Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii de cartofi cer TVA de 9 la suta

producatorii-de-cartofi-cer-tva-de-9-la-suta

Acestia s-au reunit la Poiana Brasov, in cadrul Conventiei Nationale Cartofului.


Incepand de ieri, la poiana Brasov are loc Conventia Nationala a Cartofului, manifestare la care participa peste 200 de producatori din toata tara, pentru a dezbate problemele cu care se confrunta acest sector si a incerca sa gaseasca unele solutii.
 
Acestia au fost la unison de acord ca pe lista alimentelor la care TVA se va reduce la 9 la suta trebuie sa fie inclus si cartoful, considerat „a doua paine a tarii”.
 In acest sens Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania a declarat ca „cea mai mare problema a fermierilor care produc cartofi este cea economica. Pretul cartofului este sub cel de productie, fermierul fiind obligat sa vanda cu 0,35-0,40 de bani un kg, iar pretul de productie este de 0,55 de bani. Trebuie un sprijin substantial, si cand spun sprijin substantial ma refer la decizia care este acum in discutie publica pentru noul Cod Fiscal privind reducerea cu 9% a TVA la o serie de alimente, iar noi dorim ca si cartoful sa fie inclus pe aceasta lista. Am facut demersuri la Ministerul de Finante si la Ministerul Agriculturii si speram ca din anul 2016 acest lucru sa se intample. Dorim imperios acest lucru si in felul acesta evaziunea fiscala care se intampla si este vizibila va fi descurajata. TVA de 24% ca in prezent este coplesitor si imposibil de suportat. Sunt fermieri care vor sa renunte la aceasta cultura sau sa-si reduca substantial suprafetele si ar fi pacat sa se intample acest lucru avand in vedere ca a doua paine a tarii este cartoful si pana la urma este o problema sociala”.
 
Printre alte probleme cu care se confrunta cultivatorii din Romania se numara si cele legate de bolile si daunatorii acestei plante care, odata cu schimbarile climatice, s-au inmultit, iar tratamentele sunt foarte costisitoare. Pe langa specialisti din Romania, la intalnirea de la Poiana Brasov participa si invitati din Olanda si Germania, tocmai pentru a prezenta solutii noi in legatura cu tratarea bolilor si a daunatorilor la cartofi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Importurile foarte mari de cartofi care intra in Romania pe cai mai putin legale, dar si embargoul impus Rusiei, fac ca o mare parte din productia de cartofi de anul trecut din tara noastra, de 3,5 milioane de tone, sa nu poata fi absorbita de piata interna, iar activitatile de procesare ale cartofului nu sunt semnificative, sustine presedintele Federatiei Nationale a Cartofului din Romania.
 
Oficial, in Romania se cultiva o suprafata de 208.000 de ha cu cartofi, fata de 300.000 in anul 1990.
 
„In realitate, Federatia Nationala a Cartofului crede ca suprafata cultivata cu cartofi este mult mai mica, pentru ca la APIA sunt inregistrate in jur de 50.000 de ha. Diferenta este totusi cam mare pentru ca unii fermieri nu declara la APIA toate suprafetele. Este decizia lor. Romania este printre primele trei tari din Europa unde se consuma cartofi in cantitati rezonabile, media pe cap de locuitor fiind de 95 de kg pe an, scotienii si britanicii fiind inaintea noastra”, a mai afirmat Gheorghe Botoman.
 
Alte subiecte abordate la conventia de la Poiana Brasov se refera la solutii inovative de fertilizare a culturii cartofului, noi tehnologii pentru fertilizarea foliara, solutii integrate pentru desfacerea productiei autohtone de cartof, oportunitati de finantare a sectorului cartofului in cadrul PNDR 2014-2020 si altele.
 
In sala in care are loc intalnirea a fost organizata o expozitie care cuprinde peste 20 de soiuri de cartof printre care si cartoful de culoare mov, foarte bogat in antioxidanti, un soi recent creat la Institutul de Cercetare a Cartofului si Sfeclei de Zahar de la Brasov, care se gaseste deja pe piata.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016