Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Situatia culturilor de camp la 5 ianuarie 2012. La ce pericole ne putem astepta in perioada imediat urmatoare

Ploile cazute in ultima perioada a anului trecut au diminuat efectele secetei severe, care afectase in totalitate suprafata agricola a tarii. Astfel, ajutati si de vremea foarte calda pentru acest anotimp, fermierii au continuat araturile si in luna decembrie, acolo unde lucrarea nu s-a putut realiza la timp.
Mai ales in jumatatea sudica, plantele au continuat procesul de vegetatie. Graul a continuat infratirea, a aparut a treia frunza, plantele s-au dezvoltat si vor intra in iarna mai viguros decat se spera. La rapita a continuat procesul de infrunzire iar culturile insamantate in afara epocii optime au recuperat intarzierea si, in multe locuri din sud, arata mai bine decat culturile infiintate in epoca, dar care nu au beneficiat de suficienta apa.
Chiar si in aceste conditii, insa, perioada imediat urmatoare ramane critica. Meteorologii anunta racirea vremii, care va reintra, treptat, in normalul acestei perioade. Aceasta inseamna ca, daca nu vor fi inregistrare precipitatii in urmatoarele doua saptamani, plantele vor fi afectate de gerul uscat. Iata prognoza pentru urmatoarele trei luni.
Din punct de vedere ale aprovizionarii cu apa, in est si in sud-est se inregistreaza inca deficit. Seceta afecteaza nu doar fermierii, ci si transportatorii de cereale. Barjele cu cereale nu vor mai tranzita Dunarea inspre Constanta, din pricina debitului scazut al fluviului.
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, situatia nu este atat de dramatica pe cat s-a vehiculat. Desigur, aceasta este parerea domniei sale, fermierii din Botosani si Suceava, regiuni grav afectate de seceta pedologica, il pot contrazice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Autor: ing. Cornel Oprea, consultant AgroRomania.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » AFIR: Sprijin de 50.000 euro pentru micii fermieri
- » MADR: Subventii pentru agricultura de pana la 560.000 de euro per beneficiar
- » Florin Barbu anunta modificari la Programul Tomata
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole