Publicat in: Zootehnie
Crescatorii de porci isi vor primi banii restanti pentru masurile de bunastare
In urma unor decontari care s-au mai obtinut in septembrie 2016, au ramas suspendate platile pentru un ajutor de circa 25 de milioane de euro.
Fermierii afectati anul trecut de suspendarea platilor pe masura de bunastare la porc, in jur de 25 de milioane de euro, vor putea primi sumele aferente incepand de saptamana viitoare
 
„Au fost suspendate platile pentru 25 de milioane de euro pe masura de bunastare la porc datorita interpretarilor vis-a-vis de regulile jocului, dar, in urma discutiilor pe care le-am avut in aceste zile cu comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, si justificarilor pe care le-am adus, am primit confirmarea ca sumele vor fi deblocate. Urmeaza sa primim oficial de la Comisie o scrisoare in acest sens, dar pana atunci noi pregatim ordinul in baza discutiilor avute la Bruxelles, iar, incepand de saptamana viitoare, categoric ordinul va fi functional si fermierii isi vor putea primi banii”, a precizat ministrul Petre Daea, adaugand ca desi nu stie cifra exacta poate fi vorba de peste 100 de fermieri aflati in aceasta situatie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

In trimestru III din 2016, au fost suspendate platile pe masura de bunastare la porc pe subpachetul 1 — cresterea cu cel putin 10% a spatiului alocat disponibil fiecarui animal, circa 23 milioane de euro, dar si pe subpachetul 4 privind calitatea apei — corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa — circa 8 milioane de euro, suma totala fiind de 31 de milioane de euro.
 
In urma unor decontari care s-au mai obtinut in septembrie 2016, au ramas suspendate platile pentru un ajutor de circa 25 de milioane de euro.
 
In context, seful MADR a subliniat ca Romania a obtinut raspunsuri pozitive la toate solicitarile pe care le-a facut Comisiei Europene in cadrul intalnirii avute luni si marti, la Bruxelles, respectiv pe modificarea unor articole din regulamentul 640 privind sanctiunile pentru supradeclarare, pe includerea suprafetelor cu salcam in zonele de interes ecologic si pentru extinderea suprafetei pentru irigatii.
 
„In discutia avuta cu comisarul pe regulamentul UE 640/2014 privind sanctiunile pentru supradeclarare, conform articolelor 30 si 31, am propus ca justificarea pe bunastare sa se faca pe baza documentelor prezentate trimestrial sau anual de catre beneficiar pentru cele doua specii cu ciclu scurt, respectiv porc si pasare, si fata de acestea sa se judece si nu fata de cerere, care are cifre estimative. Comisia Europeana a acceptat acest lucru si am primit confirmarea din partea comisarului Hogan ca se va face modificarea regulamentului 640, asa cum sustine Romania. In conditiile in care aceasta schimbare de regulament va dura circa trei luni, noi vom putea plati pana atunci 75% din sumele cuvenite, urmand ca restul de 25% sa fie acordat dupa aprobarea noului regulament ce va reglementa retroactiv situatia din 2016. Este fara precedent ca noi sa determinam o modificare de regulament. Eu zic ca am avut o intalnire foarte buna cu comisarul, pe tot ceea ce am discutat, cu irigatiile, cu salcamul, cu sprijinul cuplat pe zootehnie, pe problemele Politicii Agricole Comune dupa 2020. Consider ca au fost obtinute lucruri foarte bune si de impact pentru dezvoltarea Romaniei”, a explicat ministrul Agriculturii.
 
Platile in favoarea bunastarii animalelor — masura 215 (pachetul — porcine) din PNDR 2007-2013 aveau ca obiectiv general imbunatatirea mediului si a spatiului rural prin sustinerea unor standarde superioare de bunastare, iar ca obiectiv specific asigurarea unor standarde superioare de bunastare a animalelor in cadrul fermelor zootehnice prin acoperirea costurilor suplimentare si pierderilor de venituri, precum si imbunatatirea conditiilor de mediu si a bunastarii animalelor datorate angajamentelor asumate, altele decat masurile tehnologice obligatorii. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
AFIR: Plati de peste 500 milioane de euro catre fermieri
Aproape jumatate din aceasta suma a fost destinata infiintarii si modernizarii exploatatiilor...
Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
Plati APIA: Fermierii vor primi subventiile pe hectar si animale
Conform regulamentelor europene, ca si in campaniile trecute, achitarea subventiilor se face la...
APIA: Platile au ajuns in conturile fermierilor
APIA: Platile au ajuns in conturile fermierilor
In perioada 3 - 10 iulie 2024 s-au efectuat platile APIA dupa cum urmeaza:   -...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton