Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Agricultura ecologica

In a doua zi a targului de agricultura ecologica Biofach 2013 au fost prezenti oficiali romani si europeni. Acestia au apreciat drept pozitiva evolutia sectorului bio romanesc, dar au atras atentia ca este nevoie de investitii pe partea de procesare. In acest moment, Romania produce in principal alimente neprelucrate, precum cereale, legume, fructe, lapte sau miere. Pentru a creste valoarea acestui sector si, implicit, a veniturilor generate, este nevoie de investitii in fabrici de procesare.
In cea de-a doua zi a targului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul Romaniei, alaturi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Dupa ce au degustat produsele ecologice ale expozantilor romani, ministrul Agriculturii si premierul au participat la dezbaterea "Agricultura Ecologica - orizonturi 2020", organizata de MADR. Evenimentul moderat de secretarul de stat in MADR, Achim Irimescu, a beneficiat si de prezenta lui comisarului pentru agricultura Dacian Ciolos si a europarlamentarului Daciana Sarbu.
In cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii a afirmat ca din ce in ce mai mult consumatorii constientizeaza ca agricultura ecologica are o contributie importanta la dezvoltarea durabila. Astfel, practicarea agriculturii ecologice in mediul rural poate fi o solutie de revitalizare a acestor zone. In cadrul actualei Politici Agricole Comune, productia ecologica beneficiaza de sprijin financiar, de masuri specifice si de o legislatie corespunzatoare. Prin revizuirea PAC in domeniul agriculturii ecologice, lansata in luna ianuarie a acestui an de catre Comisia Europeana, se va consolida increderea consumatorului si se vor crea conditiile necesare unei concurente loiale intre producatorii ecologici din cele 27 de state membre.
Totodata, Daniel Constantin a punctat faptul ca intre obiectivele Romaniei pentru anul 2020 ar trebui sa se regaseasca o mai buna promovare si constientizare a beneficiilor sistemului ecologic, practici agricole ce contribuie la mentinerea starii de sanatate a solului, conservarea biodiversitatii, bunastarea animalelor si nu in ultimul rand atenuarea schimbarilor climatice.
De asemenea, trebuie sa avem in vedere atragerea de noi fermieri si operatori in sistem, in special a tinerilor si IMM-urilor, care sa conduca la extinderea arealelor cultivate in sistem ecologic. In acelasi timp, trebuie urmarita diversificarea gamei de produse ecologice procesate si obtinerea de produse alimentare cu caracteristici si proprietati care ofera valoare adaugata.
Ministrul Agriculturii a mentionat ca, desi sectorul de procesare a cunoscut o crestere recenta (103 unitati in 2012 comparativ cu 48 in anul 2007), putem constata ca inca din anul 2008 Romania s-a afirmat ca tara exportatoare de produse ecologice la nivelul UE. Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70 -80% din productia de materie prima – in special cereale, miere si fructe de padure. De asemenea, apicultura detine o pondere importanta in exportul produselor ecologice, calitatea produselor ecologice romanesti fiind recunoscuta pe piata europeana si nu numai.
In cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii a afirmat ca din ce in ce mai mult consumatorii constientizeaza ca agricultura ecologica are o contributie importanta la dezvoltarea durabila. Astfel, practicarea agriculturii ecologice in mediul rural poate fi o solutie de revitalizare a acestor zone. In cadrul actualei Politici Agricole Comune, productia ecologica beneficiaza de sprijin financiar, de masuri specifice si de o legislatie corespunzatoare. Prin revizuirea PAC in domeniul agriculturii ecologice, lansata in luna ianuarie a acestui an de catre Comisia Europeana, se va consolida increderea consumatorului si se vor crea conditiile necesare unei concurente loiale intre producatorii ecologici din cele 27 de state membre.
Totodata, Daniel Constantin a punctat faptul ca intre obiectivele Romaniei pentru anul 2020 ar trebui sa se regaseasca o mai buna promovare si constientizare a beneficiilor sistemului ecologic, practici agricole ce contribuie la mentinerea starii de sanatate a solului, conservarea biodiversitatii, bunastarea animalelor si nu in ultimul rand atenuarea schimbarilor climatice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De asemenea, trebuie sa avem in vedere atragerea de noi fermieri si operatori in sistem, in special a tinerilor si IMM-urilor, care sa conduca la extinderea arealelor cultivate in sistem ecologic. In acelasi timp, trebuie urmarita diversificarea gamei de produse ecologice procesate si obtinerea de produse alimentare cu caracteristici si proprietati care ofera valoare adaugata.
Ministrul Agriculturii a mentionat ca, desi sectorul de procesare a cunoscut o crestere recenta (103 unitati in 2012 comparativ cu 48 in anul 2007), putem constata ca inca din anul 2008 Romania s-a afirmat ca tara exportatoare de produse ecologice la nivelul UE. Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70 -80% din productia de materie prima – in special cereale, miere si fructe de padure. De asemenea, apicultura detine o pondere importanta in exportul produselor ecologice, calitatea produselor ecologice romanesti fiind recunoscuta pe piata europeana si nu numai.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News