Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Crescatorii si producatorii de carne de porc sunt in dificultate si cer autoritatilor masuri de protectie
In ultima vreme a scaszut simtitor cererea de carne de porc romaneasca, diminuandu-se si preturile oferite de abatoarele locale pentru porcii vii.
Astfel, dupa cum se arata intr-un comunicat comun al celor doua asociatii, pretul oferit de abatoarele locale pentru porcii vii a scazut cu 25 la suta în ultima perioada, comparativ cu acelasi interval din 2013, pana la 5,4 - 5,5 lei pe kilogram, în acelasi timp înregistrandu-se o scadere semnificativa a cererii pentru carnea de porc romaneasca.
Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute, iar pretul pentru porcii vii a fost în scadere permanenta, nu s-a constatat nicio scadere a pretului la consumator, afirma cele doua asociatii.
Acestea semnaleaza Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia critica a fermelor de crestere a porcinelor din Romania aparuta odata cu instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Uniunea Europeana, cand s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti, solicitand lansarea unor masuri de protectie si sustinerea productiei nationale de carne de porc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
În acelasi timp, se înregistreaza o scadere simtitoare a cererii pentru carnea de porc romaneasca, desi nu s-au constatat diferente mari în consum. De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantitati disponibile la furnizorii traditionali ai pietei rusesti. Din evidentele UE rezulta ca, în primele sase luni, au fost exportate catre Rusia numai 54.000 tone carne de porc fata de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate tari sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia si Ungaria.
Ca urmare, în Romania au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, iar estimarile sunt ca aceste cantitati vor creste.
Fermierii din Romania sunt concurati puternic de cantitati mari de carne de porc disponibile în tarile UE la preturi foarte scazute. Desi se importa carne de porc la preturi foarte scazute si pretul pentru porcii vii a fost în scadere permanenta, nu se constata si o scadere a pretului la consumator.
„Din analiza pietei carnii de porc reiese ca, în fiecare an, pretul porcilor scade în trimestrul IV si, în continuare, în trimestrul I al anului urmator. Previziunile fermierilor din Romania arata însa o prabusire a pietei romanesti, sufocata de carnea provenita din disponibilul de carne de porc din alte state UE, iar în cateva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. În primele sase luni, UE a avut un disponibil de 133.400 tone carne de porc, care reprezinta cu 25% mai mult decat întreaga productie de 109.000 tone realizata în aceeasi perioada în abatoarele romanesti. Avand în vedere structura fermierilor din Romania, lipsa capitalului si a rezervelor financiare, costul mare al finantarii, solicitam MADR sa analizeze urgent situatia sectorului de cresterea porcilor si sa elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 — aprilie 2015”, subliniaza reprezentatii sectorului carnii de porc.
Acestia considera ca schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investitii din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja circa 5.000 locuri de munca existente în sector, precum si cele circa 20.000 de locuri de munca dependente din industria orizontala.
„Sunt fermieri tineri care au fost încurajati sa înceapa afaceri în zootehnie si acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja si bugetul national de influentele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din cresterea numarului de someri si dezechilibrul balantei comerciale. Din estimarile noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrata era de 42,00 lei/cap de porc, echivalent a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui sa ajute fermierii sa suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimata pe sase luni pentru productia circa 2,2 milioane de porci”, au mai aratat reprezentantii sectorului.
APCPR si AFISS fac un apel catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor Publice si Guvernul pentru lansarea unor masuri de protectie si sustinere a productiei nationale de carne de porc.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura