Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Crescatorii, ingrijorati de scaderea continua a efectivelor de porcine

crescatorii-ingrijorati-de-scaderea-continua-a-efectivelor-de-porcine

Romania ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc inainte de criza pestei porcine africane, importand 1,8% din cantitatea mondiala.


Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP), a atras atentia ca efectivele de porcine din Romania au scazut constant in ultimii ani, de la 4,7 milioane de capete in 2016, la 4,24 milioane in 2018, pesta porcina africana fiind abia pe locul trei in ceea ce priveste cauzele acestei scaderi.
 
„Bulgaria este singura tara care si-a marit efectivul de scroafe de reproductie. Spania si-a marit numarul de suine per total, iar Romania a ajuns la minus 8,7% efectiv total. Efectivele de suine din Romania au scazut constant, de la 4,7 milioane de capete in 2016, am ajuns in 2018 la 4,24 milioane de capete. Din toate analizele pe care le-am studiat, scaderea a fost cauzata, in primul rand, abatorizarii in numar mare, dar cu inlocuire mica a efectivelor. In 2018, s-a abatorizat cu 12,1% mai mult fata de 2017, Romania detinand locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria. Al doilea motiv ar fi unul global - necesarul de porc gras in China din cauza dezastrului provocat de pesta porcina africana. Marile state din UE producatoare de piglet s-au reorientat, nu mai vand, desi avem contracte ferme si s-au reorientat spre ingrasarea porcului, abatorizare si vanzare catre China in cantitati masive. Pretul la piglet este, de asemenea, in crestere exploziva, Romania fiind dependenta in continuare de achizitia purceilor din Uniunea Europeana. De-abia pe locul 3 este pesta porcina africana”, a afirmat, miercuri, Mary Pana.
 
Ea a sustinut ca este nevoie urgent de Legea reproductiei, pe care, desi o avem, nu pare ca este functionala.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Fermele de reproductie din Romania sunt afectate de pesta porcina africana, iar fermele in modernizare asteapta Legea reproductiei ca sa isi puna in functionare afacerile, iar importatorii de piglet au contracte neonorate si se confrunta cu preturi foarte mari”, a subliniat aceasta.
 
Din punct de vedere al preturilor la carcasa de porc, presedintele asociatiei a afirmat ca, in ultimele trei saptamani, acestea au crescut cu aproximativ 25% si se prevede o majorare cu 40% pe acelasi fond global al pestei porcine africane din Asia, unde au fost ucise 12 milioane de scroafe.
 
„La fermierul din Romania, cresterea exploziva a pretului pe kilogram in viu astazi a ajuns la 6 lei, de la un dezastru in luna februarie, cand ajunsesem sa vindem din zonele fara pesta porcina africana la 3 - 3,5 lei/kg. Este o crestere exploziva, dar nu va tine mult. Practic, este o crestere artificiala, pe fondul lipsei de purcei. Statele membre s-au reorientat, nu mai vand purcei sau vand in numar mic si la preturi enorme. Nu avem disponibilitate de piglet si cred ca in curand, daca nu ne reorientam rapid pe reproductie, nu vom mai putea creste porc”, a explicat reprezentatul crescatorilor de animale.
 
Romania ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc inainte de criza pestei porcine africane, importand 1,8% din cantitatea mondiala.
 
„Ca valoare la import, avem o situatie exploziva inca din 2013. China, pe primul loc, cu 101%, Coreea de Sud, cu 85%, iar Romania, cu peste 52%, si-au crescut importurile din anul 2013 din punct de vedere al valorii”, a mai spus Mary Pana.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016