Glifosatul, inca important in Romania
Uniunea Europeana impune tuturor fermierilor sa renunte la pesticide daunatoare, dar glifosatul este inca important in Romania si fermierii depind de el.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita sprijin pentru gasirea unor solutii rezonabile, bazate pe date stiintifice, pentru continuarea asigurarii protectiei fitosanitare a culturilor din Romania, in conditiile in care tintele Green Deal impun fermierilor sa scada consumul de inputuri.
"Tintele Green Deal transpuse in noua PAC prin strategiile 'De la ferma la consumator' si Biodiversitatea impun fermierilor sa-si scada consumul de inputuri si sa ramana competitivi, atat pe piata UE, dar mai ales pe cea din afara UE, unde producatorii nu au aceleasi constrangeri si standarde precum cei europeni", atrage atentia Alianta.
"Controlul buruienilor nu se poate face eficient fara erbicide sistemice totale, precum glifosatul. In Romania, glifosatul este utilizat in principal intre culturi, fiind nu doar o solutie sigura si ieftina, ci, de fapt, singura solutie care face posibila aplicarea tehnologiilor de agricultura conservativa pe care le recomanda si promoveaza Comisia UE in meniul de sustenabilitate, pentru a reduce amprenta asupra mediului (eroziunea, compactarea, emisiile de CO2 etc.), timpul de lucru si a creste performanta economica. De aceea, la acest moment, la care soarta glifosatului se discuta in Parlamentul European, consideram ca includerea amendamentului AM 806, asa cum este formulat in prezent in raportul final, ar constitui o decizie politica fara o baza stiintifica, care risca sa submineze munca si procesul riguros ale autoritatilor de reglementare si ale EFSA, un proces bazat pe dovezi stiintifice competente si independente, la care Parlamentul European insusi a contribuit", se mai spune in comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit sursei citate, Alianta pentru Agricultura si Cooperare, in numele membrilor sai, face apel la ratiune si spera ca, la sfarsitul procesului de reglementare, in sesiunea plenara, Parlamentul European sa respinga amendamentul care se opune reautorizarii substantei active glifosat dupa 31 decembrie 2022. Reautorizarea ar duce, cel mai probabil, la un refuz valabil pentru intreg blocul comunitar.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>