Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combaterea afidelor la tomate. Tratamente in legumicultura clasica vs tratamente in agricultura ecologica

combaterea-afidelor-la-tomate-tratamente-in-legumicultura-clasica-vs-tratamente-in-agricultura-ecologica

Combaterea afidelor la TOMATE, AFIDELE DAUNATORI, TRATAMENT afide in agricultura legumicultura clasica si AGRICULTURA ECOLOGICA. Tratamente daunatori in agricultura organica, cum scapi de afide.


Afidele (paduchii de frunza) ataca numeroase specii legumicole, precum tomatele, castravetii, vinetele sau dovleceii. Afidele sunt periculoase atat prin efectele directe asupra vigurozitatii plantelor, dar mai ales prin pericolul raspandirii unor viroze - afidele fiind insecte care inteapa frunza, sunt vectori principali de transfer al virusurilor fitopatogene. Exista mai multe metode de combatere a afidelor, BIOPRODUCT va prezinta, astazi, in oglinda, atat sistemul de protectie folosit in legumicultura clasica, precum si metode specifice agriculturii ecologice.
Atacul masiv de afide este vizibil, insectele se grupeaza ciorchine in zona lastarilor tineri. Planta atacata nu mai creste, florile nu se mai dezvolta, iar regiunea atacata este sensibila la atacul unor ciuperci saprofite, prin mediul propice de dezvoltare creat de excrementele afidelor, bogate in zaharuri.

Pe scurt, iata masurile de prevenire a atacului cu afide


  • In agricultura ecologica: protejarea entomofaunei, in special a pradatorilor naturali ai afidelor
  • Stropiri preventive cu macerat din coada calului, tataneasa, urzica, pelin
  • Cultivarea speciilor repelente: menta, ceapa, nasturtium

atac de afide pe frunza de tomate

Tratamente pentru combatere afidelor in legumicultura clasica


Fury 10 EC: doza 0,2 L/ha
Mospilan 20 SP: doza 0,25 Kg/ha

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Smart 44 EW: doza 2 l/ha

SCHEMA DE TRATAMENT RECOMANDATA DE BAYER

Decis Mega 50 EW
Tomate camp: 0,02% (0,2 l/ha in 1000 l apa) pentru combaterea afidelor (Macrosiphon euphorbiae). 1-3 tratamente la interval min. 7 zile. Timp de pauza: 3 zile.

Tomate solarii: 0,025% (0,25 l/ha in 1000 l apa) pentru a combate musculita alba (Trialeurodes vaporariorum). 1-3 tratamente la interval minim de 7 zile. Timp de pauza 3 zile.

Decis Mega 50 EW actioneaza prin contact si ingestie, cu efect repelent si de soc si actiune suplimentara ca inhibitor de nutritie asupra insectelor. Acoperirea completa si uniforma a plantelor este esentiala pentru o buna protectie. Formularea unica pentru deltametrin, emulsie in apa, prezinta avantajele formularilor lichide dar fara dezavantajul continutului ridicat de solvent la formularile tip emulsie concentrata. Acest lucru conduce la o influenta mai scazuta a temperaturilor ridicate asupra eficientei tratamentelor.

Confidor Energy
La tomate, combate afidele (Macrosiphon euforbiae) si se utilizeaza in conc 0,06% (0,6 l/ha).

Confidor Energy are o dubla actiune, sistemica si de contact (de soc). La circa o ora dupa efectuarea tratamentului, imidacloprid patrunde in plante si este distribuit spre varfurile de crestere, iar deltametrin ramane pe suprafata organelor tratate. Ambele componente actioneaza prin contact si ingestie asupra daunatorilor care înteapa sau rod partile vegetative ale plantelor. Acest mecanism complex de actiune confera produsului un spectru larg de activitate si face posibila combaterea inclusiv a formelor rezistente la insecticide din alte grupe chimice. Formularea de ultima generatie dispersie in ulei (OD) confera produsului o aderenta si o patrundere în planta a componentei sistemice superioare celorlalte formulari.

Tratamente pentru combaterea afidelor in legumicultura organica


Pentru ca saptamana trecuta, in cadrul seminarului de agricultura ecologica desfasurat in comuna Matca, Marin Dumbrava de la ferma BioDumbrava a amintit ca s-a lovit de problema afidelor, l-am sunat sa il intreb ce metode de combatere a folosit.

„Lucrurile stau diferit in agricultura organica, la noi tratamentele au efect pe termen scurt si nu sunt atat de eficiente precum cele bazate pe insecticide puternice. De aceea, trebuie sa apelam la tratamente diversificate, aplicate mai ales preventiv. La BioDumbrava noi am aplicat stropiri cu macerat de frunza de urzica si de pelin, sau de tutun, acestea au efecte maxime dupa 4-5 zile. Concomitent se pot face stropiri cu emulsie de apa si sapun, in care se intoroduce si putin spirt medicinal”, ne-a precizat Marin Dumbrava.

„Tratamentele preventive sunt insa cele mai indicate, unul din acestea fiind stropirea periodica cu extract de coada calului si tataneasa, care actioneaza ca un intaritor pentru plante”, a continuat el.

O alta solutie ecologica de combatere a daunatorilor, mai rar intalnita, este prafuirea cu cenusa sau turf vulcanic. Aceste pulberi fine au efect iritant pentru insecte si limacsi, dar sunt inofensive pentru plante, om si animale.

„Prafuirea se poate face atat cu o suflanta improvizata, cat si cu atomizoare performante, in functie de posibilitatile fiecarui agricultor. Sa stiti ca prafuirea cu cenusa este o metoda traditionala, din pacate multe asemenea secrete s-au pierdut cu timpul”, a mai spus fermierul.

In cazul in care aceste tratamente nu sunt suficiente, cultivatorii de legume pot apela la produsele fitosanitare destinate agriculturii ecologice. In cazul unui atac de afide, recomandate sunt insecticidele DEFFORT si ALTEEN NEEM, distribuite in Romania de firma Naturevo.

„Livrarea se poate face oriunde in tara prin servicii de coletarie, aceste produse nu intra sub regimul special de transport si nu sun incadrate in grupe de toxicitate. Sunt produse obtinute exclusiv pe baza de extract de plante, care contin diferiti alcaloizi”, a declarat, pentru BIOPRODUCT, Rodica Zidaru, director de marketing la Naturevo.

Insecticidul Deffort nu dezvolta rezistenta, au actiune repelenta si dupa tratament, sunt stabile si pot fi aplicate in amestec cu alte produse. Actiunea insecticida dureaza 10-15 zile, potrivit producatorului.

Prevenirea atacului de afide




Citeste mai multe despre plantele companion si despre cum se poate preveni aparitia bolilor si danatorilor in gradina, cu ajutorul plantelor!
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.26 din 47 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016