Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intarzieri la semanatul graului. Vezi situatia in judete si solutii oferite de consultantii Agroromania!
AGROROMANIA iti prezinta situatia insamantarilor de toamna in judetele reprezentative pentru cultura mare. Ce lucrari trebuie executate in aceasta perioada, pentru semanatul graului.
In Salaj, araturile sunt executate dar graul nu se poate semana. Graul a fost insamantat in judet pe mai putin de 3.000 de hectare, din cele 12.000 prognozate de Directia pentru Agricultura Salaj, cauza principala fiind, in opinia conducerii institutiei, seceta prelungita, dar si subventiile acordate de stat proprietarilor care nu-si lucreaza terenurile.
"In momentul de fata avem efectuate araturi pe vreo 19.000 de hectare, dar insamantari avem putine, in jur de 2.800 de hectare la grau si 800 de hectare la orz, cu orzoaica cu tot. Nici jumatate nu avem din ce am avut insamantate anul trecut", a precizat, marti, Ioan Bujita, directorul DADR Salaj.
"La grau noi am prevazut 12.000 de hectare. Tot asa am avut prevazute si anul trecut, dar am avut insamantate 5.275 de hectare. Araturile sunt executate, dar daca nu ploua cat de cat - noi am sperat ca va ploua - ca sa se faramiteze putin bulgarii, sa se poata intra in brazda, graul nu se poate insamanta. Deficitul de apa din sol este destul de consistent, insa speram intr-o echilibrare macar a apei la suprafata, ca sa poata incolti plantele, dupa care daca va ninge si va ploua pentru ca apa sa intre in sol, este o alta poveste", a mai spus acesta.
In Teleorman, doar o treime din suprafata prevazuta a fi semanata cu grau a fost insamantata. Graul, cultura cu cea mai mare pondere in programul insamantarilor de toamna din judetul Teleorman, a fost semanat pe circa o treime din suprafata totala de aproximativ 171.000 de hectare. seful Directiei pentru Agricultura Teleorman, Gheorghe Nistor, a declarat ca ploile din ultima perioada au favorizat intensificarea lucrarilor din camp, dar, din cauza secetei din august si septembrie, sunt restante fata de perioada optima prevazuta pentru o astfel de lucrare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
In Campia Teleormanului au fost semanate cu diferite culturi de toamna peste 101.000 de hectare. Dintre acestea, graul ocupa o suprafata mai mare, de 30.810 hectare. Agricultorii din judetul din sudul tarii continua sa acorde cea mai mare suprafata graului, recolta din 2011, de peste 3.920 kg/ha, in medie, fiind una dintre cele mai mari din ultimii ani.
La Buzau, jumatate din suprafata a fost insamantata. Agricultorii buzoieni au semanat peste 40.000 de hectare culturi de toamna din cele 75.000 de hectare planificate si au efectuat araturi pe alte 65.000 de hectare. "in ciuda secetei, care continua sa afecteze intreaga Campie a Baraganului, agricultorii au semanat aproape 30.000 de hectare cu grau din cele 65.000 de hectare planificate, peste 9.000 de hectare cu rapita si 3.000 de hectare cu orz", a precizat pentru Agerpres Cosmin Florea, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Buzau.
Potrivit sursei citate, ploile cazute in ultima perioada au favorizat pregatirea terenului.
"Vanturile puternice au eliminat apa din sol, daca vor mai cadea precipitatii pana in prima saptamana din noiembrie, agricultorii si-au propus sa mareasca suprafata cultivata cu grau pentru a compensa reducerea suprafetei cultivate cu rapita din motive climatice", a mai spus Cosmin Florea.
Ce se intampla pe solele care au fost deja pregatite pentru rapita
"Suprafetele care au fost insamantate cu rapita si orz, iar ca urmare a secetei au fost calamitate, pot fi folosite pentru infiintarea de culturi precum: grau, triticale si secara", spune inginerul Laurentiu Rinchita, consultant CLUBAGRICULTURA.
