Publicat in: Zootehnie
Crescatorii, ingrijorati de scaderea continua a efectivelor de porcine
Romania ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc inainte de criza pestei porcine africane, importand 1,8% din cantitatea mondiala.
Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP), a atras atentia ca efectivele de porcine din Romania au scazut constant in ultimii ani, de la 4,7 milioane de capete in 2016, la 4,24 milioane in 2018, pesta porcina africana fiind abia pe locul trei in ceea ce priveste cauzele acestei scaderi.
 
„Bulgaria este singura tara care si-a marit efectivul de scroafe de reproductie. Spania si-a marit numarul de suine per total, iar Romania a ajuns la minus 8,7% efectiv total. Efectivele de suine din Romania au scazut constant, de la 4,7 milioane de capete in 2016, am ajuns in 2018 la 4,24 milioane de capete. Din toate analizele pe care le-am studiat, scaderea a fost cauzata, in primul rand, abatorizarii in numar mare, dar cu inlocuire mica a efectivelor. In 2018, s-a abatorizat cu 12,1% mai mult fata de 2017, Romania detinand locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria. Al doilea motiv ar fi unul global - necesarul de porc gras in China din cauza dezastrului provocat de pesta porcina africana. Marile state din UE producatoare de piglet s-au reorientat, nu mai vand, desi avem contracte ferme si s-au reorientat spre ingrasarea porcului, abatorizare si vanzare catre China in cantitati masive. Pretul la piglet este, de asemenea, in crestere exploziva, Romania fiind dependenta in continuare de achizitia purceilor din Uniunea Europeana. De-abia pe locul 3 este pesta porcina africana”, a afirmat, miercuri, Mary Pana.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ea a sustinut ca este nevoie urgent de Legea reproductiei, pe care, desi o avem, nu pare ca este functionala.
 
„Fermele de reproductie din Romania sunt afectate de pesta porcina africana, iar fermele in modernizare asteapta Legea reproductiei ca sa isi puna in functionare afacerile, iar importatorii de piglet au contracte neonorate si se confrunta cu preturi foarte mari”, a subliniat aceasta.
 
Din punct de vedere al preturilor la carcasa de porc, presedintele asociatiei a afirmat ca, in ultimele trei saptamani, acestea au crescut cu aproximativ 25% si se prevede o majorare cu 40% pe acelasi fond global al pestei porcine africane din Asia, unde au fost ucise 12 milioane de scroafe.
 
„La fermierul din Romania, cresterea exploziva a pretului pe kilogram in viu astazi a ajuns la 6 lei, de la un dezastru in luna februarie, cand ajunsesem sa vindem din zonele fara pesta porcina africana la 3 - 3,5 lei/kg. Este o crestere exploziva, dar nu va tine mult. Practic, este o crestere artificiala, pe fondul lipsei de purcei. Statele membre s-au reorientat, nu mai vand purcei sau vand in numar mic si la preturi enorme. Nu avem disponibilitate de piglet si cred ca in curand, daca nu ne reorientam rapid pe reproductie, nu vom mai putea creste porc”, a explicat reprezentatul crescatorilor de animale.
 
Romania ocupa locul 15 mondial la importul de carne de porc inainte de criza pestei porcine africane, importand 1,8% din cantitatea mondiala.
 
„Ca valoare la import, avem o situatie exploziva inca din 2013. China, pe primul loc, cu 101%, Coreea de Sud, cu 85%, iar Romania, cu peste 52%, si-au crescut importurile din anul 2013 din punct de vedere al valorii”, a mai spus Mary Pana.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%
Importurile de lapte brut s-au majorat cu 44,5%, pana la 129.258 tone, potrivit datelor publicate...
Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
Florin Bardu aduce noutati cu privire la sectorul porcin
Florin Bardu aduce noutati cu privire la sectorul porcin
De asemenea, Florin Barbu a mentionat ca se afla in dscutii avansate cu unul dintre gigantii...
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
ANSVSA: Porcii din gospodarii vor putea fi sacrificati si comerializati
"Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016