Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calitatea apei in crescatoriile ecologice

calitatea-apei-in-crescatoriile-ecologice

Calitatea apei este cel mai adesea incriminata in crescatorii, insa putine publicatii evidentiaza aparitia perturbatiilor sanitare sau zootehnice pe aceasta baza.


Se poate concluziona mai degraba dificultatea stabilirii unei relatii directe cauza-efect intre calitatea apei si problemele observate. Numai o abordare a ansamblului asigura o solutie. Asa a aparut ca un „factor de risc“ in mai multe anchete ecopatologice efectuate in crescatoriile de pasari.
 
a) Calitatea fizico-chimica. Se evalueaza cu ajutorul mai multor parametrii de importanta variabila:
 
- Aspectul, culoarea, mirosul sunt parametrii adesea subiectivi. Fara a fi toxica, o apa cu aspect dezagreabil poate antrena un subconsum.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
- Turbiditatea permite aprecierea limpezimii apei. Ea variaza dupa dimensiunile particulelor si concentratia materiei in suspensie.
 
- pH-ul exprima aciditatea apei. Daca adesea este gasita drept cauza a perturbarilor urinare sau digestive, principala consecinta a aciditatii excesive este coroziunea conductelor, robinetelor si adaptorilor, precum si aparitia compusilor metalici toxici (de Pb).
 
- Duritatea exprima concentratia in calciu si in magneziu. O apa foarte „dura“ faciliteaza fenomenul de depunere.
 
- Clorurile din apa sunt laxative si corozive. Adaparea cu apa foarte sarata a provocat o intarziere a cresterii, o cadere a curbei ouatului si mortalitate. In practica, sunt putine probleme de acest tip.
 
- Sulfatii au proprietati laxative.
 
- Nitratii, nitritii si amoniul fac parte din ciclul azotului.
 
Contaminarea apelor cu nitrati este o problema de actualitate si risca sa devina tot mai serioasa. Ea trebuie avuta in vedere in schema de dezvoltare a unor crescatorii din anumite regiuni.
 
Doze de 3 g/l sunt mortale pentru pui de o zi. Tulburari de crestere, digestive, caderi ale curbei ouatului au fost constatate datorita apei de adapat cu 80-220 ppm nitrat, insa au disparut odata cu schimbarea sursei de apa.
 
Aspectul cumulativ al dozelor absorbite pare primordial. Nitratii sunt adesea asociati si altor factori de risc – precum poluarea bacteriana a apei. Prezenta amoniului si a nitritilor indica o evolutie bacteriana, adesea in relatie cu o contaminare cu fecale.
 
b) Calitatea microbiologica
 
Contaminarea apei cu virusi, paraziti sau cu bacterii este foarte frecventa si poate antrena episoade patologice.
 
- Majoritatea bacteriilor cu efect patogen vehiculate de apa au ca origine fecalele: Escherichia Coli, Streptococi Fecali si Clostridium Sulfitoreductori. Prezenta acestor bacterii in apa, in afara de pericolul reprezentat prin ele insele, constituie un semnal si pentru prezenta altor microorganisme patogene: salmonele, clostridium si pasteureloza.
 
- Virusii, chiar daca sunt incapabili sa se inmulteasca in apa, pot totusi sa supravietuiasca in aceasta mai multe saptamani, chiar luni. Este cazul virusului maladiei New Castle, care poate supravietui peste 6 luni. Se considera ca enterovirusii ar fi susceptibili a se gasi in apa in concentratie suficienta pentru a fi un real pericol. O apa necontaminata cu fecale are putine sanse de a provoca o maladie virala in crescatorie.
 
- Numerosi paraziti sau oua de paraziti se pot gasi in apa de baut. Riscul cel mai mare il constituie oocitele de coccidioza. De asemenea, se pot transmite prin apa: Histomonas si Trichomonas.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Urmareste-ne pe Google News
Newsletter gratuit
Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Facilitati fiscale in Agricultura pentru 2022. Invata sa profiti de ele!" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016