Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum obtii un randament ridicat la cultura de cartofi - 4 factori cu impact major asupra recoltei

cum-obtii-un-randament-ridicat-la-cultura-de-cartofi-4-factori-cu-impact-major-asupra-recoltei

Cartoful apartine familiei Solanaceae si este prezent in majoritatea retetelor culinare din Romania, fiind apreciat atat in supe, cat si in diferite garnituri sau chiar deserturi. Cultura de cartof este una dintre cele mai importante si raspandite culturi socio-economice din lume si, desi nu este foarte pretentioasa, pentru a obtine un randament ridicat e nevoie sa tii cont de particularitatile plantelor. Descopera 4 factori cu impact major asupra recoltei si afla cum poti sa obtii un randament ridicat la cultura de cartofi.


Perioada optima si conditiile necesare pentru plantare

Cultura de cartofi se adapteaza, in general, la toate tipurile de sol, insa prefera solul zvantat cu temperaturi de peste 5-6 grade Celsius. Pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a plantelor, perioada de plantare a tuberculilor este esentiala. se planteaza pana la 20 martie in zona de campie, pana la 10-15 aprilie in zonele de deal si pana la sfarsitul lunii aprilie in depresiuni, in functie de temperatura si precipitatii. Norma de plantat este de aproximativ 50-70.000 de tuberculi/ha (4.000 kg/ha), iar adancimea recomandata pentru plantarea cartofului este cuprinsa intre 8-9 centimetri (prin acoperire cu biloane). 

Alegerea soiului potrivit - aspecte de care sa tii cont

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

In functie de zona geografica, tipul de sol, perioada de maturizare si modul de utilizare, exista o gama larga de soiuri de cartofi pe care fermierii le pot cultiva. Pentru alegerea corecta a soiului, este important sa se tina cont de caracteristicile soiului si tehnologia de cultivare. In Romania, grupele de maturitate admise pentru cultivarea cartofului sunt:
  • Soiurile timpurii;
  • Soiurile semitimpurii;
  • Soiurile semitarzii;
  • Soiurile tarzii.
Printre soiurile romanesti dezvoltate si cultivate in tara noastra se numara: Albioana, Armonia, Brasovia, Cosiana, Coval, Gared, Nemere, Productiv, Redsec, Temerar si alte soiuri prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania pentru anul 2022.

Aplicarea masurilor fitosanitare adecvate

Indiferent de conditiile climatice ale zonei de cultivare, protejarea culturii de cartofi impotriva buruienilor, bolilor sau daunatorilor este esentiala pentru obtinerea unor recolte bogate, de calitate. Mana cartofului este una dintre cele mai frecvente boli la cartof, care poate cauza pagube de pana la 50% din productie. Fungicidul Polyram® DF are o actiune multi-site si se utilizeaza pentru a combate mana cartofilor (Phytophtora infestans) si alternarioza la cartof (Alternaria solani). Doza recomandata pentru cultura de cartof este de 1,8 kg/ha, cu un timp de pauza de 14 zile.

Buruienile reprezinta un adevarat pericol cand vine vorba de protectia culturii cartofului. Pentru ca plantele sa rasara fara concurenta buruienilor si sa fie asigurata protectia si in fata valului 2 de buruieni, datorita efectului residual, se poate folosi erbicidul Frontier® Forte. Acesta asigura o eficacitate foarte buna impotriva principalelor buruieni graminee anuale si a unor importante buruieni dicotiledonate. 
Gandacul de Colorado este, de asemenea, una dintre marile provocari ale cultivatorilor, fiind cel mai agresiv si raspandit daunator al cartofilor. Alverde® este un insecticid cu inalta eficacitate impotriva larvelor si adultilor gandacului dinColorado. Cu o actiune rapida in stoparea pagubelor, acest produs este activ si in perioadele cu temperaturi ridicate, fiind o solutie eficienta in managementul rezistentei. 

Respectarea tehnologiei de cultivare

Cartoful este un aliment apreciat in intreaga lume pentru numeroasele sale intrebuintari, folosit atat in pregatirea mancarurilor, cat si in industria alcoolului sau ca furaj pentru animale. Pentru dezvoltarea corecta a plantelor si obtinerea unor recolte bogate si sanatoase, pe langa rotatia culturii, este importanta respectarea catorva lucrari agrotehnice esentiale:
  • Realizarea unor lucrari ale solului, efectuand o aratura la 28-30 cm adancime;
  • Pregatirea terenului si folosirea unor ingrasaminte complexe, atat la plantare, cat si in vegetatie;
  • Fertilizarea cu elemente nutritive pentru dezvoltarea sistemului radicular;
  • Irigarea culturii pe toata perioada de vegetatie;
  • Respectarea masurilor fitosanitare pentru combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor. 
Respectarea tehnologiei de cultura si adoptarea unor bune practici agricole garanteaza fermierilor culturi de cartofi sanatoase, productive, lipsite de agenti patogeni.  
Sursa foto:shutterstock.com
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016