Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Crescatorii si producatorii de carne de porc sunt in dificultate si cer autoritatilor masuri de protectie

crescatorii-si-producatorii-de-carne-de-porc-sunt-in-dificultate-si-cer-autoritatilor-masuri-de-protectie

In ultima vreme a scaszut simtitor cererea de carne de porc romaneasca, diminuandu-se si preturile oferite de abatoarele locale pentru porcii vii.


Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Asociatia Fermierilor cu Investitii în Sectorul Suin au tras zilele acestea un semnal de alrma referitor la situatie dificila in care se afla in aceasta perioada crescatorii si de porci si firmele care se ocupa cu perelucrarea carnii de porc, pe fondul embargoului impus de rusia si pe cel a lscaderiicererii in randul consumatorilor pentru carnea de porc romaneasca.
 
Astfel, dupa cum se arata intr-un comunicat comun al celor doua asociatii, pretul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scazut cu 25 la suta în ultima perioada, comparativ cu acelasi interval din 2013, pana la 5,4 - 5,5 lei pe kilogram, în acelasi timp înregistrandu-se o scadere semnificativa a cererii pentru carnea de porc romaneasca.
 
Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute, iar pretul pentru porcii vii a fost în scadere permanenta, nu s-a constatat nicio scadere a pretului la consumator, afirma cele doua asociatii.
Acestea semnaleaza Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia critica a fermelor de crestere a porcinelor din Romania aparuta odata cu instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Uniunea Europeana, cand s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti, solicitand lansarea unor masuri de protectie si sustinerea productiei nationale de carne de porc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - GHID PRACTIC - Cultivarea legumelor in sistem ecologic


Afacere pe timp de criza Castiga 27 500 euro an din cultivarea legumelor ecologice A produce legume in sistem de agricultura ecologica a practica agricultura ecologica inseamna inainte de toate a produce SANATATE Indiferent ce tip de om de afaceri sunteti exclusiv pragmatic sau preocupat si de caracterul benefic al produselor sale ...

Oferta Speciala
valabila 48h


În acelasi timp, se înregistreaza o scadere simtitoare a cererii pentru carnea de porc romaneasca, desi nu s-au constatat diferente mari în consum. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti. Din evidentele UE rezulta ca, în primele sase luni, au fost exportate catre Rusia numai 54.000 tone carne de porc fata de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate tari sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia si Ungaria.

Ca urmare, în Romania au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar estimarile sunt ca aceste cantitati vor creste.
Fermierii din Romania sunt concurati puternic de cantitati mari de carne de porc disponibile în tarile UE la preturi foarte scazute. Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute si pretul pentru porcii vii a fost în scadere permanenta, nu se constata si o scadere a pretului la consumator.

„Din analiza pietei carnii de porc reiese ca, în fiecare an, pretul porcilor scade în trimestrul IV si, în continuare, în trimestrul I al anului urmator. Previziunile fermierilor din Romania arata însa o prabusire a pietei romanesti, sufocata de carnea provenita din disponibilul de carne de porc din alte state UE, iar în cateva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. În primele sase luni, UE a avut un disponibil de 133.400 tone carne de porc, care reprezinta cu 25% mai mult decat întreaga productie de 109.000 tone realizata în aceeasi perioada în abatoarele romanesti. Avand în vedere structura fermierilor din Romania, lipsa capitalului si a rezervelor financiare, costul mare al finantarii, solicitam MADR sa analizeze urgent situatia sectorului de cresterea porcilor si sa elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 — aprilie 2015”, subliniaza reprezentatii sectorului carnii de porc.

Acestia considera ca schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investitii din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja circa 5.000 locuri de munca existente în sector, precum si cele circa 20.000 de locuri de munca dependente din industria orizontala.

„Sunt fermieri tineri care au fost încurajati sa înceapa afaceri în zootehnie si acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja si bugetul national de influentele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din cresterea numarului de someri si dezechilibrul balantei comerciale. Din estimarile noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrata era de 42,00 lei/cap de porc, echivalent a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui sa ajute fermierii sa suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimata pe sase luni pentru productia circa 2,2 milioane de porci”, au mai aratat reprezentantii sectorului.
 
APCPR si AFISS fac un apel catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor Publice si Guvernul pentru lansarea unor masuri de protectie si sustinere a productiei nationale de carne de porc.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Crescatorii si producatorii de carne de porc sunt in dificultate si cer autoritatilor masuri de protectie
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Produs chimic destinat combaterii bolilor produse de ciuperci. Dupa compozitie pot fi anorganic, org ...

(Despre frunze) cu codita. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016