Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Braila: Combinatul de crestere a porcilor de la Baldovinesti, apartinand lui Gheorghe Caruz, a fost inchis de Garda de Mediu

braila-combinatul-de-crestere-a-porcilor-de-la-baldovinesti-apartinand-lui-gheorghe-caruz-a-fost-inchis-de-garda-de-mediu

Garda de Mediu Braila a interzis functionarea Complexului de porci care apartine omului de afaceri Gheorghe Caruz, fost presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc, pe motiv ca nu a realizat programul etapizat de protectie a mediului.


Prim - comisarul Garzii de Mediu Braila, Daniela Agache, a declarat joi, ca in data de 4 ianuarie 2012, comisarii Garzii de Mediu impreuna cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) si cu Administratia Bazinala de Apa Buzau Ialomita au verificat conformarea SC Complexului de Porci la prevederile din Autorizatia integrata de mediu, avan in vedere ca atat autorizatia de gospodarire a apelor, cat si autorizatia integrata de mediu expirasera la 31 decembrie 2011.

"S-a constat ca cele mai importante masuri din planul de actiune, parte a autorizatie integrate de mediu, nu au fost realizate, motiv pentru care Garda de Mediu, de acord cu celelalte autoritati, a dispus ca masura cu termen permanent interzicerea functionarii pe amplasament a activitatii de crestere a porcilor fara a detine autorizatie integrata de mediu. De asemenea, s-a solicitat sa ni se spuna care este data pana la care va fi lichidat intreg efectivul de suine de pe platforma Baldovinesti apartinand de SC Complexul de Porci", a declarat Daniela Agache, potrivit Agerpres.

Avand in vedere ca este obiectiv IPPC (directiva privind emisiile industriale, prevenirea si controlul integrat al poluarii), SC Complexul de Porci a beneficiat de perioada de tranzitie, toate masurile cuprinse in autorizatia de gospodarire a apelor, prin planul de etapizare si in autorizatia integrata de mediu urmand sa fie realizate pana la 31 decembrie 2011, ceea ce nu s-a realizat. La momentul controlului, pe amplasament fermei de porci SC Complexul de Porci au fost gasite 179 scroase gestante si 6.000 de capete care apartineau de SC Caruz SA.

"Cateva zile mai tarziu, cei de la ARPM au revenit cu o notificare prin care le aduce la cunostinta ca au obligatia sa le transmita planul de evacuare in siguranta a efectivelor de animale existente pe amplasament, in conformitate cu prevederile legislatiei in domeniul sanitar-veterinar, vizat de DSV Braila, si de a pune in siguranta instalatia IPPC", a mai spus Daniela Agache.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


In urma celor constatate s-a instituit un regim de supraveghere a Complexului de porci, constituindu-se si o comisie, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor Romane, Administratiei Bazinale de Apa Buzau Ialomita, Garda de Mediu si CJ Braila. Comisia de supraveghere, intrunita pe 19 ianuarie 2012, a constatat ca pe platforma Baldovinesti exista un efectiv 179 scroafe, care apartin SC Complexul de porci, si 16.625 porci aflate in gestiunea SC Caruz Braila, o alta firma a omului de afaceri Gheorghe Caruz, cu acelasi obiect de activitate, care functiona cu toate utilitatile asigurate de la Complexul de porci.

"Complexul de Porci a deservit pana acum si SC Caruz SA cu utilitati precum asigurare de apa, hrana, energie electrica, termica, inclusiv partea de epurare a apelor uzate. inchizand activitatea celor de la Complexul de Porci cei de la SC Caruz trebuie sa gaseasca o alta cale, un alt mod de a-si asigura utilitatile si partea de epurare. ARPM le-a adus la cunostinta in 12 ianuarie, li s-a dat ca si termen de a gasi modalitati viabile de a-si asigura pe mai departe utilitatile si evacuarea apelor uzate pe parcursul a o luna de zile", a completat Daniela Agache.

Omul de afaceri Gheroghe Caruz, care a contestat de-a lungul timpului toate sanctiunile date de comisarii de mediu, ajungand la 18 procese pe rol, sustine ca, in urma cu 10 ani, a pornit un proiect de construire a unei statii de epurare, dar pentru ca acesta este depasit tehnic in momentul de fata, l-a abandonat.

"Proiectul era total depasita din punct de vedere tehnic, deoarece prevedea niste bazine de aerare, care ar fi condus la un miros mai puternic in oras. Mi-am dat seama de acest lucru si in ultimul an nu am mai vrut sa continui acel proiect, pentru ca era un proiect pe care il faceam degeaba. Tehnologia a avansat si, la ora actuala, exista statii de epurare cu biogaz si nu exista nicun pic de miros nici macar la cativa metri de statie", a declarat Caruz.

Gheorghe Caruz a precizat ca a avut in intentie sa realizeze o astfel de statie de epurare cu biogaz, a semnat un contract in acest sens si a platit un avans de 10 mii de euro, dar a fost pacalit de o persoana de rea credinta.

"Am avut contract cu o persoana din Braila, care a venit si a spus ca are studii facute impreuna cu Universitatea din SUA si ca va face o statie de epurare extraordinar de buna. Am avut incredere, am semnat un contract, i-am platit 10 mii de euro avans, dar din pacate acea persoana s-a dovedit de rea credinta, n-a mai facut nimic si cred ca a fost pusa in mod special de cineva ca sa ajungem sa ne inchida activitatea. Este in proces acum cu noi acum", a mai spus Caruz.

Omul de afaceri a mai spus ca se simte "vanat din toate directiile", desi contribuie anual la bugetul statului cu 35 milioane lei, iar din cauza situatiei create a fost nevoit sa concedieze 300 de angajati.

Conducerea complexului de crestere a porcilor se angajase sa realizeze investitii de circa 815.000 euro, pentru a pune la punct tehnologii de protejare a mediului inconjurator. Potrivit cotidianului Vocea Brailei, compania a avut la dispozitie perioada 2004 - 2011 pentru a implementa planul de investitii pentru mediu.

Termenele limita de realizare a respectivelor investitii au fost negociate direct cu forurile europene, in perioada cand Romania se pregatea sa adere la Uniunea Europeana.

Astfel, s-a pornit de la investitii minore, in primii ani ai perioadei de tranzitie ce i-a fost acceptata "Complexului de Porci": 6.000 euro, in 2004; 1.600 euro, in 2005 si 7.300 euro, in 2006.

Din 2007, planul de investitii a inceput sa cuprinda sume substantiale - 50.000 euro, in 2007; 250.000 euro, in 2008; 150.000 euro, in 2009; 150.000 euro, in 2010 si 200.000 euro, in 2011.

Comisarii de mediu braileni au urmarit constant realizarea investitiilor si, pana in 2008, n-au depistat abateri de la grafic. In 2009, insa, firma controlata de Gheorghe Caruz n-a mai respectat termenii autorizatiei de mediu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton