Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Campanie europeana pentru restrictionarea utilizarii antibioticelor in cazul animalelor din ferme

campanie-europeana-pentru-restrictionarea-utilizarii-antibioticelor-in-cazul-animalelor-din-ferme

Scopul urmarit este evitarea aparitiei rezistentei la antibiotice care s-ar putea extinde si la oameni, in urma consumului produselor de origine animala provenite din fermele respective.


Ieri a fost marcata la nivelul mai multor tari membre ale UE, Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice, ideea de baza fiind aceea ca administrarea in exces a acestor medicamente, fara recomandarea si supravegherea medicului, estre extrem de nociva.
 
Principalul efect nedorit al excesului de antibiotice este aparitia reziztentei la antibiotice, organismul devenind astfel imun la unele medicamente din aceasta categorie.
 Specialistii atrag atentia ca utilizarea antibioticelor nu ar trebui sa fie un prim gest reflex pentru oameni atunci cand sunt bolnavi, iar acelasi principiu trebuie aplicat si in cazul animalelor din ferme, pe care unii crescatori le „indoapa” cu antibiotice, cchiar daca acestea nu sufere de nicio boala, administrarea de antibiotice fiind considerata de acestia o masura de preventie.
 
Aceste practici pun in pericol sanatatea animalelor, dezvoltandu-le imunitatea la antibiotice, imunitate care se poate transmite si la om in urma consumului carnii si altor produse provenite de la aceste animale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Tinand cont de aceaste aspecte, Organizatia Europeana a Consumatorilor, for la care este afiliata si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, a demarat ieri o campanie prin care solicita institutiilor UE sa restrictioneze utilizarea de antibiotice in randul animalelor astfel incat sa fie redusa rezistenta.
 
Conform unui comunicat pe aceasta tema remis de APC, campania a plecat de la ideea ca normele actuale ale UE privind utilizarea antibioticelor in cazul animalelor din ferme sunt inadecvate.
 
Astfel, in timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea cresterii a fost interzisa in UE in 2006, animalelor le sunt administrate in continuare antibiotice pentru a preveni imbolnavirea, desi intregul efectiv aste sanatos, medicatia avand doar scop preventiv.
 
Ideea demararii acestei campanii a fost inspirata si de rezultatele unor teste efectuate in noua tari europene pe carnea cruda provenind de la animalele crescute in ferme. S-a constatat astfel ca intre 72 si 98 la suta din probele provenite de la pasari din Italia, Portugalia, Spania, Belgia, Olanda si Germania erau contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice.
 
„Noile propuneri legislative aflate in discutie in Parlamentul European ar trebui sa interzica in mod clar utilizarea de antibiotice in cazul animalelor sanatoase. Statele Membre sunt libere sa-si stabileasca propriile reguli, dar avem nevoie de norme la nivelul UE”, cer reprezentantii Organizatiei europene a Consumatorilor.
 
In Romania, reprezentantii APC atrag atentia ca folosirea excesiva a antibioticelor creste riscul ca bacteriile sa devina rezistente la aceste medicamente, iar utilizarea abuziva si excesiva in fermele de animale stimuleaza rezistenta care se poate raspandi la oameni in mai multe moduri, inclusiv prin alimente.
 
Presedintele asociatiei, Costel Stanciu a precizat ca „trebuie sa administram antibiotice doar animalelor bolnave si sa le excludem pe cele sanatoase. Mai mult, acele antibiotice de care avem cea mai mare nevoie pentru a vindeca oameni, nu trebuie folosite pe animale daca vrem sa diminuam rezistenta. Cea mai buna practica este sa se reduca utilizarea antibioticelor pe animalele care vor ajunge in farfuriile noastre. De exemplu, Danemarca a redus utilizarea antimicrobiana cu 90 la suta in 13 ani. Bacteriile rezistente la antibiotice inseamna ca infectiile pe care le provoaca, chiar si cele usoare, vor fi mai dificil de vindecat. Prin urmare, interventii, cum ar fi chirurgia sau chimioterapia, care se bazeaza pe eficacitatea antibioticelor au devenit deja mai periculoase. Prin urmare, este esential sa se pastreze eficienta antibioticelor, daca nu dorim ca o simpla taietura sau infectiile usoare sa devina extrem de riscante”.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016