Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Agricultura ecologica

Tot mai multi investitori pariaza pe agricultura ecologica, pentru ca legumele sau cerealele cultivate fara ingrasaminte aduc mai mult profit la export decat cele conventionale.
Din 2010 si pana in prezent, suprafata agricola cultivata in sistem ecologic a crescut cu aproape 60%, iar in timp ce producatorii romani fac profit din vanzarea alimentelor ca materie prima in Vest, in magazinele din Romania se vand biscuiti, siropuri sau miere bio aduse din statele europene.
Potentialul Romaniei pentru agricultura ecologica este unul ridicat, in prezent existand aproape 300.000 de hectare de culturi „verzi”. Cum Romania nu sta foarte bine la agricultura intensiva, suprafetele au fost mai usor de transformat in unele pentru culturi fara chimicale.
Radu Panait, proprietarul unui magazin cu produse ecologice, a declarat pentru Digi24 ca „in 2013, datorita subventiilor care au fost intr-un anumit nivel pentru toata tara, s-au inscris multi fermieri sa faca agricultura bio. Am ajuns astfel la un record de 14.000 de producatori ecologici, numar care nu a mai crescut in 2015, pentru ca nici fondurile pentru acest sector nu s-au majorat. Iar conditiile pentru a vinde astfel de produse sunt dure”.
Produsele bio sunt certificate de catre un organism de inspectie agreat de Ministerul Agriculturii si de Renar, acest organism de inspectie trebuie sa vina o data sau de doua ori pe an sa faca inspectia, fie ca merge la un importator care are doar un depozit si vinde mai departe, fie la un producator.
In prezent, doar 20% din produsele ecologice de pe rafturile magazinelor sunt autohtone, pentru ca fermierii romani nu au unitati de procesare, iar multi au vazut in export un profit imediat. Astfel, cele mai multe produse sunt vandute la export sub forma de materie prima in ţarile din Vest şi se intorc la preturi duble sau triple.
Marile magazine au rafturi separate pentru produsele organice, fie ca vorbim de dulciuri, iaurt, faina de orz sau orez ecologic - cele mai cerute produse de profil. In Romania, produsele eco reprezinta mai putin de 3 procente din totalul vanzarilor de alimente, fata de peste 5 procente, in Vest.
Potentialul Romaniei pentru agricultura ecologica este unul ridicat, in prezent existand aproape 300.000 de hectare de culturi „verzi”. Cum Romania nu sta foarte bine la agricultura intensiva, suprafetele au fost mai usor de transformat in unele pentru culturi fara chimicale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Radu Panait, proprietarul unui magazin cu produse ecologice, a declarat pentru Digi24 ca „in 2013, datorita subventiilor care au fost intr-un anumit nivel pentru toata tara, s-au inscris multi fermieri sa faca agricultura bio. Am ajuns astfel la un record de 14.000 de producatori ecologici, numar care nu a mai crescut in 2015, pentru ca nici fondurile pentru acest sector nu s-au majorat. Iar conditiile pentru a vinde astfel de produse sunt dure”.
Produsele bio sunt certificate de catre un organism de inspectie agreat de Ministerul Agriculturii si de Renar, acest organism de inspectie trebuie sa vina o data sau de doua ori pe an sa faca inspectia, fie ca merge la un importator care are doar un depozit si vinde mai departe, fie la un producator.
In prezent, doar 20% din produsele ecologice de pe rafturile magazinelor sunt autohtone, pentru ca fermierii romani nu au unitati de procesare, iar multi au vazut in export un profit imediat. Astfel, cele mai multe produse sunt vandute la export sub forma de materie prima in ţarile din Vest şi se intorc la preturi duble sau triple.
Marile magazine au rafturi separate pentru produsele organice, fie ca vorbim de dulciuri, iaurt, faina de orz sau orez ecologic - cele mai cerute produse de profil. In Romania, produsele eco reprezinta mai putin de 3 procente din totalul vanzarilor de alimente, fata de peste 5 procente, in Vest.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News