Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 aspecte de care sa tii cont pentru infiintarea culturii de tomate primavara

5-aspecte-de-care-sa-tii-cont-pentru-infiintarea-culturii-de-tomate-primavara

Tomatele sunt cultivate in intreaga lume, in tara noastra fiind apreciate si consumate sub toate formele, de la salate si sucuri pana la supe si sosuri. Desi nu este o cultura pretentioasa, cultura de tomate este sensibila la umiditate excesiva si are cerinte ridicate cand vine vorba de temperaturi, de aceea, este esential sa stii care sunt particularitatile acestei culturi.


Descopera 5 aspecte de care sa tii cont pentru infiintarea culturii de tomate primavara si cum poti obtine recolte bogate, avand in vedere aceste precautii.  

Momentul optim pentru cultivarea tomatelor

Cultivarea tomatelor se poate realiza in camp liber, in spatii protejate sau in gradina casei, in functie de conditiile climatice si de tipul de cultura. Primavara, cultura tomatelor se infiinteaza prin rasad, cand temperatura pe timp de noapte nu scade sub +7 grade Celsius. Rasadurile, produse in solare la ghivece, in cuburi nutritive ori in palete alveolare, se pot planta incepand cu luna aprilie. Epoca de infiintare a culturii de rosii din rasad incepe cand in sol, la 10 cm adancime, temperatura este de circa 10-12 grade C. Calendaristic, aceste conditii se intrunesc in jurul datei de 15-25 aprilie, in zonele sudice, si cu 15-20 de zile mai tarziu, in celelalte zone.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Respectarea conditiilor de semanat

Pentru a crea conditii optime de dezvoltare a plantelor, semanarea tomatelor primavara trebuie facuta in spatii interioare bine protejate, cu seminte de calitate, certificate. Pentru solar, semanarea rosiilor poate fi facuta in tavi sau in pat germinativ, utilizandu-se substrat fin, bine umezit. Temperatura optima de germinare a semintelor de tomate variaza intre 22 si 26 grade Celsius. 

Cultura de tomate se infiinteaza prin rasad repicat in ghivece nutritive sau cuburi nutritive, cu varsta de 55-65 de zile. Repicatul se face odata cu aparitia primei frunze. 

Pregatirea patului germinativ

Asigurarea cerintelor de calitate la pregatirea patului germinativ pentru cultura de tomate este esentiala, daca vrei sa beneficiezi de germinatia exploziva a semintelor, de rasarirea si dezvoltarea corespunzatoare a plantelor. 

Lucrarile de pregatire a patului germinativ constau in maruntirea, nivelarea, afanarea si fertilizarea solului cu ingrasaminte bogate in azot, fosfor si potasiu. Curatarea terenului de resturi vegetale si buruieni este la fel de importanta.

Principalele lucrari agrotehnice

Pe langa completarea golurilor, care se realizeaza, de regula, in primele 5-10 zile de la plantare, principalele lucrari agrotehnice care au loc in cultura de tomate din rosii si solare sunt:
  • Conducerea plantelor si palisarea;
  • Afanarea solului;
  • Mulcirea;
  • Copilitul;
  • Defoliatul;
  • Polenizarea suplimentara;
  • Carnitul;
  • Dirijarea factorilor de mediu;
  • Irigarea;
  • Fertilizarea;
  • Aplicarea masurilor fitosanitare. 
Tratamentele necesare pentru combaterea agentilor patogeni

Productivitatea culturii de rosii este influentata atat de conditiile climatice, cat si de calitatea solului. Desi cultura tomatelor in solar primavara poate deveni o provocare pentru multi fermieri, aceasta cultura ofera un pret bun la vanzarea legumelor. Daca vrei sa obtii un potential productiv mai mare, este esential sa acorzi o mare importanta prevenirii si combaterii agentilor patogeni, dar si a tehnologiei de cultura.

Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor este una dintre cele mai complexe si pretentioase lucrari, din cauza incidentei mari a bolilor si daunatorilor. Mana, patarea cafenie, fainarea, putregaiul cenusiu, septorioza si alternarioza tomatelor sunt principalele boli ale culturii de tomate. 

Tine cont de particularitatile culturii de tomate si adopta cele mai bune practici agricole. Astfel, iti vei simplifica activitatea in ferma si vei beneficia de productii de calitate, dar si de o profitabilitate crescuta. 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016