Daniel Constantin: Romania foloseste mult mai putine ingrasaminte in agricultura, in comparatie cu tarile dezvoltate
Din acest motiv, agricultura romaneasca este mult mai prietenoasa cu mediul, iar panza freatica este foarte putin afectata.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat zilele trecute la forumul regional privind viitorul agriculturii,manifestare organizata de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, impreuna cu Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant .
Subiectele abordate la acest forum au vizat problemele agriculturii la nivel mondial, schimbarile climatice si modul in care poate coexista competitivitatea si protectia mediului in agricultura romaneasca.

Competitivitatea la nivel mondial in raport cu negocierile Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, dar si intensificarea durabila a productiei agricole, cu alte cuvinte, sustenabilitatea productiei alimentare si productiei de fibre din punct de vedere cantitativ, calitativ si al profitabilitatii au fost alte teme de dezbatere.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Cu aceasta ocazie, ministrul Daniel Constantin a decalarat ca in Romania, cantitatile de ingrasaminte chimice utilizate in agricultura au fost la jumatate fata de media tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana, iar acest lucru arata ca agricultura romaneasca nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani.

„Agricultura romaneasca nu a afectat mediul de-a lungul ultimilor 50 de ani. Romania nu foloseste decat jumatate din cantitatile de ingrasaminte chimice care se aplica in Ungaria si Polonia sau chiar la 25 la suta din ceea ce se foloseste in tarile mai dezvoltate, Olanda sau Spania. In cifre absolute, cantitatea de ingrasaminte chimice a fost de 491.000 de tone, din care azotoase 344.000 tone, fosfatice 113.000 tone si potasice 33.000 tone. Fata de media UE, a celor 15 tari mai vechi, suntem la jumatate ca si cantitate folosita”, a precizat Constantin.

In opinia acestuia, un alt barometru care certifica practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul, in Romania, este panza de apa freatica, ce reprezinta si in acest moment sursa de apa potabila pentru locuitorii din peste 2.000 de comune din mediul rural.

„In momentul de fata panza de apa freatica reprezinta sursa de apa potabila pentru locuitorii din mediul rural. Chiar si azi aproximativ 2.000 de comune din Romania folosesc aceasta sursa de apa care certifica faptul ca de-a lungul timpului agricultura pe care am practicat-o in Romania nu a cauzat nici solului, nici mediului si nici resurselor de apa. Utilizarea apei pentru irigatii nu a cunoscut o dezvoltare in ultimii ani, iar din punct de vedere al agriculturii nu este bine, insa pentru mediu a fost bine si cred ca s-a tinut un echilibru bun in agricultura romaneasca. De asemenea, in ultimii 7 ani, fermierii fie mici, fie mari s-au dotat si au adoptat tehnologii care nu au fost daunatoare mediului”, a explicat seful MADR.

Constantin considera ca Romania a avut o experienta pozitiva de-a lungul timpului din acest punct de vedere si face eforturi ca si in perspectiva anilor urmatori sa se adapteze noilor conditii legate de protectia mediului.

"Cred ca acesta este trendul si la nivel european si asa trebuie sa fie si in Romania. Nu poate exista o agricultura fara protectia mediului si nu poate exista mediu fara o agricultura care sa nu fie dezvoltata. Cred ca Romania a avut o experienta pozitiva de-a lungul timpul timpului, s-a adaptat bine in ultimii ani si face eforturi ca si in perspectiva anilor urmatori sa se adapteze", a adaugat ministrul Agriculturii.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Indicatii pentru depozitarea in siguranta a ingrasamintelor solide
Indicatii pentru depozitarea in siguranta a ingrasamintelor solide
Ingrasamintele sunt impartite in diferite categorii in functie de cantitatea de azot din produs....
Piata ingrasamintelor: Care sunt preturile actuale?
Piata ingrasamintelor: Care sunt preturile actuale?
Producatorii si distribuitorii de ingrasaminte au ieftinit preturile pentru a atrage clientii. Cu...
Sfaturi pentru depozitarea corecta a ingrasamintelor
Sfaturi pentru depozitarea corecta a ingrasamintelor
Umiditatea In timpul transportului si depozitarii ulterioare, este important sa protejati...
Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !
Aplicarea corecta a ingrasamintelor granulate !
Atunci cand erorile de aplicare sunt vizibile, ati pierdut deja o parte din productie. Erorile de...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016