Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calitatea şi verificarea seminţelor înainte de semănat, în agricultura ecologică
Calitatea seminţelor este foarte importantă dacă dorim ca răsadurile să fie sănătoase şi ecologice, iar recoltele mari.
În agricultura ecologică, materialul de înmulţire (seminţe, răsaduri, butaşi, stoloni) trebuie să fie obţinut prin tehnici de producţie ecologice. Seminţele nu trebuie să provină din organisme modificate genetic sau derivate ale acestora şi nu trebuie să fie tratate la însămânţare decât cu produse admise în agricultura ecologică.
Putem avea o primă garanţie în privinţa calităţii seminţelor dacă le procurăm din magazine specializate, pentru că acestea sunt obligate să vândă numai seminţe de bună calitate, eventual însoţite de un buletin de analiză sau de informaţii care sunt scrise pe ambalajul acestora. Seminţele trebuie să provină de la un producător care practică tehnicile de producţie ecologică.
Pentru ca seminţele să fie de bună calitate, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
- să corespundă soiului dorit;
- să nu fie amestecate cu impurităţi;
- să aibă un aspect sănătos;
- să aibă o germinaţie bună (să încolţească majoritatea seminţelor procurate);
- să încolţească la scurt timp după plantare (în funcţie de specie, desigur şi în condiţii propice).
În cazul în care sunt obţinute chiar din gospodăria proprie, seminţele trebuie să provină de preferinţă de la recolta precedentă, pentru că în timp ele îşi pierd calitatea de a germina rapid.
Gradul de germinaţie al seminţelor este un indicator al calităţii seminţelor şi se poate verifica cu uşurinţă chiar acasă. Într-un vas se pune un strat subţire de vată (sau nisip, pentru seminţele mari precum cele de pepene), care se udă şi pe care se presară câte 100 de seminţe.
Vasul se acoperă cu o coală de hârtie şi se ţine într-o încăpere care să îndeplinească condiţiile de temperatură necesare pentru ca soiul respectiv să încolţească. Substratul trebuie udat periodic, chiar zilnic, astfel încât să fie mereu umed, dar fără ca seminţele să fie înecate de apă. După ce a trecut perioada necesară pentru ca seminţele să încolţească, ne putem da seama dacă lotul de seminţe e de calitate bună în funcţie de procentul de seminţe încolţite. Important este şi ca plăntuţele să fie sănătoase, nu răsucite, groase sau pătate, acestea fiind semne că seminţele din care au ieţit nu au fost bune.
Autor:
Lavinia Rorich
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.09 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » compost tipuri proces utilizare beneficii
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor