Idei de afaceri non-agricole la sat. Samanatorismul replantat din fonduri europene
In 2018, submasura 6.2 (Infiintare activitati neagricole) din Programul National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) va permite din nou micilor intreprinzatori sa atraga capital european nerambursabil pentru un business non-agricol in spatiul rural, fara bani proprii sau cu investitie initiala minima, incepand de la doar cateva sute de euro.

In 2016, cei mai multi antreprenori care au respectat criteriile de eligibilitate pentru fonduri europene s-au orientat preponderent catre ridicarea de pensiuni agroturistice. Printre colinele neumblate si padurile virgine, santierele de constructii au ridicat colbul dezvoltarii turistice.
 

2017 a fost anul ideilor de afaceri din sfera serviciilor oferite satului romanesc. Sumele fondurilor nerambursabile s-au ridicat pana la 50.000 de euro (activitati de prestari servicii) sau 70.000 de euro (activitati medicale, veterinare, de productie, de turism), acoperind atat realizarea planului de investitie, cat si cheltuielile de intretinere aferente pentru o perioada de pana la cinci ani.
 

Cine poate solicita ajutor financiar nerambursabil pentru activitati non-agricole la sat?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Indiferent de mediul ales- urban sau rural, exista trei reguli sfinte care trebuie respectate pentru ca o afacere sa prinda radacini:
 

  1. Concurenta defineste piata libera, dar ea trebuie sa respecte anumite coordonate geografice. In perimetrul stramt al unei localitati, nu pot coexista sau inflori mai multe businessuri care apartin aceluiasi domeniu. Cand poti numara populatia unei regiuni pe degete, stii ca nu dispui de o cantitate insemnata de clienti din care ti-ai permite, in alte circumstante, sa fii generos si sa imparti cu rivalul de peste drum. Astfel, activitatea aleasa ar trebui definita prin originalitate, unicitate.
     

  2. Fondurile europene nu sunt incredintate oricui completeaza o cerere. Inainte sa deschideti o afacere, trebuie sa va ganditi serios ce fel de experienta profesionala sau pregatire academica va recomanda pentru criteriile de eligibilitate. Unele businessuri cer fie studii minime in domeniu, fie o certificare de specialitate (exemple: salon auto, salon de infrumusetare, contabilitate, asistenta medicala, cabinet veterinar etc.).
     

  3. Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. In scenariul investitiilor din fonduri europene, aceasta eroare de calcul se poate traduce prin esecul afacerii si pierderea totala a investitiei initiale. Daca nu doriti sa va impiedicati de pragul falimentului inca din primele luni ale evolutiei businessului, planul afacerii trebuie bine pus la punct, iar cheltuielile sa nu depaseasca resursele financiare initiale.
     

Centru de colectare a deseurilor nepericuloase

Milano este povestea internationala de succes a reciclarii deseurilor organice, reusind o rasturnare de prejudecata. Pana de curand, umbla vorba ca reziduurile organice pot fi colectate, sortate si comercializate catre unitatile specializate numai in localitatile mici.
 

Nevoia diminuarii muntilor de gunoaie din lume nu recunoaste insa granitele densitatii populatiei sau a repartizarii administrative.
 

Cu toate acestea, schema formala a colectarii de biodeseuri a fost implementata cu precadere in mediul rural. Aici, Romania nu inregistreaza o nota onorabila in topul compostarilor centralizate.
 

Schimbarea trebuie intreprinsa la nivel individual. Un numar tot mai ridicat de romani sorteaza si trateaza deseurile nepericuloase in propria locuinta, iar aceasta activitate poate fi ridicata la rang de afacere.

Investitia presupune dispunerea unor containere in zonele adiacente locuintelor (pentru ca oamenii sa se poate deplasa cu usurinta la locul de depozitare a deseurilor), cumpararea unei flote de vehicule specializate in transportul deseurilor si gasirea unei linii de sortat reziduurile.
 

Atelier de reparatii

Ramanem in zona reciclarii, acolo unde romanii simt lipsa unor servicii de recuperare a obiectelor vechi, create cu generatii in urma si inzestrate cu amintiri de familie. Sau, pur si simplu, service-ul infiintat in zonele agricole se poate specializa in repararea aparatelor si echipamentelor de uz casnic.
 

Un bun gospodar va alege intotdeauna sa mareasca ciclul de viata al obiectelor care ii compun universul domestic, de la radioul primit mostenire din bunici pana la fierastraul electric caruia i-a expirat garantia cu o zi inainte sa i se taie respiratia zimtata.
 

Atelier de ceramica

Oamenii din regiunea carpatica excelau candva in arta ceramicii. Olaritul era un mestesug pe care vechile culturi de la Cucuteni, Corund, Baia Mare si Horezu l-au purtat pe culmi inalte.
 

In procesul de reinviere a artelor traditionale romanesti, produsele ceramice prind avant. Farfurii, ulcioare, cani, orice produs de natura domestica sau artistica poate fi modelat din argila (cu costuri minime) si comercializat la targuri, in mediul online sau in cadrul unei colaborari cu diverse institutii din tara.
 

Parc de rulote si camping

O alternativa la agropensiuni sunt serviciile de cazare in parcurile de rulote, campinguri si tabere. In 2017, astfel de activitati turistice au capatat recunoastere in codul CAEN 5530 ca servicii cu potential de crestere.
 

Alte doua activitati economice cu punctaj maxim in selectia de proiecte sunt serviciile asigurate in terenurile de camping si parcurile cu rulote.
 

Atelier foto-video

In zona rurala, nu exista prea multe smartphone-uri si profiluri pe social media care sa inlocuiasca placerea unui album de fotografii.
 

Si cum intreaga derulare a vietii sociale- de la nunti, botezuri, primele zile la scoala si alte aniversari speciale- se manifesta si la sat, un fotojurnalist cu ochi de Moromete si echipament profesionist de editare si printare a imaginilor poate capata un statut inalt si profitabil in panoplia eroilor comunitatii. Umar la umar cu preotul satului.   


Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fonduri europene 2023: Pregatirea proiectelor
Fonduri europene 2023: Pregatirea proiectelor
Datorita criteriilor de selectie gandite de MADR, unele categorii de fermieri au sanse mai mari...
Fonduri europene 2023. Cand ajung banii in conturile fermierilor?
Fonduri europene 2023. Cand ajung banii in conturile fermierilor?
Potrivit celor mai noi declaratii ale oficialilor, primele apeluri pentru proiecte vor incepe din...
AFIR: Noi interventii cu fonduri europene
AFIR: Noi interventii cu fonduri europene
Noile domenii de interventie introduse sunt:   - DR-15 – Investitii in...
MADR: Sesiunile de depunere proiecte pentru fonduri europene, amanate
MADR: Sesiunile de depunere proiecte pentru fonduri europene, amanate
Este vorba de Masura 2 „Servicii de consiliere privind masuri zoosanitare de prevenire si...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton