Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii de cartofi se gandesc sa se reprofileze pe grau, porumb sau rapita

producatorii-de-cartofi-se-gandesc-sa-se-reprofileze-pe-grau-porumb-sau-rapita

Acestia sunt descurajati de scaderea cu 36 la suta a pretului cartofilor, pe fondul embargoului rusesc si al supraproductiei.


Producatorii de cartofi vor sa se reprofileze pe cultivarea de grau, porumb sau rapiţa, dupa ce preturile la cartofi au scazut anul trecut cu aproape 36 la suta, ca urmare a supraproductiei la nivel european si a cantitatilor mari de marfa intrate in tara de pe piete care exportau in anii trecuti in Rusia.
 
„Anul trecut a fost o productie foarte mare de cartofi in toata Europa, nu doar in Romania, şi acest lucru a pus presiune pe preturi. Un alt motiv al ieftinirii cartofilor este embargoul impus de Rusia producatorilor europeni, care au intrat cu marfa pe alte piete, inclusiv pe cea romaneasca”, a declarat Gheorghe Boţoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.
 El a mentionat ca anul trecut productia interna de cartofi a depaşit 3,5 milioane de tone, in crestere de la 3,25 milioane de tone cu un an in urma.
 
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, pretul cartofilor a scazut anul trecut cu aproape 36 la suta, inregistrandu-se cel mai mic preţ din ultimii 20 de ani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Reprezentantul producatorilor a adaugat ca fermierii sunt decapitalizati, ajungand in multe cazuri sa vanda sub costuri.
 
„Daca vom mai avea cativa ani ca acesta, vom ajunge sa mai vedem cartofi produsi in Romania doar la Gradina Botanica”, crede oficialul federatiei.
Un alt cultivator de cartofi din Romania, Romulus Oprea, cu peste 140 de hectare in Covasna, afirma ca pretul de cost al cartofilor este de 0,52-0,55 lei pe kilogram, iar pretul de vanzare ajunge la 0,35-0,38 de lei.
 
„Suntem nevoiti sa vindem sub costuri si probabil ca in urmatorii ani ne vom reprofila si vom cultiva porumb, grau sau rapita. Nu este mai rentabil, dar este mai sigur”, a spus el.
 
Oprea sustine ca supermarketurile prefera marfa mai ieftina din import in detrimentul calitatii, iar in piete, cantitatile intrate in piete sunt vandute fara acte.
 
„Daca transportul din Europa costa 0,4 bani pe kilogram, cum este posibil sa vinzi cu 0,5 bani, fara sa mai puna ceva si intermediarul?”, se intreaba producatorul.
 
Producatorii de cartofi cred ca singura solutie pentru a redresa piata este reducerea TVA.
 
Romanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 de kilograme pe an, din care mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, adusi la preturi foarte mici din import, de proasta calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federatiei Cartofului.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016