Publicat in: Zootehnie
Autoritatile din Romania si Bulgaria s-au intalnit pentru a discuta despre pesta porcina africana
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea, alaturi de ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes si presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, s-au intalnit la sediul MADR, cu o delegatie condusa de Rumen Porozdanov, ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor din Republica Bulgara.
Din cadrul delegatiei bulgare au mai facut parte Yanko Ivanov, ministru adjunct, directorul executiv al Agentiei bulgare de Siguranta Alimentara, Damyan Iliev, directorul executiv al Agentiei Padurilor din Bulgaria, respectiv Grigor Gogov, precum si experti din cadrul structurilor de resort. Din partea Romaniei au fost prezenti secretarul de stat Daniel Botanoiu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, precum si directori si experti din cadrul directiilor de specialitate ale MADR.
 
In cadrul intalnirii a fost discutata o problema de actualitate cu care cele doua tari se confrunta: pesta porcina africana. Omologul bulgar a aratat un deosebit interes pentru modul in care autoritatile romane au gestionat aceasta situatie. Astfel, ministrul Petre Daea a facut un scurt istoric al tuturor masurilor luate pentru combaterea si stoparea raspandirii virusului pestei porcine africane.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Reprezentantii ANSVSA au subliniat ca planul de contingenta, care este unitar aplicat la nivelul UE, a fost si este instrumentul de lucru pentru combaterea PPA. In Romania, interventia a fost pusa in aplicare din data de 31 iulie 2017, cand a fost depistat primul focar de PPA, actionand atat in ceea ce priveste profilaxia, cat si pentru eradicare. S-a actionat cu metodele specifice, dupa principiile sanitare-veterinare cunoscute, respectand procedurile validate de-a lungul vremii.
 
Literatura de specialitate, din nefericire, nu pune la dispozitie elemente de cunoastere,  transferul reciproc de informatii in domeniu devenind astfel necesar, asa incat cele doua parti au schimbat opinii atat de necesare pentru prevenirea si combaterea acestei boli.
 
Ministrul roman al agriculturii, precum si presedintele ANSVSA, au subliniat importanta cercetarii avand in vedere schimbarile climatice si necesitatea alocarii unor fonduri suplimentare domeniului. In acest context Romania a lansat ideea infiintarii unui centru de cercetare a pestei porcine africane si i-a invitat pe oaspetii bulgari sa se alature acestui demers. In cadrul discutiilor, Petre Daea a declarat ca „Politica Agricola Comuna trebuie sa dea raspuns prin structura bugetara celor doua teme de perspectiva: modificarile climatice si prevenirea/combaterea bolilor si daunatorilor, concretizat in abordari pragmatice cu file de buget distincte in cadrul financiar multianual 2021-2027.”
 
Un alt subiect pe agenda intalnirii a fost legat de bolile cu care Bulgaria se confrunta in momentul de fata: pesta micilor rumegatoare si dermatoza nodulara la bovine. Autoritatile romane au dorit sa afle modul in care partea bulgara a controlat aceasta situatie precum si rezultatele cercetarilor in acest domeniu.
 
Ministrul Petre Daea l-a asigurat pe omologul sau de intreg sprijinul in ceea ce priveste gestionarea pestei porcine africane. La randul sau, ministrul bulgar a afirmat ca „experienta Romaniei in combaterea pestei porcine africane va fi foarte utila pentru noi”.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
MADR anunta schimbari. Nerespectarea conditiilor de munca ii lasa pe fermieri fara subventii
Proiectul vizeaza conditionalitatea sociala. Acesta explica noile conditii pe care trebuie sa le...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura

Rolul unei baterii auto este crucial, asigurand energia necesara pornirii motorului si functionarii componentelor electrice precum farurile, sistemul de climatizare si radioul. O baterie defecta poate afecta intreaga experienta de condus, iar prevenirea unui astfel de scenariu este esentiala. In ace... citeste mai mult
Gestionarea unei ferme productive necesita utilizarea unor echipamente specializate, care sa asigure atat randamentul, cat si bunastarea animalelor. Printre cele mai importante dispozitive se numara grupurile de muls si mansoanele, care sunt concepute pentru a simplifica procesul de muls si a obtine... citeste mai mult
Industria laptelui este un sector vital in domeniul agroalimentar, jucand un rol crucial in alimentatia umana. Laptele este un aliment complex si nutritiv, insa este si foarte sensibil la conditiile de mediu, putandu-se altera rapid daca nu este stocat corespunzator. Haideti sa descoperim practicile... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016