Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: Ajutor pentru micii crescatori de vaci

ansvsa-ajutor-pentru-micii-crescatori-de-vaci

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a luat o decizie importanta pentru crescatorii de vaci. In acest sens, autoritatea va elabora un proiect de ordin prin care va sustine producatorii locali si sistemul zonal.


In elaborarea proiectului se urmareste stabilirea unui cadru legislativ prin care unitatile cu volum mic de productie, care isi desfasoara activitatea in regiuni supuse unor constrangeri geografice specifice, sa poata contina productia si sa contribuie la durabilitatea zonelor rurale si economiei locale.
 
De asemenea, cerintele privind amplasarea, construirea si ehipamentul unitatilor de procesare sunt flexibile:
 
- amplasarea unor astfel de unitati nu trebuie sa urmeze o abordare de linie de productie liniara si nu trebuie sa aiba o intrare separata pentru materiile prime directe si o iesire pentru produsele finite;
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
- se poate utiliza acelasi spatiu al unitatii pentru mai multe faze de lucru, cu conditia ca acestea sa fie succesive si separate in timp, iar intre diferitele faze sa se efectueze curatenia si dezinfectia, dupa caz;
 
- se poate utiliza o singura chiuveta, pentru spalatul mainilor si spalatul produselor din lapte, cu conditia sa se ia masurile necesare pentru a se evita contaminarea incrucisata;
 
- toaletele se pot gasi si intr-o cladire anexa(ex. casa producatorului);
nu este obligatoriu ca schimbarea imbracamintii sa fie intr-o camera separata, se poate amenaja o zona speciala;
 
- ustensilele pot fi curatate, dezinfectate si depozitate in zona de productie, cu conditia ca aceste activitati sa aiba loc dupa ce este incheiata productia si acest proces sa fie descris in proceduri;
 
- materiile prime si produsele finite pot fi depozitate in aceeasi camera de racire cu conditia ca toate masurile necesare sa fie luate in vederea evitarii contaminarii incrucisate;
 
- suprafetele si echipamentul pot fi facute si din alte materiale, decat inox, daca operatorii din sectorul alimentar pot dovedi autoritatii competente ca alte materiale utilizate sunt corespunzatoare sau din lemn, cand acest lucru este impus de catre metoda de productie traditionala utilizata;
 
- apa potabila in cantitate suficienta, poate fi din reteaua publica sau din sursa proprie, dar sa fie verificata in conformitate cu legislatia in vigoare (ex. buletine de analiza cand e sursa proprie).
 
Flexibilitatea cerintelor se aplica si in cazul laptelui crud pentru fabricarea produselor locale:
 
- operatorii trebuie sa elaboreze proceduri privind recoltarea probelor de laborator in cadrul programelor de autocontrol, adaptate la capacitatea unitatii si tipul de produse obtinute;
 
- operatorii pot utiliza cerintele preliminare de igiena si bunele practici de igiena, in locul planului HACCP, dupa efectuarea analizei de risc si elaborarea de proceduri;
 
- operatorii pot reduce numarul de unitati de prelevare de probe pentru analiza microbiologica, daca poate demonstra ca ia masuri ca parte a procedurilor bazate pe principiile HACCP;
 
- unitatile de prelucrare lapte cu un volum mic de productie din aceste regiuni pot fi scutite de la aplicarea criteriilor care privesc continutul de germeni la 30 grade C, daca exploatatiile de origine apartin aceluiasi sistem de siguranta produc pana la 200 litri de lapte pe zi si laptele este prelucrat in termen de doua ore de la mulgere sau in ziua urmatoare, daca operatorul are un sistem de refrigerare.
 
"Proiectul de ordin ofera producarilor de lapte aflati in regiuni supuse unor constrangeri geografice specifice posibilitatea de a se asocia si infiinta ateliere locale de prelucrare a laptelui, care sa proceseze o cantitate mica de lapte/an. 
 
Branzeturile obtinute pot sa fie comercializate direct consumatorului final sau prin intermediul unitatilor de desfacere cu amanuntul, aflate la o distanta de pana la 100 km. Conditia este ca grupul de producatori sa fie stabilit si mentinut ca o singura unitate de procesare", mentioneaza ANSVSA.
 
De asemenea, ANSVSA completeaza cu faptul ca documentul insoteste si cerintele pentru crescatorii de vaci de lapte din aceste zone, cu scopul de a reduce numarul si frecventa testelor de laborator obligatorii.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016