Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA: Primul focar de variola ovina inregistrat in Europa

ansvsa-primul-focar-de-variola-ovina-inregistrat-in-europa

Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informatii privind Sanatatea Animalelor al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor, aparitia primului focar de variola ovina, potrivit ANSVSA.


Focarul a fost identificat in cadrul unui efectiv de ovine din localitatea Straldzha.
 
De asemenea, ANSVSA precizeaza ca autoritatile competente din Bulgaria au dispus masuri stricte pentru contolul si eradicarea bolii, care includ:
 
- restrictionarea miscarii animalelor din zona afectata
- uciderea efectivului de ovine si caprine afectat

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
- supravegherea intensiva a efectivelor de ovine si caprine din regiune si din zonele limitrofe
- implementarea masurilor de biosecuritate in fermele afectate si in jurul acestora
- informarea crescatorilor de animale si a publicului cu privire la masurile de prevenire si control
 
"ANSVSA monitorizeaza atent evolutia situatiei din Bulgaria si colaboreaza indeaproape cu autoritatile sanitar-veterinare bulgare pentru a preveni raspandirea bolii in Romania", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al institutiei.
 
Autoritatea recomanda crescatorilor de ovine si caprine din Romania sa aplice masuri stricte de biosecuritate in ferme, inclusiv:
 
- sa controleze accesului persoanelor si vehiculelor
- sa notifice imediat medicul veterinar in cazul in care observa semne clinice suspecte la ovine si caprine (eruptii cutanate, febra, stare generala proasta)
- sa respecte toate recomandarile si masurile dispuse de autoritatile veterinare
 
Variola ovina reprezinta o boala virala grava care afecteaza in principal ovinele si caprinele. Aceasta este cauzata de un virus din familia Poxviridae si are un caracter foarte contagios. De asemenea, se poate raspandi rapid intr-o turma ducand la pierderi economice masive.
 
Leziunile cutanate se inscriu printre semnele clinice ale variolei ovine/caprine. "Acesta este semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar initial mici pete rosii pe piele, care evolueaza in papule (basici solide) si apoi in vezicule (basici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior in pustule si cruste", se precizeaza in comunicat.
 
De obicei, acestea apar pe cap (in special in jurul botului, nasului si urechilor, pleoapelor), abdomen, picioare, organele genitale si axile. Alte semne clinice sunt: febra, scaderea apetitului, depresie si letargie, lacrimatie excesiva si secretii nazale, inflamatia ganglionilor limfatici, leziuni la nivelul mucoaselor.
 
"Variola ovina/caprina se transmite prin contact direct intre animale infectate si animale sanatoase si prin contact indirect cu lichidul din continutul veziculelor, pustulelor si prin inhalarea prafului din crustele descuamate. Mediul poate ramane contaminat pentru o perioada lunga de timp, astfel incat masurile de igiena si biosecuritate sunt esentiale pentru prevenirea raspandirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscaciune. ANSVSA va continua sa informeze publicul si crescatorii de animale despre orice evolutie semnificativa a situatiei", precizeaza specialistii.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016