Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoritatile nu iau masuri pentru a-si proteja productia si consumul intern

autoritatile-nu-iau-masuri-pentru-a-si-proteja-productia-si-consumul-intern

BusinessMark a organizat cea de a patra editie a evenimentului “Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment care a avut loc pe 16 februarie 2016 la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.


Invitatii primei sesiuni de discutii au fost: VALERIU-ANDREI STERIU, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor,  RALUCA DAMINESCU, Director, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR,  VERONICA TONCEA, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, IULIA CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, JEAN VALVIS, Presedinte, Director General, Valvis Holding si VIOREL MATEI, Fermier.

VALERIU-ANDREI STERIU, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor, a subliniat importanta comunicarii corecte in contextul imbolnavirii bebelusilor din Arges si a deceselor care au survenit in acest caz.

Discutia a continuat apoi pe tema achizitionarii de terenuri agricole de catre persoanele straine.

”Sunt de acord sa vina strainii sa cumpere terenuri in Romania atat timp cat acestia vin in aceleasi condiții cu cele de care dispun romanii. Pentru ca daca vine un cetatean in baza unui credit luat in Austria cu dobanzi avantajoase sau poate chiar subventionat, romanii sunt clar dezavantajati”, a declarat VALERIU-ANDREI STERIU.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Despre tema platilor , acesta a adaugat ”Punctualitatea in aceste plati este mai importanta decat valoarea acestora. Daca platile sunt facute in aprilie sunt intarziate inclusiv lucrarile de primavara. Sunt intarzieri pentru care nimeni nu raspunde. Aceste intarzieri sunt nepermis de mari pentru cei un milion de fermieri pe care ii avem in Romania”.

VALERIU-ANDREI STERIU este de parere ca viitorul agriculturii sta in bugetul Ministerului Educatiei.
”Cred ca viitorul agriculturii sta in bugetul Ministerului Educatiei pentru ca nu vom mai avea personal pentru niciun fel de munca agricola, nici macar tractoristi. De asemenea, viitorul agriculturii sta si in bugetul Ministerului Dezvoltarii pentru ca infrastructura este o mare problema. Ministerul Agriculturii trebuie sa coalizeze toate partile implicate in acest sector”, a concluzionat VALERIU-ANDREI STERIU.

LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, a subliniat de asemenea problema generata de intarzierile foarte mari la platile pe suprafata.

”In agricultura sunt inca foarte multe probleme. Platile pe suprafata intarzie si asta stim foarte bine. Avem foarte multe probleme cu intreaga economie din agricultura. Inca sunt stocuri foarte mari de cereale in tara. Exporturile s-au diminuat foarte mult. Nici consumul nu este mare pentru ca si zootehnia este la pamant. In schimb suntem fruntasi la importuri de lapte, carne, fructe si legume. Ceva nu este in regula. Guvernele nu iau nici o masura pentru a-si proteja productia si consumul intern. Cred ca cel mai mare dezinteres este din interiorul nostru. Nu luam masuri ca alte tari pentru protejarea economiei nationale”, a declarant acesta.

LAURENTIU BACIU  a atras atentia si asupra lipsei sistemelor de irigatii. El a dat exemplul zonei Moldovei unde deficitul de apa este la 1500 mc/ha.

”Sunt investitor cu traditie in Romania si cer autoritatilor sa aiba si ele respect pentru acest domeniu. Nu putem functiona bine daca fiecare Guvern vine cu o doctrina diferita pentru a schimba regulile jocului. Lupt pentru a fi comunicate in tara strategiile pe sector pe termen lung. Agricultura din Romania va merge mai bine daca merg investitiile directe bine, iar pentru a lucra eficient ai nevoie de predictibilitate”, a declarant JEAN VALVIS, Presedinte, Director General, Valvis Holding.

Potrivit acestuia, a aparut o lege care distribuie un miliard de euro pentru finantarea sistemului de irigatii.

”Sper sa vad aceasta lege pusa in practica. Deocamdata asta nu se intampla.
De ce atunci cand se vorbeste despre infrastructura rutiera vorbim numai despre autostrazi de parca ar avea toata lumea Porsche? Haideti sa vorbim despre infrastructura de irigatii, despre drumurile de acces catre culturile agricole”, a afirmat JEAN VALVIS.

VERONICA TONCEA, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a declarat ca in 2015 Fondul a acordat 1.350 de garantii.

”De cand ma stiu finantarea agriculturii a fost un subiect imporant. Daca discutam despre finantare ar trebui sa avem in vedere si cele doua programe de finantare europene PNDR si SAPARD si suntem deja la al treilea program. Cerințele finanțatorilor sunt foarte bine definite. Mecanismele pe care Guvernele le-au creat pentru a facilita accesul la finantare sunt schemele de garantare. Folosim si noi la FGCR acest mecanism. Din pacate nu este suficient. Consultanta acordata fermierilor este foarte importanta . Niciun finantator nu este de acord sa realizeze proiectul, chiar daca noi garantam 80%, daca nu se vine si cu o contributie proprie”, a explicat VERONICA TONCEA.

RALUCA DAMINESCU, Director, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a vorbit despre perioadele in care se vor face urmatoarele plati.

”A fost aprobata recent HG 57/2016 prin care este alocata suma pentru plata ajutorului de stat pentru schema de ajutor pentru reducerea accizei la motorina. In decembrie 2015, APIA a platit 52% din necesarul trimestrului III. Restul de 48% pentru trimiestrul III va fi alocat prin intermediul acestei HG despre care v-am vorbit. De asemenea, se fac eforturi si pentru efectuarea platilor pentru trimestrul IV din bugetul alocat pe anul 2016.
Continuam conventiile pentru SAPS si pentru plata redistributive”, a declarat RALUCA DAMINESCU.

Potrivit acesteia, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor pe care APIA le reglementeaza, absorbtiile sunt de peste 95%.

VIOREL MATEI, Fermier, a abordat de asemenea subiectul achizitionarii de terenuri agricole de catre persoanele cu o alta cetatenie.

”Firme, fonduri de investitii cumpara pamantul romanesc si noi ne uitam. Bancile sunt o noua forma de jaf a agricultorilor romani. Daca ar avea asemenea practici in tarilor lor de origine nu ar fi lasati sa functioneze, dar in Romania este posibil. Suma pe hectar este impartita unde nu trebuie. Am mai cerut explicatii si la alti ministrii. Sunt zone unde se primesc peste 400 de euro pe hectar, iar la ses nici cei 250 de euro nu sunt alocati. Situatia noastra este grava. Nu ne-am permis sa facem protectia produsului romanesc”, a declarat VIOREL MATEI.

Prima sesiune de discutii s-a incheiat cu interventia IULIEI CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, care a prezentat succinct specificul companiei. Caussade Semences este din 2008 pe piata romaneasca si amelioreaza, multiplica, proceseaza si comercializeaza semintele necesare culturilor agricole.

SESIUNEA II

In cea de-a doua parte a zilei, speakerii invitati au fost:  FLORIN CAPATANA, Vicepresedinte, Asociatia Marilor Rețele Comerciale din Romania,  DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui – APRIL, MARIUS BICU, Managing Partner, Unilact – De la Ferma, BIANCA VLAD, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, LORINA DARMANESCU, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, DRAGOS VASILE FRUMOSU, Presedinte, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara.

MARIUS BICU, Managing Partner, Unilact – De la Ferma, a vorbit despre parcursul afacerii sale si despre rezultatele din 2015.

”Anul trecut am avut un an bun. Mai ales in a doua jumatate a anului am simtit pozitiv scaderea TVA. Consumul a crescut in aproape toate domeniile. In ceea ce ne priveste, am crescut cu aproape 20%. Profitul a fost insa acelasi ca in 2014. Am avut senzatia ca am muncit degeaba. Am crescut CA, dar nu si profitul. Am facut o analiza si am realizat ca profitul care ne lipsea era reprezentant fix de subventii. Am reusit sa crestem chiar si fara subventii datorita faptului ca am adaugat servicii produselor noastre. De exemplu, transportam branza catre clienti. Trebuie sa livrezi la timp, sa ai termen de valabilitate bun, sa ii asiguri clientului o comanda suplimentara. Se poate si in Romania, dar este tare greu. Cred ca depinde de noi. Daca numai ne plangem si nu ne plangem organizat nu vom rezolva nimic”, a explicat MARIUS BICU.

In ceea ce priveste diversificarea serviciilor companiei, MARIUS BICU a adaugat ca isi doresc sa primeasca oaspeti in ferma. ”Am facut un magazin in ferma si am investit in ea sa o facem frumoasa. Vrem ca oamenii sa vada de unde provine branza si cum se face. De asemenea, avem elevi care vin sa invete practic la noi in ferma si chiar isi dau examenele la noi”, a mai adaugat acesta.

DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui – APRIL, a subliniat importanta intelegerii propriei afaceri.

”Nimic nu se face fara munca. Multi fermieri viseaza sa se uneasca si sa se lupte cu multinationalele. Cred ca este gresit. Exista un loc pentru toata lumea in piata. Secretul este sa isi gaseasca fiecare acel loc. Sunt de acord insa ca trebuie sa existe o interfata pentru lupta cu autoritatile. De aceea trebuie sa va uniti. Trebuie sa existe o forma de organizare care sa va reprezinte in cadrul dialogului social. Este mai greu atunci cand Guvernul nu știe ce este acela dialog social”, a declarat DORIN COJOCARU.

Acesta a vorbit si despre inchiderea fabricilor romanesti de lactate. ”Din 400 si ceva de fabrici in industria laptelui care existau acum cinci ani au ramas tot mai putine. Cele cu capital romanesc sunt pe cale de disparitie. Cred ca nu vor mai trece multe luni pana cand vom avea numai 70. Cei care isi pierd locurile de munca in judetele sarace vor migra catre cele care stau mai bine la acest capitol, atat cat vor mai putea suporta Bucurestiul si Clujul”, a afirmat Presedintele APRIL.

FLORIN CAPATANA, Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, este de asemenea de parere ca este vizibila cresterea consumului.

”Resimtim faptul ca romanii cumpara mai mult decat inainte. Bunurile de folosinta indelungata au inceput si ele sa fie mai mult cumparate”, a declarat FLORIN CAPATANA.

El a dat exemplul La Ferma, subliniind dificultatile intampinate de producatorii mici in incercarea de a convinge marile lanturi ca au capacitatea necesara de a asigura produse in toate magazinele acestora care sunt peste tot in tara. Marile lanturi se tem ca nu pot avea aceeasi cantiate si calitate peste tot. Se pune problema de logistica, despre cum sa poti sa livrezi, dar mai ales sa ai capacitatea de a produce necesarul de produse”, a mai precizat FLORIN CAPATANA.

Potrivit acestuia, Asociatia pe care o conduce este solidara cu Romalimenta si toti ceilalti care au facut demersuri la Ministerul Mediului pentru a gasi solutii pentru problemele sectorului.

Aceeasi parere este impartasita si de DRAGOS VASILE FRUMOSU, Presedinte, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara.

”Organizatia pe care o reprezint prezinta interesele salariale din domeniu. Am facut insa mereu front comun cu patronatele din domeniu. Dialogul este cel mai important intr-o constructie. Sigur, daca nu se reuseste prin dialog se poate incerca prin diverse mecansime sa se obtina efectele dorite. Dialogul nu se mai intampla insa de multa vreme intre Ministerul Agriculturii si producatori. Romania are nevoie de o dezvoltare a producatorilor mici si medii. Exista si programe in acest sens, dar daca ne gandim la PNDR ne dam seama ca politicul s-a implicat foarte mult si a stricat ce se putea face. Nici macar nu avem camere agricole tot din cauza influentei politicului. Acest lucru este foarte grav”, este de parere DRAGOS VASILE FRUMOSU.

Acesta considera ca desi la agricultura gradul de absorbtie este foarte mare nu s-a reusit dezvoltarea de afaceri intr-un domeniu foarte vast.

BIANCA VLAD, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, a vorbit despre ”Diversificarea cotelor de TVA si taxarea inversa”.

”In prezent, Romania are taxare inversa la cereale si din 2016 si la diferite device-uri. De asemenea, tot de la inceputul anului, s-a diversificat paleta de produse unde se aplica taxarea inversa. Ne asteptam ca de la 1 ianuarie 2017, cota TVA sa se reduca la 19% pentru toate produsele”, a declarat BIANCA VLAD.

Specialistul PwC Romania este de parere ca 2015 a fost anul cu cele mai multe controale de la ANAF, AFM, Vama etc.

”Unele dintre ele s-au incheiat si cu sesizari penale. Asta inseamna ca partea administrativa se blocheaza pana la incheierea sesizarii. Asta inseamna ca o eventuala contestatie este blocata pana la solutionarea controlului penal. Din cate stim partea penala se misca foarte greu”, a afirmat BIANCA VLAD.

LORINA DARMANESCU, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, a vorbit despre legea ambalajelor care a intrat in vigoare la sfarsitul anului 2015.

”Legea nu s-a schimbat si pana se va schimba trebuie sa supravietuim in mediul de lucru actual. Mediul de afaceri este in pline discutii cu Ministerul Mediului. Ma bucur ca acest subiect este de actualitate, dar nu ma bucur ca mediul de afaceri sufera. In loc sa faca business pierde bani si timp nejustificat. Totul incepe de la declararea ambalajelor. Aveti grija sa le declarati absolut pe toate. Daca un anumit ambalaj provine din afara Romaniei trebuie sa aveti grija sa fie si acela declarat. Mesajul meu este sa vedeti cum stati din punctul de vedere al gestiunii ambalajului”, a declarat LORINA DARMANESCU.

Partenerul oficial al evenimentului a fost: Caussade Semences
Parteneri: Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN si Klarmedia.
Partener media principal: AGROTV.

Evenimentul are drept parteneri media: Agroromania.ro, Business Press Agricol, Agrias, Revista Fermă, Agroazi, Agrimedia, Profitul Agricol, Gazeta de agricultură, Agro TV, Ştiri Agricole, Revista Tranzit, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Business24, Ziare.com, Debizz, Calendar evenimente, MLM News, Legal Magazin, Revista Valoare, Transilvania Business, Roportal.ro, Bucuresteni.ro, Administratie.ro, Global Manager.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Antreprenor in Romania, BusinessEditors.ro si Plan de afacere.ro.

Despre BusinessMark

BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B, oferind clientilor sai  modele de dezvoltare complexe, conectandu- i in mod direct cu mediul de afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic.
Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations oferite, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business  matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.




Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016