Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ROMPAN: Recolta de grau va fi buna, dar preturile vor creste

rompan-recolta-de-grau-va-fi-buna-dar-preturile-vor-creste

Presedintele ROMPAN spune ca recolta de grau va fi buna in 2021, dar preturile vor creste.


"Cultura graului arata foarte bine, la fel si rapita, si orzul. Daca mai vin doua ploi o sa facem o recolta foarte buna la grau si la rapita si la orz, dar interesant este ca preturile din noua recolta sunt foarte mari, chiar daca se preconizeaza a fi o recolta foarte buna. Asta inseamna un reviriment pentru agricultori, intrucat anul trecut au avut pierderi mari din cauza secetei", a declarat Aurel Popescu, presedinte Rompan, pentru Agerpres.
 
Intrebat daca sunt estimari ca recolta de grau din acest an va depasi 10 milioane de tone, la fel cum s-a consemnat in 2019, seful ROMPAN a raspuns: "Nu cred. Varful nostru a fost undeva la 8,5 milioane de tone. Raportarile sunt diferite, mai ales cele din gospodariile populatiei".
 
In ceea ce priveste pretul graului din aceasta perioada, Aurel Popescu a spus ca acesta este unul destul de ridicat, in conditiile in care estimarile pentru noua recolta sunt optimiste.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Avem grau pana la noua recolta. Acum pretul graului este in jur de 900 de lei/tona adus la moara, un pret mare daca ne raportam la anul trecut, cand am avut un deficit de grau. In 2020, am avut o luna in care nu am avut grau, eram intr-o situatie extrema si am cerut de la rezerva de stat. Pana la urma s-a gasit intelegere la unul dintre colegii nostri de la Cerealcom Dolj, care avea un contract cu Egiptul si pe care a reusit sa il amane, si ne-a dat 120.000 de tone de grau pe care l-am folosit si am facut paine. Atunci a fost varful de pret de un leu si ceva pe kilogram, deci peste 1.000 de lei/tona. Si la faina, unde avem stocurile asigurate, pretul a crescut in acelasi ritm ca la grau, doar la paine sunt mici. Cand se ajunge la pretul painii, ia foc romanul", a explicat Popescu.
 
El a adaugat ca si in cazul porumbului, care abia se insamanteaza, pretul din noua recolta, care va fi in toamna, este aproape similar cu cel al graului, "un lucru foarte rar intalnit".
 
Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS), Romania a ocupat locul sase in Uniunea Europeana (UE) in ceea ce priveste productia de grau obtinuta anul trecut, cu un total de 6,41 milioane de tone, recolta din 2020 fiind mai mica cu 3,88 de milioane de tone (37,7%) fata de 2019 din cauza secetei pedologice extreme.
 
O analiza realizata de XTB, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume, publicata saptamana trecuta, arata ca pretul graului a crescut la nivel mondial cu aproape 50%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce pretul porumbului este mai mult decat dublu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016