Ferma de melci. Cultivarea plantelor furajere
Publicat la data de 27 Apr. 2023 in:
Zootehnie Ca orice vietate, melcul, daca nu mananca suficient, nu se dezvolta si nu poate ajunge la maturitate. Functia de reproducere este incetinita sau eliminata total in absenta hranei, iar dimensiunile de care aveti nevoie pentru livrarea productiei de melci sunt imposibil de atins. Asadar, trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei, hranirii melcilor. Aceasta alimentatie se face pe baza unor plante furajere pe care, in mod firesc, trebuie sa le cultivati.
Puteti sa le oferiti melcilor si hrana suplimentara, dar alimentatia de baza ramane cea formata din plante furajere, care produc o masa vegetativa semnificativa. Rolul plantelor furajere este definitoriu si are la baza:
- asigurarea alimentatiei melcilor;
- protejarea exemplarelor de ploaie sau soare;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
- protectie impotriva umiditatii excesive;
Ideal este sa aplicati tehnica semanatului in randuri pentru ca astfel le oferiti melcilor posibilitatea de a descoperi mai multe specii de plante. Chiar si melcii sunt mofturosi... Oferindu-le varietate, le economisiti energia pentru deplasare, energie care se duce in masa carnoasa.
Fiti foarte atenti la alegerea plantelor semanate pentru ca de ele depinde bunul start al afa- cerii dumneavoastra! Luna ideala pentru insamantare este martie, astfel putand ca in aprilie-mai sa aveti o masa vegetativa capabila sa hraneasca melcii si, la fel de important, sa-i ocroteasca de soare. Cu cat mai tarziu va indepartati de momentul optim de plantare, cu atat va diminuati sansele de a avea un an bun. Daca vin caldurile din iunie-iulie si plantele nu au ajuns la maturitate, melcii nu vor creste in conditii propice.
Trebuie sa diferentiati plantele din masa de reproducere si cele existente in suprafata de crestere. Astfel, in parcelele destinate reproducerii, se vor planta:
- doua benzi late de trifoi, langa plasele Helitex;
- salata, Typhon (hibrid de varza si rapita de ulei) sau varza, amestecata prin trifoi;
- o banda de floarea-soarelui, pe centru,
- o banda din amestec de rapita de ulei cu sfecla.
In parcelele de crestere, late, asa cum spuneam, de aproximativ 4 m, se vor planta: sfecla, rapita de ulei. Aceste plante, care nu sunt toate pe placul melcilor, asigura totusi un climat optim de dezvoltare, prin valoarea nutritiva si umiditatea pe care le dezvolta.
Daca doriti sa consultati in detaliu caracteristicile fiecarei plante, puteti sa va uitati in manu- alul de botanica al copilului sau al unui nepot. Foarte pe scurt, pentru ca este indicat sa stiti de ce plantati aceste culturi, trebuie spus ca:
Trifoiul, planta perena, formeaza un habitat plin de prospetime si umiditate. Inaltimea maxima a trifoiului nu depaseste 20 cm.
Typhon-ul, un hibrid intre rapita de ulei si varza, are frunzele superioare desfacute si tulpina cu baza sub forma de inima. Frunzele acestei plante protejeaza eficient melcii de lumina soarelui. Sfecla este consumata indeosebi pe perioada verii. Frunzele sale, alungite, asigura melcilor o buna protectie contra razelor soarelui. Important este ca in nervura frunzelor se aduna picaturi de apa care sunt consumate de melci in decursul noptii sau dimineata devreme.
Rapita de ulei se planteaza in amestec cu sfecla, melcii iubind-o foarte mult pentru vegetatia sa. Floarea-soarelui este, daca ar fi sa-i credem pe fermieri, cea mai gustoasa. S-a observat ca melcii prefera plantele cu frunze mari si tulpina inalta. Cei mai atrasi de floarea-soarelui sunt melcii tineri, aflati in primul an de viata. Aceasta planta se seamana in randuri, in gropi adanci de 34 cm, ca rasadurile. Retineti ca pe rand, distanta intre gropi (in fiecare groapa se pun 2-3 seminte) este de circa 20 cm, iar intre randuri de 15-20 cm.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>