Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Boala limbii albastre a ajuns si in Romania! Primele cazuri, la Buzau

boala-limbii-albastre-a-ajuns-si-in-romania-primele-cazuri-la-buzau

Autoritatile tin sa pastreze secretul cu privire la zona in care au fost semnalate primele cazuri si la numarul de animale infectate.


O afectiune mai putin cunoscut printre crescatorii de animale a fost semnalata zilele acestea in judetul Buzau, fiind vorba de singurele cazuri de Boala limbii albastre inregistrate la acest moment in Romania. Deocamdata, autoritatile locale dar si cele de la nivel central, anuntate despre aparitia bolii, prefera sa pastreze secretul in ceea ce priveste zonele in care au fost identificate animalele bolnave cat si numarul exact al acestora, insa din informatiile aflate pe cai neoficiale, se pare ca este vorba de localitatile Beceni, Sarulesti si Buda.

Conform unui comunicat de presa remis in ieri de catre ANSVSA, primul caz a fost diagnosticat in data de 22 august, pe teritoriul judetului Buzau, fiind vorba totodata de primul caz din Romania. Cu o zi inainte, mai multi proprietari de bovine din zona respectiva au solicitat medicul veterinar, intrucat animalele lor prezentau semne de boala.

Cu ocazia examinarii animalelor in cauza, medicul veterinar a constatat ca acestea aveau leziuni bucale, mamare si podale, semne clinice care pot fi atribuite Bolii limbii albastre.  In aceasta situatie, medicul a prelevat probe de sange de la animale, probe care au fost trimise spre analiza laboratorului din cadrul DSVSA Buzau. Examenul serologic efectuat aici a stabilit ca probele erau pozitive pentru Boala limbii albastre.
 
Ulterior, alti proprietari de bovine din zona s-au adresat medicului veterinar, intrucat si animalele pe care le aveau in gospodarie prezentau aceleasi semne de boala, cu intensitati si localizari diferite. La fata locului a fost trimisa o echipa de specialisti de la DSVSA Buzau, care a prelevat probe de la toate animalele ce prezentau semne de boala, probe, care, din pacate, au fost confirmate pozitiv in urma testelor de laborator, rezultatele indicand ca si in cazurile respective este vorba de aceeasi boala.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Respectand procedurile pentru astfel de situatii, DSVSA a trimis probe si catre Laboratorul National de Referinta de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala. La data de 22 august rezultatele pozitive au fost confirmate si de acest laborator, ANSVSA notificand totodata si statelele membre ale Uniunii Europene si cele membre ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala, despre aparitia acestei boli pe teritoriul Romaniei. De asemenea, a fost convocat Grupul National de Experti pentru Bluetongue, pentru a stabili masurile care trebuie adoptate in vederea limitarii difuzarii bolii la efectivele de animale receptive.
 
Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale, dupa cum se precizeaza in comunicatul ANSVSA. Boala afecteaza rumegatoarele si are caracter sezonier, iar mortalitatea este variabila, in funcÅĢie de situatie, morbiditatea putand ajunge uneori la suta la suta din efectiv.

Din literatura de specialitate, reiese ca o insecta hematofaga poate calatori pana la 1,5– 2 kilometri pe zi intr-o zona, iar in anumite conditii meteorologice precum vanturi predominante pe o anumita directie si perioada, in conditii favorizante, insectele pot fi purtate la distante mult mai mari, ce pot atinge pana la 200 de kilometri pe zi. In Europa, in momentul de fata, boala este cantonata in mai multe zone din partea de sud precum Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Spania, Franta, Portugalia, Grecia si Bulgaria. 

Pierderile economice se datoreaza costurilor aferente eradicarii bolii, incluzand despagubirile acordate pentru animalele ucise, cheltuieli legate de activitatile de eradicare a bolii, personal, materiale, echipamente , cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului si a activitatilor de dezinsectie si dezinfectie.
Cel mai probabil, boala a fost importata de la vecinii bulgari, unde primele cazuri au fost semnalate la inceputul acestei luni, din momentul in care aceasta boala a inceput sa evolueze in tarile vecine, ANSVSA fiind  in stare de alerta si luand o serie de masuri.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton