Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA precizeaza ca in Romania nu se utilizeaza antibiotice in hrana pasarilor din ferme

ansvsa-precizeaza-ca-in-romania-nu-se-utilizeaza-antibiotice-in-hrana-pasarilor-din-ferme

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) subliniaza ca in tara noastra, incepand cu anul 2007, nu se mai administreaza antibiotice in hrana animalelor, conform reglementarilor europene. Incidenta bacteriilor zoonotice in efectivele de pasari din Romania este sub 2%, in conditiile in care in alte state membre incidenta poate ajunge la 40% din efective. ANSVSA a comunicat astazi aceste informatii in contextul in care EPHA (Aianta Europeana pentru Sanatate Publica) acuza ca a crescut nivelul antibioticelor administrate in ferme, fapt ce a condus la aparitia unor forme microbiene rezistente.


ANSVSA precizeaza ca in raportul EFSA, dat publicitatii in data de 16 mai 2013, se prezinta situatia privind rezistenta la substante antimicrobiene (antibiorezistenta) a bacteriilor zoonotice (care afecteaza atat sanatatea animalelor cat si sanatatea oamenilor), izolate de la animale si de la oameni.

"Acest raport nu face referire la prezenta de substante reziduale (antibiotice, hormoni) la animale, in produsele de origine animala sau la om, ci la rezistenta la tratamentul cu substante antimicrobiene a unor bacterii zoonotice (Salmonella, Campylobacter, Listeria, E.Coli)", subliniaza ANSVSA.

Antibiorezistenta reprezinta capacitatea bacteriilor zoonotice de a rezista tratamentelor cu diferite substante antimicrobiene si se testeaza prin determinarea gradului de sensibilitate la substantele antimicrobiene. Aceste teste sunt utilizate si in medicina umana, pentru a se recomanda substantele antimicrobiene cele mai eficiente.

Raportul EFSA prezinta determinarile antibiorezistentei, efectuate pe bacteriile zoonotice izolate de la animale, in cadrul unor programe oficiale de monitorizare si control (programe aprobate si verificate de catre Comisia Europeana).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Toate efectivele de pasari din Romania sunt testate in cadrul acestor programe, pentru verificarea bacteriilor zoonotice.

De exemplu, in anul 2011 au fost identificate la efectivele de pasari din tara noastra, 1.005 tulpini de Salmonella, la care s-au inregistrat, niveluri ale antibiorezistentei la: sulfonamide (95.9%), acid nalidixic (57.5%), ampicilina (23%), ciprofloxacin(11%) si gentamicina (13.2%).

"Mentionam ca incidenta bacteriilor zoonotice in efectivele de pasari din Romania este sub 2%, in conditiile in care in alte state membre incidenta poate ajunge la 40% din efective iar 87% reprezinta procentul bacteriilor zoonotice rezistente la antibiotic, dintre cele 1.005 de tulpini de Salmonella izolate si in nici un caz cel al efectivelor de pasari din Romania cu rezistenta la substante antimicrobiene", se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Antibiorezistenta depistata nu se datoreaza utilizarii in scop preventiv a antibioticelor in hrana pasarilor (avand in vedere ca in Romania substantele antimicrobiene se folosesc in scop curativ, numai sub supravegherea si cu prescriptia medicului veterinar) ci a faptului ca bacteriile zoonotice transmit, in timp, de la o generatie la alta gena antibiorezistentei .

Incepand cu anul 2007, in Romania nu se mai administreaza antibiotice in hrana animalelor, conform reglementarilor europene.

Toate verificarile efectuate de catre ANSVSA, in cadrul Programului National de Control Reziduuri dovedesc faptul ca, in Romania, carnea de pasare comercializata nu pune in pericol sanatatea publica.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016