Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ferma piscicola. Bazine din materiale sintetice

ferma-piscicola-bazine-din-materiale-sintetice

Salmonicultura moderna a apelat la folosirea unor bazine usoare, mobile, construite din diferite materiale, precum fibra de sticla, polietilena, polipropilena sau chiar metalul. De asemenea, mai pot fi folosite bazine construite din materiale textile impermeabile (de tip prelata) montate pe structuri metalice.


Acest tip de bazine, de regula, sunt amplasate in incaperi numite hale de productie. Acest tip de bazine sunt folosite atat in sistemele de tip "flow-through" (apa ce vine din mediul exterior trece o singura data prin ele apoi este eliminata), cat si in sistemele recirculate (unde se recurge la metoda reutilizarii apei prin tratare corespunzatoare si reintroducerea acesteia in sistem).
 
In tara noastra se recomanda cresterea pastravilor in sisteme fara recircularea apei, adica in sisteme "flow-through". In acest articol ne referim la cresterea pastravilor numai in acest sistem, deoarece in sistem familial, punerea la punct a unui sistem cu recircularea apei pentru pastravi este mai costisitoare.
 
Din aceasta categorie de bazine, cel mai adesea se folosesc cele din fibra de sticla. Desi sunt mai scumpe, acest material are avantajul ca este foarte durabil in timp, este usor, este rezistent la socuri, coroziune si radiatii solare (infrarosii si ultraviolete). In cazul nefericit al lovirii si spargerii acestora, reparatia poate fi efectuata practic de oricine.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Bazinele din fibra de sticla pot fi montate atat deasupra solului, cat si ingropate. Daca bazinele sunt ingropate, atunci trebuie sa aveti grija la montarea instalatiilor de evacuare a apei.
 
Acest tip de bazine se pot amplasa si afara, in cazurile in care climatul zonei permite o functionare a acestora o perioada mai prelungita. De fapt, este important ca acestea sa nu inghete, gheata putand sa le distruga. De aceea, daca aceste bazine sunt montate sub cerul liber, se folosesc doar o parte din an, si anume in perioada martie-noiembrie cand pe parcursul a 9 luni se poate creste o generatie de pastrav.
 
Bazinele din fibra de sticla sunt de mai multe forme, cele mai folosite fiind cele de forma alungita, in care apa patrunde printr-un capat si este evacuata in capatul celalalt.

In aceste bazine, apa curge unidirectional, viteza acesteia fiind in functie de debitul apei din conducta de alimentare. De regula, aceste bazine au un volum mai mic, deschiderea lor fiind de maximum doi metri, dar lungimea poate fi teoretic intinsa oricat (in functie de spatiu).

De asemenea, inaltimea coloanei de apa nu depaseste un metru. Aceste bazine trebuie sa fie alimentate cu un debit suficient incat sa permita schimbul intregii cantitati de apa in mai putin de o ora. Avand un volum mic, acest lucru nu este greu de realizat.
 
Bazinele din materiale sintetice (precum cele din fibra de sticla) se gasesc si sub forma circulara, dreptunghiulara sau patrata. Daca bazinele de aceste forme sunt de dimensiune mica, ele sunt ideale pentru cresterea alevinilor (puietilor) de pastrav. De fapt, ele sunt indispensabile in pepinierele salmonicole.
 
Pentru cresterea pastravilor mari (ingrasare) se pot folosi bazine circulare, dar este important ca acestea sa fie de dimensiune mare (cu un diametru de cel putin 5 metri, adica un volum de minimum 20 m³).
 
Ca si in cazul celorlalte tipuri de bazine folosite in salmonicultura, trecem in revista dezavantajele acestor bazine: 
 
- utilizarea acestor bazine sub cerul liber se face doar in anumite conditii climatice, in zonele cu climat bland, unde iarna se instaleaza tarziu si pleaca repede. Din cauza climatului specific, in locul unde pot fi folosite aceste bazine sub cerul liber, este dificil de gasit o sursa de apa cu un debit satisfacator si temperaturi scazute in timpul verii;
 
- exista riscul de a se sparge in caz de lovituri puternice; 
 
- pretul celor din fibra de sticla este destul de ridicat;
 
- pestii pot fi stresati de prezenta omului datorita adancimii destul de mici a apei (aproxi- mativ 1 metru);
 
- este nevoie de mai mult spatiu pentru amplasarea bazinelor circulare.
 
Acest tip de bazine prezinta insa mai multe avantaje decat dezavantaje:
 
- se poate creste orice specie salmonicola in acestea, putand fi folosite ulterior si la alte specii de pesti cu conditia ca parametrii fizico-chimici ai apei (debit, temperatura, calitate) sa fie optimi; 
 
- apa isi pastreaza calitatile superioare datorita materialului constructiv al bazinelor care permit o buna curatire;
 
- pot fi amplasate oriunde doreste fermierul, existand posibilitatea de a fi mutate ulterior,
 
- se intretin usor, dezinfectia facandu-se extrem de simplu;
 
- se poate utiliza orice tip de furaj (plutitor sau care se scufunda);
 
- pescuitul pestilor se face cu mare usurinta, de un singur om cu ajutorul unui simplu minciog;
 
- prin volumul mic, este usor sa se schimbe repede intregul continut de apa al acestora ceea ce duce la productivitate foarte mare la volumul de apa (peste 60 kg/m³ apa); 
 
- fermierul poate avea controlul total al productiei, prin amplasarea lor compacta intr-o hala (sau chiar sopron). Astfel sunt eliminate problemele legate de furturi (s-au semnalat cazuri), de pradatori si se limiteaza efectul unor catastrofe naturale de tipul inundatiilor, viiturilor, caderilor de copaci, etc.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton