Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
15 mai - ziua Nationala a Medicului Veterinar
Cu aceasta ocazie, presedintele colegiului Medicilor Veterinari din Romania a vorbit despre importanta acestei profesii.
Asa cum alte ramuri profesionale din domeniul agriculturii si nu numai au o zi anume din an in care sunt sarbatorite, si medicii veterinari, impreuna cu restul specialistilor din acest domeniu isi aniverseaza ziua pe data de 15 mai.
Data respectiva nu a fost aleasa intamplator, ci datorita semnificatiilor importante pe care le are in istoria medicinei veterinare romanesti. Astfel pe 15 mai 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat, prin care aproba functionarea Scolii de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacie, infiintata de Carol Davila.
Tot pe 15 mai, dar zece ani mai tarziu, 14 medici veterinari au semnat o „Declaratiune” care a stat la baza infiintarii Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reinfiinteze, iar ulterior sa fie denumita Asociatia Medicilor Veterinari din Romania. La al VI–lea Congres National de Medicina Veterinara din 1994, a fost aleasa data de 15 mai ca fiind Ziua Nationala a Medicului Veterinar.
Cu aceasta ocazie festiva, presedintele colegiului Medicilor Veterinari din Romania, medicul veterinar Viorel Andronie, a vorbit despre importanta acestei profesii si despre statutul actual al medicului veterinar in Romania. „Fara un medic, indiferent ca e privat sau ca e de stat, zootehnia nu poate sa aiba posibilitatea de a-si valorifica rezultatul muncii, intrucat, conform legislatiei actuale europene, nationale, indiferent care ar fi ea, pentru ca ca un fermier sa isi poata vinde produsele - animale vii sau produse de origine animala - nu poate sa faca acest lucru daca acea exploatatie nu are un contract de asistenta, pe de o parte cu un medic veterinar de libera practica, si de supraveghere a programului strategic, pe de alta parte. Deci aceste doua lucruri sunt esentiale”, a declarat Viorel Andronie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acesta a mai precizat ca un medic veterinar nu este doar o persoana care merge si trateaza animalele, atributiile sale fiind unele mult mai complexe, de ele depinzand in buna masura rezultatele bune in domeniul zootehnic. „Eu merg pe ideea ca profilaxia e mai buna decat terapia, si nu este doar o idee de-a mea, la fel se gandeste si la nivelul Comisiei Europene. Aceasta ar trtebui sa fie mentalitatea si la noi si de aceea toti medicii veterinari merg pe aceasta idee, pentru ca mai e de lucru la schimbarea mentalitatii actuale”, a mai declarat presedintele CMV.
Viorel Andronie a vorbit si despre colaborarea dintre medicii veterinari si fermieri, spunand despre medic ca trebuie sa devina un fel de consilier pentru crescatorii de animale, iar rezultatele obtinute de acestia reflecta si activitatea medicului veterinar. „Medicul devine un fel de consilier al fermierului, se formeaza o colaborare ce depaseste cantitatea de medicamente administrate. In mod normal, ar trebui sa se vada rezultatele pe care le-a avut medicul veterinar la ferma, cate animale a reusit fermierul sa obtina si sa vanda, ce randament de productie a avut, ce calitate si mai ales faptul ca nimeni nu i-a respins calitatea respectiva, ci dimpotriva, produsele romanesti sunt de o calitate superioara pe piata europeana”, a incheiat Viorel Andronie.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora