Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Factori de confort la gainile ouatoare
Pasarile au un metabolism foarte intens. Intelegem prin aceasta ca furajul pe care-l ingera este foarte repede asimilat de organism si transformat fie in substante nutritive necesare intretinerii vietii, a cresterii in greutate a activitatii zilnice, fie in materii prime necesare productiilor pe care le asteptam de la pasari (in cazul de fata, a oualor).
Cand este prea cald, pasarea sufera puternic, sistemul ei de termoreglare este mult inferior, in comparatie cu cel al mamiferelor, pasarile nedispunand de glande sudoripare care sa le asigure un sistem eficient de lupta impotriva temperaturii exterioare ridicate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
In cadrul acestei zone exista totusi o alta mai limitata, intre 16 si 20°C, dupa alti specialisti chiar intre 14 si 22°C, numita zona de confort termic, in care crescatorul trebuie sa incerce a-si plasa gainile, pentru ca acestea sa realizeze maximum de productie, cu minimum de furaje consumate.
Desigur, gaina poate sa produca foarte bine si la temperatura de +10°C si chiar la +5°C, insa cu un consum mult mai ridicat de furaje.
Este mai economic sa incalzim adapostul de pasari pana la atingerea temperaturii de confort, decat sa tinem pasarile intr-un adapost friguros si sa administram zilnic acestora 10-15 grame de furaj in plus.
Tot atat de inconfortabila pentru pasari este si temperatura prea ridicata. Cu cat temperatura creste, cu atat pasarea isi reduce consumul de furaje.
Si atunci pasarea recurge la reducerea consumului de furaje, cu consecinte defavorabile in productie: reducerea productiei de oua, scaderea greutatii oului, deteriorarea cojii oualor si aparitia de numeroase oua fisurate sau sparte.
Cand temperatura este prea ridicata, atat umiditatea scazuta, cat si cea excesiva sunt indezirabile. Daca umiditatea este foarte scazuta, in adapost se formeaza un praf care irita mucoasele, ochii, caile respiratorii si in care se gasesc numerosi germeni patogeni, mai ales in cazul cresterii pe asternut. Daca umiditatea este foarte ridicata, este scos din functiune sistemul de termoreglare, prin respiratie, al pasarii.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora