Bio-agricultura, pastrarea culturilor in comunitatile din zonele specializate in obtinerea de produse agricole, zootehnie si pomicultura
Apicultura si acvacultura in sistem ecologic au fost promovate in cadrul unui seminar care a avut loc vineri, la Sannicolau Mare, si care face parte din proiectul transfrontalier romano-ungar intitulat "Bio-agricultura, pastrarea culturilor in comunitatile din zonele specializate in obtinerea de produse agricole, zootehnie si pomicultura". Dezbaterile au fost axate pe culturile din zonele de frontiera riverane, subliniindu-se faptul ca agricultura bio reprezinta o necesitate a pietei.
"Noi am realizat proiectul in parteneriat cu vecinii din Ungaria, prin care am incercat sa invatam de la ei tehnologii noi, metode noi de cultivare bio a plantelor, de crestere a animalelor in acelasi mod, lucru care la noi nu se intampla, inca. Prin acest proiect urmarim tocmai acest lucru: sa-i constientizam pe cei din zona limitrofa a frontierei cu Ungaria despre importanta culturilor bio, sa invete de la vecinii lor cum sa lucreze", a declarat managerul proiectului, Ana-Maria Kormany.

Un alt obiectiv al proiectului este incurajarea firmelor si a persoanelor fizice care lucreaza in agricultura sa inceapa sa practice cultura bio, deoarece acesta este trendul. "in partea ungara a frontierei se practica deja bio-agricultura pe suprafete foarte intinse, de la cultivarea semintelor si a cerealelor pana la legume, fructe, miere", a adaugat Kormany.

Bio-apicultura si bio-aquacultura sunt doua dintre sectoarele care au trezit un interes deosebit in randul agricultorilor. Dr. Lucian Voicu-Dungan, medic veterinar specialist in igiena si epidemiologie, consultant al unei firme private din Timisoara, a prezentat cateva studii pe tema agriculturii ecologice, intre care si unul cu privire la apicultura ecologica. El a subliniat faptul ca produsele obtinute astfel sunt de calitate superioara si sunt garantate de sistemul de inspectie si certificare, apicultorii prezinta risc scazut la boli profesionale, exista un numar redus de intoxicatii, scade rata mortalitatii albinelor, este mentinuta biodiversitatea, este ajutata polenizarea culturilor si a florei salbatice si nu exista reziduuri pesticide.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Dintre produsele apicole ce pot fi obtinute prin metoda bio fac parte mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, veninul de albine si ceara. "Produsele apicole se vand facandu-se referire la modul de productie ecologica, daca se respecta regulile de productie stabilite de lege, pe o durata de cel putin un an. Inmultirea albinelor eco se face prin divizarea familiilor puternice ori prin achizitionarea de roiuri sau stupi de la unitati ecologice", a afirmat Voicu-Dungan.

in judetul Timis sunt patru agricultori care practica apicultura ecologica. in ceea ce priveste aquacultura ecologica, dr. Lucian Voicu-Dungan a subliniat faptul ca aceasta presupune, printre altele, reducerea densitatii de peste din suprafata exploatata, pentru a le creea pestilor conditii optime de dezvoltare. "Pentru cea mai importanta productie de aquacultura 'ecologica' europeana, somonul, densitatea de somon intr-o cultura eco nu poate depasi 10 kg/mc in apa de mare, pe cand in productia conventionala se ajunge si la 70 kg/mc", a spus Dungan.

Din prezentarile facute in cadrul seminarului a reiesit faptul ca intr-o perioada de criza economica, cand fiecare cauta solutii pentru cresterea vanzarilor, orientarea spre productia ecologica este foarte buna. in plus, au de castigat ambele parti: consumator si producator; primul - pentru ca mananca un produs curat si natural, iar producatorul - pentru ca pretul acestor produse este mai mare, pretul unui meniu din carne de vita tratata cu alimentatie bio fiind de pana la de zece ori mai mare decat celelalte.

in judetul Timis, singurii producatori certificati ca producatori de legume ecologice sunt in zona Cenad si cultiva morcovi, patrunjel, ceapa, usturoi si cartofi timpurii, grau, ovaz si porumb. Produsele lor sunt solicitate in toate colturile tarii, atat de catre cei care doresc sa traiasca sanatos, cat si de bolnavii de cancer. Evenimentul de vineri a fost organizat de Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Regiunea Vest si de partenerii din Csongrad (Ungaria), proiectul fiind finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria - Romania 2007-2013.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fermierii, asteptati sa se inscrie la primul curs de apicultura ecologica din Romania
Fermierii, asteptati sa se inscrie la primul curs de apicultura ecologica din Romania
Agentia de training Creative Business Management, in parteneriat cu ROMAPIS – Federatia...
Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Bihor: Controale ale DAJ la operatorii din agricultura ecologica
Inspectorii DAJ au urmarit respectarea de catre organismele de inspectie si certificare aprobate...
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
Constantin: ‚In acest an avem cam acelasi numar de operatori in agricultura ecologica ca si anul trecut’
„La solicitarea Bio Romania am prelungit, pana la 31 august, termenul de inregistrare a...
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
Reprezentantii fermierilor din agricultura ecologica cer zero TVA la produsele alimentare de baza certificate
"Daca acest prim proiect se va dovedi de succes, inseamna ca anul viitor sau cand avem...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016