Calitatea apei in crescatoriile ecologice
Publicat la data de 21 Nov. 2022 in:
Zootehnie Calitatea apei este cel mai adesea incriminata in crescatorii, insa putine publicatii evidentiaza aparitia perturbatiilor sanitare sau zootehnice pe aceasta baza.
Se poate concluziona mai degraba dificultatea stabilirii unei relatii directe cauza-efect intre calitatea apei si problemele observate. Numai o abordare a ansamblului asigura o solutie. Asa a aparut ca un „factor de risc“ in mai multe anchete ecopatologice efectuate in crescatoriile de pasari.
a) Calitatea fizico-chimica. Se evalueaza cu ajutorul mai multor parametrii de importanta variabila:
- Aspectul, culoarea, mirosul sunt parametrii adesea subiectivi. Fara a fi toxica, o apa cu aspect dezagreabil poate antrena un subconsum.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Turbiditatea permite aprecierea limpezimii apei. Ea variaza dupa dimensiunile particulelor si concentratia materiei in suspensie.
- pH-ul exprima aciditatea apei. Daca adesea este gasita drept cauza a perturbarilor urinare sau digestive, principala consecinta a aciditatii excesive este coroziunea conductelor, robinetelor si adaptorilor, precum si aparitia compusilor metalici toxici (de Pb).
- Duritatea exprima concentratia in calciu si in magneziu. O apa foarte „dura“ faciliteaza fenomenul de depunere.
- Clorurile din apa sunt laxative si corozive. Adaparea cu apa foarte sarata a provocat o intarziere a cresterii, o cadere a curbei ouatului si mortalitate. In practica, sunt putine probleme de acest tip.
- Sulfatii au proprietati laxative.
- Nitratii, nitritii si amoniul fac parte din ciclul azotului.
Contaminarea apelor cu nitrati este o problema de actualitate si risca sa devina tot mai serioasa. Ea trebuie avuta in vedere in schema de dezvoltare a unor crescatorii din anumite regiuni.
Doze de 3 g/l sunt mortale pentru pui de o zi. Tulburari de crestere, digestive, caderi ale curbei ouatului au fost constatate datorita apei de adapat cu 80-220 ppm nitrat, insa au disparut odata cu schimbarea sursei de apa.
Aspectul cumulativ al dozelor absorbite pare primordial. Nitratii sunt adesea asociati si altor factori de risc – precum poluarea bacteriana a apei. Prezenta amoniului si a nitritilor indica o evolutie bacteriana, adesea in relatie cu o contaminare cu fecale.
b) Calitatea microbiologica
Contaminarea apei cu virusi, paraziti sau cu bacterii este foarte frecventa si poate antrena episoade patologice.
- Majoritatea bacteriilor cu efect patogen vehiculate de apa au ca origine fecalele: Escherichia Coli, Streptococi Fecali si Clostridium Sulfitoreductori. Prezenta acestor bacterii in apa, in afara de pericolul reprezentat prin ele insele, constituie un semnal si pentru prezenta altor microorganisme patogene: salmonele, clostridium si pasteureloza.
- Virusii, chiar daca sunt incapabili sa se inmulteasca in apa, pot totusi sa supravietuiasca in aceasta mai multe saptamani, chiar luni. Este cazul virusului maladiei New Castle, care poate supravietui peste 6 luni. Se considera ca enterovirusii ar fi susceptibili a se gasi in apa in concentratie suficienta pentru a fi un real pericol. O apa necontaminata cu fecale are putine sanse de a provoca o maladie virala in crescatorie.
- Numerosi paraziti sau oua de paraziti se pot gasi in apa de baut. Riscul cel mai mare il constituie oocitele de coccidioza. De asemenea, se pot transmite prin apa: Histomonas si Trichomonas.
![Redactia Agroromania](https://agroromania.manager.ro/images/autori/redactia-agroromaniaautor_avatar.jpg)
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>