Concret, pe aceste suprafete trebuie sa realizam urmatoarele lucrari: o trecere cu cu grapa cu discuri urmata de o lucrare cu cultivatorul de cultivatie totala care are atasat un tavalug inelar, semanat si erbicidat preemergent. Nu mai trebuie fertilizat intrucat s-a ferilizat cand s-a infiintat cultura de rapita respectiv orz.
Daca ne propunem sa semanam o suprafata mai mare de paioase de toamna, terenul nelucrat miristea il putem pregati prin doua treceri 2 diagonale cu grapa cu discuri grea la adancimea 15-18 cm, trebuie sa lucram in viteza si la adancimea la care sa nu rezulte bolovani. Dupa aceste doua lucrari cu grapa cu discuri fertilizam, semanam, tavalugim si aplicam un erbicid preemegent.
Potrviti consultantului, pamantul trebuie lucrat imediat ce conditiile meteo vor permite precipitatii cazute minim 15 l/mp.
"In functie de tipul de agricultura pe care fermierul o practica, poate ara la 25 – 30 cm adancime, in cazul practicarii unei agriculturi intensive cu sistemul clasic de lucrari, poate lucra cu cizelul la 28 – 35 cm adancime sau poate sa lase terenul nelucrat, urmand ca in primavara sa infiinteze culturile direct in miriste, precum in cazul agriculturii conservative cu minim tillage sau non tillage: cazul sistemului de lucrare cu bilon sau a sistemului de lucrari in benzi inguste strip till; zone till, benzi de 15-25 cm latime care se lucreaza in momentul semanatului la porumb si floarea-soarelui. Pentru acest sistem de agricultura, fermierul trebuie sa aibe in dotare semanatoare care sa se preteze pentru sistemul non tillage sau minim tillage", a precizat Rinchita.
In cazul unui surplus de suprafata semanata cu grau, problema este la valorificare, intrucat aceste conditii obliga semanarea unor suprafete foarte mari cu grau. Totusi, fermierii mai pot semana in afara de grau triticale si secara, daca bineinteles au precontracte sau contracte sigure.
Nu reprezinta o problema din punct de vedere al rotatiei culturilor semanarea unor suprafete mai mari cu grau decat le permite asolamentul, intrucat paioasele suporta 2-3 ani monocultura, iar pentru culturile de primavara nu sunt probleme de rotatie, cu exceptia porumbului paioase de toamna semanate mai mult de 2-3 ani pe aceeasi sola.
Ce se intampla in cazul in care fermierul nu reuseste sa insamanteze nici graul, in aceasta toamna
Inginerul Gabriel Ionita, consultant pe forumul CLUBAGRICULTURA, considera ca "este mai rentabil si mai sigur ca in primavara sa fie insamantate suprafetele cu porumb si floarea soarelui. Rapita de primavara nu are traditie in Romania", spune specialistul.
"Graul inca mai poate fi semanat in disc fara probleme, direct in miriste. Samanta, in cazul in care se seamana pe miriste de grau, trebuie obligatoriu tratata cu insecto-fungicide. Daca este miriste de floare, poate fi tratata doar cu fungicide", considera Laurentiu Rinchita.
"Acolo unde s-a arat, dupa ploile din ultima perioada, iar intre timp s-au facut bolovani, intr-adevar este mai rentabil pentru fermier sa astepte primavara", mai spune acesta.
"Asadar, in primavara care urmeaza, fermierul care nu a putut semana toamna trebuie sa se gandeasca la infiintarea de culturi precum: orzoaica de primavara, grau durum, mustar, rapita de primavara, lucerna, mazare, sfecla de zahar, floarea-soarelui, porumb, soia, sorg. Bineinteles, in functie de posibile contracte care sa ii asigure valorificarea lor. Pentru culturile care au ca epoca de semanat urgenta I mazare, lucerna, orzoiaca de primavara, sfecla de zahar, grau durum, tot in toamna, dupa executarea lucrarilor de arat, trebuie sa realizam o lucrare cu grapa cu discuri o data cu care incorporam si ingrasamintele pe baza de fosfor si potasiu", a conchis specialistul.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.5 din 2 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
Idei de afaceri in agricultura