Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reactia ANSVSA la embargoul impus de Elvetia pentru porcii proveniti din Romania

reactia-ansvsa-la-embargoul-impus-de-elvetia-pentru-porcii-proveniti-din-romania

Incepand de ieri, Romania si alte cateva tari europene nu mai pot exporta in Elvetia porci, carne de porc, precum si ovule, embrioni si material seminal, dupa ce autoritatile din aceasta tara au anuntat ca a blocat importurile acestor produse, pentru ca in tarile respective au fost semnalate cazuri de pesta porcina africana.


In replica la aceasta decizie, reactia ANSVSA nu a intarziat sa apara, institutia anuntand ca Romania nu se confrunta cu pesta porcina africana si nici cu pesta porcina clasica, iar tara noastra nu a exportat produse din carne de porc in Elvetia din 2013 si pana in prezent.
 
Intr-un comunicat remis pe aceasta tema, ANSVSA precizeaza ca „s-au luat masuri de prevenire a aparitie pestei porcine africane pe teritoriul tarii noastre, inca de la inceputul acestui an, masuri care sunt in continuare aplicate. Dintre acestea mentionam: informarea si instruirea serviciilor sanitare veterinare de la nivel national, prin structurile implicate in controlul bolilor, centrelor locale de combatere a bolilor, asociatiilor profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni”.
 
O alta masura a constat in informarea fermierilor, operatorilor economici, a asociatiilor de crescatori de animale si a administratorilor fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana. De asemenea, ANSVSA a decis convocarea unei sedinte a Consiliului Stiintific pentru a supune analizei acestui for situatia creata de evolutia pestei porcine africane la porcii mistreti din Lituania si Polonia, in care s-a analizat strategia adoptata de ANSVSA pentru a preveni aparitia pe teritoriul national a pestei porcine africane, identificarea unor modalitatii de initiere a unui studiu entomologic privind prezenta pe teritoriul Romaniei a capuselor care au rolul de vector si rezervor pentru aceasta boala, dar si alte aspecte stiintifice si tehnice legate de masurile aplicate pentru protejarea tarii noastre impotriva unor boli ale animalelor.
 
Romania nu s-a confruntat niciodata cu acest virus, care poate provoca pagube economice importante, desi nu este periculos pentru om. Virusul este diferit fata de cel al pestei porcine clasice pentru ca morbiditatea si mortalitatea in randul animalelor este mult mai mare si poate ajunge pana la suta la suta, dar mai ales pentru ca nu exista metode specifice de prevenire.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Potrivit specialistilor Autoritatii, transmiterea virusului care produce boala se face atat prin porcii domestici, daca virsul pleaca din exploatatii contaminate, cat si prin porcii mistreti. Mai exista si un alt vector de transmitere, o capusa specifica porcilor, dar aceasta nu este prezenta pe teritoriul Romaniei.
 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton