Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Productii de legume si fructe mai mici, din cauza secetei
Conform estimarilor producatorilor din domeniu, anul acesta, productiile vor fi cu aproximativ 20 la suta mai mici decat in anii anteriori.
„Reducerea productiei de legume si fructe va fi de peste 20% in acest an din cauza secetei si se va manifesta cel putin la culturile care au prins infloritul in perioada de maxima temperatura. La ora actuala, piata este suficient de bine aprovizionata din productia interna, este diversa si nu sunt probleme. Luna august a fost traversata cu bine, pentru ca populatia a fost in vacanta, iar consumul a fost mai mic, insa, in ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservarii pentru iarna”, a declarat directorul executiv al Prodcom.
In ceea ce priveste preturile legumelor si fructelor, Tanase sustine ca deja se fac simtite in piete unele majorari, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, mai ales la ceapa si cartofi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
„Se simte deja o crestere de pret, mai ales la ceapa si la cartofi, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Acelasi efect va fi si la cartofi, pentru ca productiile vor fi anul acesta mai mici cu cel putin 30-40%, in conditiile in care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful in piete se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sarit la 2 lei, in timp ce anul trecut pretul din ferma era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar in piete ajungea pana la un leu pe kilogram”, a explicat Tanase.
Seful Prodcom a precizat ca a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producatorii de legume si fructe care au inregistrat pagube din cauza secetei, insa, deocamdata, se lucreaza la centralizarea suprafetelor afectate.
„Ne-am intalnit cu conducerea Ministerului Agriculturii si am solicitat indreptarea atentiei catre acest sector. La legume, excesul de temperatura si diferenta mare intre zi si noapte au facut ca o buna parte din flori sa avorteze, chiar pana la 40%, cu efect asupra scaderii productiei, iar la fructe seceta a dus, mai ales in incintele neirigate, la o necrestere a fructului, ceea ce il face nevandabil comercial, oferta orientandu-se mai mult pe partea industriala. Sunt doua categorii de producatori spre care se indreapta atentia autoritatilor, respectiv micul producator, cu un program de minimis, si fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile si o acoperire partiala in 2016. Probabil, in aceasta perioada, se notifica primariile in raza carora sunt suprafetele afectate pentru deplasarea unor comisii si incercarea de centralizare in vederea definirii unei anumite valori”, a mai precizat Aurel Tanase.
Suprafata cultivata cu legume in acest an, aflata in evidenta asociatiei, este de 243.000 de hectare, din care 100.000 de hectare cu cartofi. Circa 65% din total reprezinta suprafetele care fac obiectul autoconsumului, diferenta fiind cea care intra pe partea comerciala a micului producator sau in piete, supermarketuri si ca materie prima pentru procesare.
„Pe partea de procesare sunt ceva probleme, mai ales la rosii. Desi am insistat pe un sprijin de 1.400 euro pe tona, totusi, nu s-au realizat suprafetele la care noi ne asteptam si, la ora actuala, se simte un deficit de 30-40% fata de nevoile fabricilor. Avem capacitati de procesare in Romania de peste 300.000 de tone, cantitate materie prima procesata, dar, din pacate, nu sunt acoperite cu materiile prime necesare, deoarece producerea de legume, atat comerciale, cat si industriale, presupune un risc, un efort, o incinta irigata si de foarte multe ori, este si cazul anului acesta, productia este lovita de consum si acest lucru se rasfrange asupra pretului”, a spus seful Prodcom.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile