Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bio-agricultura, pastrarea culturilor in comunitatile din zonele specializate in obtinerea de produse agricole, zootehnie si pomicultura

bio-agricultura-pastrarea-culturilor-in-comunitatile-din-zonele-specializate-in-obtinerea-de-produse-agricole-zootehnie-si-pomicultura

Apicultura si acvacultura in sistem ecologic au fost promovate in cadrul unui seminar care a avut loc vineri, la Sannicolau Mare, si care face parte din proiectul transfrontalier romano-ungar intitulat "Bio-agricultura, pastrarea culturilor in comunitatile din zonele specializate in obtinerea de produse agricole, zootehnie si pomicultura". Dezbaterile au fost axate pe culturile din zonele de frontiera riverane, subliniindu-se faptul ca agricultura bio reprezinta o necesitate a pietei.


"Noi am realizat proiectul in parteneriat cu vecinii din Ungaria, prin care am incercat sa invatam de la ei tehnologii noi, metode noi de cultivare bio a plantelor, de crestere a animalelor in acelasi mod, lucru care la noi nu se intampla, inca. Prin acest proiect urmarim tocmai acest lucru: sa-i constientizam pe cei din zona limitrofa a frontierei cu Ungaria despre importanta culturilor bio, sa invete de la vecinii lor cum sa lucreze", a declarat managerul proiectului, Ana-Maria Kormany.

Un alt obiectiv al proiectului este incurajarea firmelor si a persoanelor fizice care lucreaza in agricultura sa inceapa sa practice cultura bio, deoarece acesta este trendul. "in partea ungara a frontierei se practica deja bio-agricultura pe suprafete foarte intinse, de la cultivarea semintelor si a cerealelor pana la legume, fructe, miere", a adaugat Kormany.

Bio-apicultura si bio-aquacultura sunt doua dintre sectoarele care au trezit un interes deosebit in randul agricultorilor. Dr. Lucian Voicu-Dungan, medic veterinar specialist in igiena si epidemiologie, consultant al unei firme private din Timisoara, a prezentat cateva studii pe tema agriculturii ecologice, intre care si unul cu privire la apicultura ecologica. El a subliniat faptul ca produsele obtinute astfel sunt de calitate superioara si sunt garantate de sistemul de inspectie si certificare, apicultorii prezinta risc scazut la boli profesionale, exista un numar redus de intoxicatii, scade rata mortalitatii albinelor, este mentinuta biodiversitatea, este ajutata polenizarea culturilor si a florei salbatice si nu exista reziduuri pesticide.

Dintre produsele apicole ce pot fi obtinute prin metoda bio fac parte mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul de albine si ceara. "Produsele apicole se vand facandu-se referire la modul de productie ecologica, daca se respecta regulile de productie stabilite de lege, pe o durata de cel putin un an. Inmultirea albinelor eco se face prin divizarea familiilor puternice ori prin achizitionarea de roiuri sau stupi de la unitati ecologice", a afirmat Voicu-Dungan.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


in judetul Timis sunt patru agricultori care practica apicultura ecologica. in ceea ce priveste aquacultura ecologica, dr. Lucian Voicu-Dungan a subliniat faptul ca aceasta presupune, printre altele, reducerea densitatii de peste din suprafata exploatata, pentru a le creea pestilor conditii optime de dezvoltare. "Pentru cea mai importanta productie de aquacultura 'ecologica' europeana, somonul, densitatea de somon intr-o cultura eco nu poate depasi 10 kg/mc in apa de mare, pe cand in productia conventionala se ajunge si la 70 kg/mc", a spus Dungan.

Din prezentarile facute in cadrul seminarului a reiesit faptul ca intr-o perioada de criza economica, cand fiecare cauta solutii pentru cresterea vanzarilor, orientarea spre productia ecologica este foarte buna. in plus, au de castigat ambele parti: consumator si producator; primul - pentru ca mananca un produs curat si natural, iar producatorul - pentru ca pretul acestor produse este mai mare, pretul unui meniu din carne de vita tratata cu alimentatie bio fiind de pana la de zece ori mai mare decat celelalte.

in judetul Timis, singurii producatori certificati ca producatori de legume ecologice sunt in zona Cenad si cultiva morcovi, patrunjel, ceapa, usturoi si cartofi timpurii, grau, ovaz si porumb. Produsele lor sunt solicitate in toate colturile tarii, atat de catre cei care doresc sa traiasca sanatos, cat si de bolnavii de cancer. Evenimentul de vineri a fost organizat de Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Regiunea Vest si de partenerii din Csongrad (Ungaria), proiectul fiind finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania 2007-2013.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016