Publicat in: Vegetal
“Gustul” de import al legumelor romanesti
Leguma romaneasca nu mai este ce a fost o data. Leguma romaneasca ar trebui sa fie rodul a zeci de ani de cercetare si de productie in legumicultura, a unor seminte selectate cu grija de catre specialistii romani de la Institutul de Cercetari Agricole Vidra. Soiurile romanesti ar trebui sa aiba particularitati care sa le ofere o mai buna adaptare la conditiile climatice ale Romaniei si o mai buna rezistenta la daunatori.
Leguma romaneasca ar trebui sa fie sanatoasa si sa aiba un gust adevarat, datorat cresterii ei doar cu apa, soare si sol, ci nu cu pesticide sau modificari genetice ale semintelor, care duc si la pierderea valorii nutritionale a legumelor. Leguma romaneasca ar trebui sa fie crescuta calitativ si nu productiv.

Romania este o tara agrara cu 15 milioane de teren arabil si cu o capacitate crescuta pentru extinderea agriculturii, cu toate acestea multe dintre soiurile romanesti s-au pierdut imediat dupa revolutie, cand fermierii romani au inceput sa cultive pamantul cu seminte de import. Atat semintele de legume, cat si cele de cereale au fost inlocuite cu seminte importate, mai ieftine si mai productive, care sunt tratate chimic pentru a rezista un timp indelungat fara sa se strice, a le feri de boli si pentru a fi mari si frumoase. In acest fel legumele provenite din seminte turcesti, grecesti, olandeze sunt vandute ca si legume romanesti, cu un gust fad, valori nutritionale scazute, dar care sunt mari si frumoase si pot rezista lejer cateva saptamani fara sa aiba vreo cuta.

In acest fel cartoful gustos, romanesc s-a transformat in cartof olandez sau german si rosia zemoasa romaneasca s-a transformat intr-o rosie tare ca piatra si fara nici un gust, crescuta din seminte din Turcia, Bulgaria sau Olanda. Rosiile sunt recomandate la piata, de catre tarani, drept rosii romanesti doar pentru ca sunt crescute in pamantul din gradina lor, dar la baza au samanta de import. Dupa cum sustine si Ministerul Agriculturii, din 47000 de hectare cultivate cu tomate, doar 10 procente sunt soiuri romanesti, care de cele mai multe ori nu mai ajung pe piata fiind consumate direct de tarani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


“Nu se poate sa fii cu de toate, sa ai si gust, si rezistenta si productivitate. De obicei, undeva, ceva se pierde si de foarte multe ori se pierde, din pacate, la capitolul gust” afirma Dana Constantinovici, biolog.





Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%, pana la 129.258 tone, potrivit datelor publicate...
APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
APIA: Luna octombrie va fi una foarte importanta pentru fermierii romani
O serie de ajutoare si subventii APIA acordate de MADR urmeaza sa intre in conturile fermierilor...
Romania a importat carne de 600 milioane de euro
Romania a importat carne de 600 milioane de euro
In primele patru luni din acest an, Romania a exportat animale vii in suma de 195,8 milioane euro...
APIA: Precizari importante pentru crescatorii de animale
APIA: Precizari importante pentru crescatorii de animale
Reprezentantii agentiei reamintesc solicitantilor care si-au asumat angajamente pentru eco-schema...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton