Ferma de porci ecologici: Bazna, Mangalita si Vietnamezi
Publicat la data de 07 Nov. 2022 in:
Zootehnie Fermele de crestere ecologica a porcilor sunt la mare cautare, rasele vizate fiind Bazna, Mangalita si porcul Vietnamez. De asemenea, consumatorul este dispus sa plateasca mai mult daca stie ca acestia au fost crescuti in aer liber, pe terenuri ecologizate si hraniti cu alimente naturale.
Porcul de Bazna
Crescut numai cu hrana naturala, porcul de Bazna are o carne gustoasa, suculenta si fara colesterol. Bazna este o rasa de porc romaneasca, ce poarta numele localitatii de origine – Bazna, Transilvania.
Porcul de Bazna este o rasa mixta de carne si grasime, avand totusi mai putina grasime decat Marele
Alb sau Landra
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceasta rasa s-a format in urma unor incrucisari nedirijate intre scroafe din rasa Mangalita si vieri din rasa Berk, incepand din anul 1872, se arata in istoricul aparitiei porcilor de Bazna. Asadar, porcii de Bazna au particularitati preluate de la cele doua rase, insa insusiri productive superioare rasei Mangalita. Porcul de Bazna este usor de crescut.
Nu este pretentios la conditiile de intretinere, necesita adaposturi simple si se preteaza la sistemul de crestere extensiv – gospodaresc, dar si semiintensiv.
Un alt avantaj este faptul ca porcul de Bazna este rezistent la conditiile mai putin favorabile de clima, suporta bine atat caldura, cat si frigul.
Hrana pentru porcii Bazna se poate asigura usor: pasune, porumb, furaje, radacinoase, cartofi, cereale (grau, orz), resturi menajere. Se dezvolta excelent fara concentrate!
In plus, carnea porcului de Bazna are cel mai mic colesterol din slanina, afirma specialistii. Prezinta o carne marmorata, cu grasime intramusculara, savuroasa, o carne care se preteaza cel mai bine pentru fabricarea unor mezeluri uscate de lux (de ex.: salam de Sibiu, sunca uscata). Sunt produse extrem de bine platite pe piata.
Fiind o rasa mixta, cele mai bune rezultate se obtin la ingrasarea pana la greutatea de 140-160 kg, cand raportul carne:grasime in carcasa este de 1,3-1,4 : 1,6.
Prolificitatea rasei Bazna este buna, cu o medie de 9 purcei la o fatare, din care se pot intarca cca 8 purcei.
Porcul Mangalita – rasa traditionala
Mangalita arata ca un porc mistret ratacit prin ograda omului. Porcul Mangalita este o rasa rustica, originara din Romania, crescut pentru rezistenta sa si pentru procentul ridicat de grasime nedaunatoare sanatatii. Este o rasa semiprecoce, deoarece isi incheie cresterea la varsta de 4 ani.
Descriere:
- cap potrivit de mare, cu profil usor concav, gat mare, ceafa lata, musculoasa, cilindrica si scurta
- urechile sunt mari, semiblegi si atarna in fata
- forma trunchiului este lunga, cu aspect de „butoi“, spatele musculos, solid, picioare scurte
- pieptul este adancit, burta mare, linia superioara este convexa
- corpul este acoperit cu par ondulat sau cret (prevazut si cu subpar)
- culoarea parului poate fi: blonda, neagra (rar), roscata, gri
- parul este abundent si cret
Mangalita nu este un porc pretentios la hrana, fiind multumit cu pasunea, unele fructe de padure, dar reactionand pozitiv la suplimentarea hranei cu concentrate. Importanta este libertatea de miscare in aer liber.
Stratul de grasime si parul tepos il protejeaza in toate tipurile de vreme.
Carnea sa are un continut scazut de apa, ceea ce o face potrivita obtinerii produselor din carne prin uscare (salam Sibiu, jambon, carnati uscati si/sau afumati) si pentru fabricarea suncii. In conditii bune de hranire si intretinere, acesta ajunge la o greutate de 90-100 kg la varsta de 1 an, iar randamentul la sacrificare este de 80-85%.
Porcul vietnamez
Denumit generic porc vietnamez, acesta este reprezentat de 7 specii sau varietati. Porcul vietnamez este o rasa de talie mai mica in comparatie cu porcii autohtoni si este, in general, de culoare neagra.
Desi ei au par negru, soriciul e alb, iar gustul carnii este de porc normal. Porcul vietnamez are botul scurt, urechi scurte si ridicate, fruntea ingusta, pielea zbarcita si abdomenul mare. De aici li se trage si denumirea de „pot bellied“ – pantecos. Porcii vietnamezi au parul rar si o piele foarte moale, care le confera un aspect ridat. Din cauza parului rar este mai sensibil la soare. In salbaticie se tavaleste in noroi pentru a-si proteja pielea.
Porcii au vederea slaba, dar simturile (mirosul si auzul) sunt excelente. De asemenea, sunt animale inteligente, comparabile cu delfinii si primatele.
Ating circa 40 de centimetri la inaltime, circa 1 metru lungime si pot avea pana la 110-120 de kilograme la maturitate. La o fatare, o scroafa din varietatea „porc vietnamez cu burta taratoare“ poate avea pana la 17 purcei.
Porcii vietnamezi mananca foarte bine urmatoarele: lucerna uscata (lucerna verde in exces ii baloneaza), porumb, sfecla, varza, salata, fan si alte furaje de origine vegetala, tarate, mere.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>