lucrurile se schimba pentru ca peste 20% din samanta utilizata are potential scazut, a mentionat Cristina Cionga, directoarea adjuncta a Asociatiei Producatorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania.
 
"Avem o suprafata arabila mare in Romania si o suprafata extrem de avantajoasa pe cap de locuitor. Suntem pe locul patru in Uniunea Europeana. Ce facem cu productia? As vrea sa ne uitam un pic la sectorul biocombustibililor, pentru ca teoretic ar fi un sector cu mare potential. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Vorbim despre energie verde, despre energie regenerabila. Avem o productie agricola de cereale si oleaginoase considerabila, fiind vorba despre un sector care sa ne ajute sa valorificam productia si sa cream valoarea adaugata. M-am oprit la unul dintre sectoarele pe care le stiu cel mai bine, adica porumbul si m-am uitat putin la cum sta Romania in Uniunea Europeana. Daca ne uitam la suprafetele cultivate cu porumb pentru boabe in Uniunea Europeana, Romania este prima. In ceea ce priveste productia, lucrurile se schimba in primul rand pentru ca Romania este un caz unic in Uniunea Europeana. 
 
Peste 20% din samanta utilizata este samanta salvata, adica samanta cu productivitate cu potential scazut. Deci, din totalul productiei, o buna parte se genereaza cu utilizarea acestui tip de samanta cu potential modest, adica 508.000 hectare. In anul 2022, avem aproape doua milioane de hectare cultivate cu samanta de productivitate mare si peste jumatate de milion de hectare cu samanta cu productivitate redusa", a spus Cionga.
 
Diferenta de calitate a productiei intre cele doua tipuri de samanta este mare, de la 10-12 tone/hectare si chiar mai mult in regim irigat, la 20 tone/hectar in favoarea samantei certificate, pana la 1,5 tone/hectar pentru samanta salvata.
 
Firmele romanesti specializate in produtia de samanta certificata au aproximativ 30% in piata, a mentionat directoarea adjuncta a APPR.
 
"Romania, intr-adevar, are suprafete mari cu cereale si oleaginoase. Intrebarea este ce facem cu ele? Care ar fi optiunile catre care am putea sa ne indreptam pentru a crea valoare pe lant si de ce nu pentru a scapa din aceasta stare de saracie? 
 
In primul rand, ar trebui sa spun ca Uniunea Europeana este un importator net de porumb, un lucru nu chiar cunoscut. Romania este un mare producator, un mare exportator. Intr-un an normal exporta cam jumatate din ceea ce produce... Noi avem un consum intern de vreo 7 milioane de tone pentru tot ce inseamna consum furajer, uman si procesare, iar diferenta se exporta, intr-un an normal. In 2022, Romania a avut un an extrem de modest, pe fondul acelei secete nefericite. 
 
Romania, care in general este a doua in Uniunea Europeana ca productie totala, a coborat sub Polonia. Prima, in general, este Franta ca productie totala, a doua este Romania si a treia este Polonia. Anul trecut am coborat la 7,2 milioane tone cu aceasta suprafata uriasa pe care o avem, de aproximativ 2,4 milioane de hectare. Prin urmare, uitati-va cum sta Romania in 2022 care a avut doar 3 tone la hectar", a subliniat Cristina Cionga.
 
In cazul culturii de rapita, Romania are suprafete in crestere, potrivit datelor prezentate de catre specialista Asociatiei de profil.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Exporturile de cereale ale UE au inregistrat scaderi
Rezultatul se afla in scadere cu 31% comparativ cu cantitatea de 12,66 milioane de tone...
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
In ceea ce priveste schema, aceasta este deschisa producatorilor agricoli, care au fost afectati...
Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
In ceea ce priveste analistii pietelor agricole, acestia considera ca scaderea afisata ar putea...
Noi reglementari. Proprietarii de terenuri trebuie sa-si curete suprafetele de ambrozie
Noi reglementari. Proprietarii de terenuri trebuie sa-si curete suprafetele de ambrozie
In ceea ce priveste proiectul de lege, acesta a fost adoptat de Camera Deputatilor si prevede ca...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton