Calitatea apei in crescatoriile ecologice
Publicat la data de 21 Nov. 2022 in:
Zootehnie Calitatea apei este cel mai adesea incriminata in crescatorii, insa putine publicatii evidentiaza aparitia perturbatiilor sanitare sau zootehnice pe aceasta baza.
Se poate concluziona mai degraba dificultatea stabilirii unei relatii directe cauza-efect intre calitatea apei si problemele observate. Numai o abordare a ansamblului asigura o solutie. Asa a aparut ca un „factor de risc“ in mai multe anchete ecopatologice efectuate in crescatoriile de pasari.
a) Calitatea fizico-chimica. Se evalueaza cu ajutorul mai multor parametrii de importanta variabila:
- Aspectul, culoarea, mirosul sunt parametrii adesea subiectivi. Fara a fi toxica, o apa cu aspect dezagreabil poate antrena un subconsum.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Turbiditatea permite aprecierea limpezimii apei. Ea variaza dupa dimensiunile particulelor si concentratia materiei in suspensie.
- pH-ul exprima aciditatea apei. Daca adesea este gasita drept cauza a perturbarilor urinare sau digestive, principala consecinta a aciditatii excesive este coroziunea conductelor, robinetelor si adaptorilor, precum si aparitia compusilor metalici toxici (de Pb).
- Duritatea exprima concentratia in calciu si in magneziu. O apa foarte „dura“ faciliteaza fenomenul de depunere.
- Clorurile din apa sunt laxative si corozive. Adaparea cu apa foarte sarata a provocat o intarziere a cresterii, o cadere a curbei ouatului si mortalitate. In practica, sunt putine probleme de acest tip.
- Sulfatii au proprietati laxative.
- Nitratii, nitritii si amoniul fac parte din ciclul azotului.
Contaminarea apelor cu nitrati este o problema de actualitate si risca sa devina tot mai serioasa. Ea trebuie avuta in vedere in schema de dezvoltare a unor crescatorii din anumite regiuni.
Doze de 3 g/l sunt mortale pentru pui de o zi. Tulburari de crestere, digestive, caderi ale curbei ouatului au fost constatate datorita apei de adapat cu 80-220 ppm nitrat, insa au disparut odata cu schimbarea sursei de apa.
Aspectul cumulativ al dozelor absorbite pare primordial. Nitratii sunt adesea asociati si altor factori de risc – precum poluarea bacteriana a apei. Prezenta amoniului si a nitritilor indica o evolutie bacteriana, adesea in relatie cu o contaminare cu fecale.
b) Calitatea microbiologica
Contaminarea apei cu virusi, paraziti sau cu bacterii este foarte frecventa si poate antrena episoade patologice.
- Majoritatea bacteriilor cu efect patogen vehiculate de apa au ca origine fecalele: Escherichia Coli, Streptococi Fecali si Clostridium Sulfitoreductori. Prezenta acestor bacterii in apa, in afara de pericolul reprezentat prin ele insele, constituie un semnal si pentru prezenta altor microorganisme patogene: salmonele, clostridium si pasteureloza.
- Virusii, chiar daca sunt incapabili sa se inmulteasca in apa, pot totusi sa supravietuiasca in aceasta mai multe saptamani, chiar luni. Este cazul virusului maladiei New Castle, care poate supravietui peste 6 luni. Se considera ca enterovirusii ar fi susceptibili a se gasi in apa in concentratie suficienta pentru a fi un real pericol. O apa necontaminata cu fecale are putine sanse de a provoca o maladie virala in crescatorie.
- Numerosi paraziti sau oua de paraziti se pot gasi in apa de baut. Riscul cel mai mare il constituie oocitele de coccidioza. De asemenea, se pot transmite prin apa: Histomonas si Trichomonas.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>