Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANSVSA precizeaza ca in Romania nu se utilizeaza antibiotice in hrana pasarilor din ferme
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) subliniaza ca in tara noastra, incepand cu anul 2007, nu se mai administreaza antibiotice in hrana animalelor, conform reglementarilor europene. Incidenta bacteriilor zoonotice in efectivele de pasari din Romania este sub 2%, in conditiile in care in alte state membre incidenta poate ajunge la 40% din efective. ANSVSA a comunicat astazi aceste informatii in contextul in care EPHA (Aianta Europeana pentru Sanatate Publica) acuza ca a crescut nivelul antibioticelor administrate in ferme, fapt ce a condus la aparitia unor forme microbiene rezistente.
ANSVSA precizeaza ca in raportul EFSA, dat publicitatii in data de 16 mai 2013, se prezinta situatia privind rezistenta la substante antimicrobiene (antibiorezistenta) a bacteriilor zoonotice (care afecteaza atat sanatatea animalelor cat si sanatatea oamenilor), izolate de la animale si de la oameni.
"Acest raport nu face referire la prezenta de substante reziduale (antibiotice, hormoni) la animale, in produsele de origine animala sau la om, ci la rezistenta la tratamentul cu substante antimicrobiene a unor bacterii zoonotice (Salmonella, Campylobacter, Listeria, E.Coli)", subliniaza ANSVSA.
Antibiorezistenta reprezinta capacitatea bacteriilor zoonotice de a rezista tratamentelor cu diferite substante antimicrobiene si se testeaza prin determinarea gradului de sensibilitate la substantele antimicrobiene. Aceste teste sunt utilizate si in medicina umana, pentru a se recomanda substantele antimicrobiene cele mai eficiente.
Raportul EFSA prezinta determinarile antibiorezistentei, efectuate pe bacteriile zoonotice izolate de la animale, in cadrul unor programe oficiale de monitorizare si control (programe aprobate si verificate de catre Comisia Europeana).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Toate efectivele de pasari din Romania sunt testate in cadrul acestor programe, pentru verificarea bacteriilor zoonotice.
De exemplu, in anul 2011 au fost identificate la efectivele de pasari din tara noastra, 1.005 tulpini de Salmonella, la care s-au inregistrat, niveluri ale antibiorezistentei la: sulfonamide (95.9%), acid nalidixic (57.5%), ampicilina (23%), ciprofloxacin(11%) si gentamicina (13.2%).
"Mentionam ca incidenta bacteriilor zoonotice in efectivele de pasari din Romania este sub 2%, in conditiile in care in alte state membre incidenta poate ajunge la 40% din efective iar 87% reprezinta procentul bacteriilor zoonotice rezistente la antibiotic, dintre cele 1.005 de tulpini de Salmonella izolate si in nici un caz cel al efectivelor de pasari din Romania cu rezistenta la substante antimicrobiene", se mai arata in comunicatul ANSVSA.
Antibiorezistenta depistata nu se datoreaza utilizarii in scop preventiv a antibioticelor in hrana pasarilor (avand in vedere ca in Romania substantele antimicrobiene se folosesc in scop curativ, numai sub supravegherea si cu prescriptia medicului veterinar) ci a faptului ca bacteriile zoonotice transmit, in timp, de la o generatie la alta gena antibiorezistentei .
Incepand cu anul 2007, in Romania nu se mai administreaza antibiotice in hrana animalelor, conform reglementarilor europene.
Toate verificarile efectuate de catre ANSVSA, in cadrul Programului National de Control Reziduuri dovedesc faptul ca, in Romania, carnea de pasare comercializata nu pune in pericol sanatatea publica.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora