Publicat in: Diverse
Cum actioneaza fungicidele si cand le aplici - particularitatile culturilor de cereale, rapita si soia
Una dintre masurile importante pentru intretinerea corecta a culturilor si obtinerea unor recolte de calitate este utilizarea fungicidelor pentru protectia impotriva atacurilor  agentilor patogeni. In continuare, afli cum actioneaza acestea si ce rol au, precum si care sunt particularitatile folosirii fungicidelor in cazul culturilor de cereale, rapita si soia.  

Importanta folosirii rationale a fungicidelor

Un aspect esential este si managementul rezistentei pe care agentii patogeni o pot dezvolta la fungicide. Prin urmare, utilizarea rationala a fungicidelor este foarte importanta si, pentru un cat mai bun control al bolilor, este bine sa tii cont de urmatoarele recomandari: 

 

  • alege fungicidele in functie de patogenul/patogenii tinta, conform omologarii fiecarui produs;
  • consulta-te cu specialistii in domeniu, ca sa te informezi corect in ceea ce priveste aplicarea corecta a fungicidelor si la momentul optim; 
  • pentru a obtine cea mai buna protectie a culturilor foloseste fungicidele cu moduri de actiune diferite (din grupe chimice diferite), in amestec sau alternativ (nu folosi in mod exclusiv un singur produs/mod de actiune pe parcursul unui sezon), respecta intotdeauna doza omologata, pentru a evita dezvoltarea unor agenti patogeni rezistenti la fungicide.
  • pe langa fungicide, foloseste si alte metode de combatere integrata a bolilor, cum ar fi masuri agrofitotehnice, utilizarea de soiuri sau hibrizi cu rezistenta la anumite boli etc. 

Cum actioneaza fungicidele

Modul de actiune biochimic al unui fungicid se refera la procesul celular al patogenului asupra caruia fungicidul actioneaza (procesul care este inhibat) la locul de actiune specific. El este determinat de grupa chimica de care apartine fungicidul. De exemplu, fungicidele din grupa strobilurinelor actioneaza asupra procesului de respiratie al patogenului la nivelul complexului III.

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Dupa modul de miscare in planta dupa aplicare fungicidele pot fi de mai multe tipuri, iar cele mai importante categorii sunt:

 

  • fungicide de contact – fungicidele de contact actioneaza de la exteriorul plantelor, fara a patrunde in profunzimea tesuturilor vegetale; fungicidele distrug sporii de pe suprafata plantelor sau blocheaza procesul de germinare/crestere a miceliului si nu au efect asupra agentilor patogeni care se afla in interiorul plantei;
  • fungicide sistemice – produsele sunt absorbite prin frunze si tulpina, fiind transportate apoi in interiorul plantei cu ajutorul sevei; transportul poate fi acropetal sau acropetal si bazipetal, in functie de fungicid; avantajul utilizarii unor astfel de fungicide este ca ele patrund si in zonele din interiorul plantei care au fost afectate deja de actiunea agentilor patogeni, oferind o anumita protectie; in multe cazuri se transloca si in noile cresteri ale plantei asigurand si protectia acestora pe o anumita perioada; in plus,  fiind absorbite la scurt timp dupa aplicare, se evita, in mare parte riscul de a fi spalate de ploi; pot fi combatute si boli ale sistemului vascular al plantelor; 
  • fungicide translaminare – actioneaza sistemic doar la nivel local, adica se misca de pe partea superioara spre partea inferioara a frunzei, insa nu se raspandesc in intreaga planta.


 

Totodata, fungicidele pot avea actiune preventiva, atunci cand sunt aplicate inainte de infectia in sine si previn infectia, respectiv instalarea patogenului, sau actiune curativa, atunci cand fungicidul actioneaza asupra patogenului si dupa ce infectia a avut loc. In cazul in care aplicarea se face dupa aparitia simptomelor de boala, aplicarea se numeste aplicare eradicativa. Este de mentionat ca, pentru cea mai buna protectie impotriva bolilor, aplicarea fungicidelor trebuie sa fie in principal preventiva.

Folosirea fungicidelor in cazul culturilor de cereale

Potrivit lucrarii Fitotehnie” (Viorel Ion, 2010), principalele boli ale culturilor de cereale (grau, orz, secara, ovaz) sunt: fainarea (Erysiphe graminis f. si Erysiphe graminis f. Sp. hordei), fuzarioza (provocata de mai multe specii de Fusarium, dintre care cele mai comune sunt F. Culmorum, F. Graminearum, F. Avenaceum), rugina neagra (Puccinia graminisla grau), rugina bruna (Puccinia reconditala grau, Puccinia dispersala secara), rugina galbena (Puccinia striiformisla grau), arsura frunzelor (Rhynchosporium secalisla culturile de orz). 

 

Pe langa masuri agrofitotehnice de prevenire, precum distrugerea samulastrei si incorporarea in sol a resturilor vegetale, respectarea rotatiei culturii sau cultivarea soiurilor rezistente la boli, este importanta monitorizarea constanta a culturii si respectarea recomandarilor specialistilor in ceea ce priveste utilizarea fungicidelor potrivite.

 

Tratamentele cu fungicide  pot fi aplicate atat pe seminte, inainte de semanat, pentru a preveni boli care se transmit prin acestea sau prin sol, precum malura sau taciunele, cat si pe culturile in sine, in timpul vegetatiei. In acelasi timp, regulatorul de crestere actioneaza pentru dezvoltarea uniforma a tulpinilor principale si a fratilor, o mai buna evolutie a sistemului radicular si evitarea cresterii excesive in inaltime ori a riscului de cadere.  

Particularitatile utilizarii fungicidelor pentru cultura de rapita

In ceea ce priveste cultura de rapita, unele dintre cele mai agresive boli sunt putregaiul negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), alternarioza (Alternaria brassicae), fainarea (Erysiphe communis). Pentru controlul eficient al acestor infectii fungice, poti opta pentru utilizarea unui fungicid sistemic, cu actiune preventiva si curativa, cu substante active, ca boscalid si dimoxistrobin, asa cum este Pictor. 

Cand si cum se aplica fungicidele in cazul culturii de soia

Culturile de soia sunt afectate de o serie de boli precum mana soiei (Peronospora manshurica), arsura bacteriana (Pseudomonas glycine), fuzarioza (Fusarium ssp.), septorioza (Septoria glycinea), putregaiul alb (Sclerotinia Scletoriorum). Dintre acestea, cea mai agresiva este putregaiul alb, iar pentru a beneficia de o eficacitate ridicata in combaterea acestuia, se poate aplica un fungicid sistemic precum Pictor® Active, care poate fi folosit fie ca tratament intr-o singura trecere pe sezon, cu o doza recomandata de 0.6-1.0 l/ha, fie ca tratament secvential in doua treceri, fiecare in doza de 0.5 l/ha, la un interval de 14-21 de zile intre tratamente.

 

Perioada recomandata pentru aplicarea fungicidului Pictor Active este cuprinsa intre stadiile BBCH 51-75, adica de la aparitia primilor butoni florari pana cand 50% dintre pastai ating marimea normala. Totodata, tehnologia AgCelence® ofera protectia randamentului in conditii grele de mediu, pe tot parcursul perioadei de crestere a plantelor.

 

O recolta bogata si sanatoasa depinde de efectuarea lucrarilor de intretinere la timp si corect, dar si de aplicarea unor masuri fitosanitare de combatare a buruienilor, daunatorilor si a bolilor. Retine ca este foarte importanta monitorizarea culturii, pentru a actiona atat pentru preventie, cat si pentru tratarea eficienta, astfel incat sa diminuezi eventualele pagubele. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Putregaiul alb, o abordare moderna de prevenire si control in cultura de soia
Putregaiul alb, o abordare moderna de prevenire si control in cultura de soia
In continuare, vei descoperi mai multe informatii despre monitorizarea constanta a culturii,...
Tratament pomi fructiferi: aplicarea fungicidului zeama bordeleza
Tratament pomi fructiferi: aplicarea fungicidului zeama bordeleza
Astfel, pentru a asigura prosperitatea si calitatea productiei de fructe, devine imperativa...
Cum actioneaza produsele fungicide si de ce sunt atat de necesare in agricultura?
Cum actioneaza produsele fungicide si de ce sunt atat de necesare in agricultura?
Cu o diversitate de compusi si tehnologii disponibile, aceste tratamente sunt integrate in...
Presedintele Pro Agro sustine cultivarea de soia modificata genetic
Presedintele Pro Agro sustine cultivarea de soia modificata genetic
Prezent la conferinta  Romanian Agribusiness in 2016, Emil Dumitru, presedintele federatiei...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton