Lamuriri ANSVSA: Nu interzicem si nu limitam cresterea porcilor!
Publicat la data de 04 Aug. 2021 in:
Stiri ANSVSA a emis un set de lamuriri, dupa ce mai multe publicatii au raspandit stiri alarmiste cu privire la cresterea porcilor in gospodariile individuale.
"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu interzice si nu limiteaza cresterea porcinelor in gospodariile populatiei din Romania. In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate. In propria gospodarie, fiecare crescator poate creste cate porcine doreste si sa faca sau nu reproductie. ANSVSA intentioneaza numai sa stabileasca masurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatatie, nicidecum sa interzica cresterea sau reproductia in gospodariile populatiei", se spune in comunicat.
Astfel, cei care doresc sa faca reproductie si sa vanda suine, inclusiv ca persoana fizica, vor trebui sa respecte cateva masuri suplimentare de biosecuritate, fata de ceilalti crescatori, pe intreaga durata a evolutiei pestei porcine africane in Romania.
"Responsabilizarea detinatorilor de porcine din gospodariile populatiei si verificarea respectarii obligatiilor acestora privind sanatatea, bunastarea, regulile minime de biosecuritate si miscare a animalelor au un rol deosebit de important in vederea prevenirii evolutiei pestei porcine africane. Atata timp cat pesta porcina africana evolueaza pe teritoriul Romaniei, ANSVSA, institutia responsabila pentru sanatatea si bunastarea animalelor are rolul de preventie si combatere a acestui virus prin aplicarea de masuri specifice. Chiar in conditiile in care scaderea numarului de focare este semnificativa, de la 1.220 de focare active in septembrie 2019 la 236 in prezent, masurile trebuie mentinute si intensificate pentru ca pericolul este permanent prezent", afirma ANSVSA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ca dovada in acest sens, se mentioneaza in comunicat, sta panta ascendenta pe care se afla numarul de focare, odata cu incalzirea vremii. In ultima saptamana au fost inregistrate 70 de focare noi in 16 judete.
"ANSVSA ramane alaturi atat de crescatorii din fermele comerciale, cat si de cei din gospodariile populatiei in prevenirea si combaterea virusului PPA. Este esential ca acesta sa nu provoace pagube economice de o asemenea anvergura, astfel incat sa faca imposibil pentru statul roman sa asigure fondurile necesare pentru despagubiri. In perioada in care virusul evolueaza in jurul fermelor, activitatea acestora este blocata si sunt sanse foarte mari ca boala sa afecteze animalele din aceste unitati, ceea ce ar duce la o crestere exponentiala a pagubelor pe intreg lantul de productie. Din 2017 pana in prezent, despagubirile platite proprietarilor de animale afectate din Romania se ridica la peste 200 de milioane de euro", se mai arata in document.
Autoritatea subliniaza ca responsabilitatea prevenirii si combaterii PPA revine tuturor institutiilor din Romania.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>