Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum obtii un randament ridicat la cultura de cartofi - 4 factori cu impact major asupra recoltei
Cartoful apartine familiei Solanaceae si este prezent in majoritatea retetelor culinare din Romania, fiind apreciat atat in supe, cat si in diferite garnituri sau chiar deserturi. Cultura de cartof este una dintre cele mai importante si raspandite culturi socio-economice din lume si, desi nu este foarte pretentioasa, pentru a obtine un randament ridicat e nevoie sa tii cont de particularitatile plantelor. Descopera 4 factori cu impact major asupra recoltei si afla cum poti sa obtii un randament ridicat la cultura de cartofi.
Cultura de cartofi se adapteaza, in general, la toate tipurile de sol, insa prefera solul zvantat cu temperaturi de peste 5-6 grade Celsius. Pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a plantelor, perioada de plantare a tuberculilor este esentiala. se planteaza pana la 20 martie in zona de campie, pana la 10-15 aprilie in zonele de deal si pana la sfarsitul lunii aprilie in depresiuni, in functie de temperatura si precipitatii. Norma de plantat este de aproximativ 50-70.000 de tuberculi/ha (4.000 kg/ha), iar adancimea recomandata pentru plantarea cartofului este cuprinsa intre 8-9 centimetri (prin acoperire cu biloane).
Alegerea soiului potrivit - aspecte de care sa tii cont
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In functie de zona geografica, tipul de sol, perioada de maturizare si modul de utilizare, exista o gama larga de soiuri de cartofi pe care fermierii le pot cultiva. Pentru alegerea corecta a soiului, este important sa se tina cont de caracteristicile soiului si tehnologia de cultivare. In Romania, grupele de maturitate admise pentru cultivarea cartofului sunt:
- Soiurile timpurii;
- Soiurile semitimpurii;
- Soiurile semitarzii;
- Soiurile tarzii.
Aplicarea masurilor fitosanitare adecvate
Indiferent de conditiile climatice ale zonei de cultivare, protejarea culturii de cartofi impotriva buruienilor, bolilor sau daunatorilor este esentiala pentru obtinerea unor recolte bogate, de calitate. Mana cartofului este una dintre cele mai frecvente boli la cartof, care poate cauza pagube de pana la 50% din productie. Fungicidul Polyram® DF are o actiune multi-site si se utilizeaza pentru a combate mana cartofilor (Phytophtora infestans) si alternarioza la cartof (Alternaria solani). Doza recomandata pentru cultura de cartof este de 1,8 kg/ha, cu un timp de pauza de 14 zile.
Buruienile reprezinta un adevarat pericol cand vine vorba de protectia culturii cartofului. Pentru ca plantele sa rasara fara concurenta buruienilor si sa fie asigurata protectia si in fata valului 2 de buruieni, datorita efectului residual, se poate folosi erbicidul Frontier® Forte. Acesta asigura o eficacitate foarte buna impotriva principalelor buruieni graminee anuale si a unor importante buruieni dicotiledonate.
Respectarea tehnologiei de cultivare
Cartoful este un aliment apreciat in intreaga lume pentru numeroasele sale intrebuintari, folosit atat in pregatirea mancarurilor, cat si in industria alcoolului sau ca furaj pentru animale. Pentru dezvoltarea corecta a plantelor si obtinerea unor recolte bogate si sanatoase, pe langa rotatia culturii, este importanta respectarea catorva lucrari agrotehnice esentiale:
- Realizarea unor lucrari ale solului, efectuand o aratura la 28-30 cm adancime;
- Pregatirea terenului si folosirea unor ingrasaminte complexe, atat la plantare, cat si in vegetatie;
- Fertilizarea cu elemente nutritive pentru dezvoltarea sistemului radicular;
- Irigarea culturii pe toata perioada de vegetatie;
- Respectarea masurilor fitosanitare pentru combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.88 din 4 voturiIdei de afaceri in agricultura