Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Laptisor de matca: Proprietati si beneficii

laptisor-de-matca-proprietati-si-beneficii

Laptisorul de matca este produs de glandele de secretie ale albinelor lucratoare, in special la albinele-doici ce este folosit la hranirea larvelor in primele trei zile, la hranirea larvelor de matca pana la inchiderea botcilor si la hranirea matcii. Este utilizat in medicina si in industria farmaceutica.


Daca este proaspat, el contine o serie de vitamine printre care tiamina, riboflavina, biotina sau cantitati mici de vitamina C.
 
Producerea acestui produs se poate face prin doua procedee – orfanizarea familiei de albine sau prin metoda producerii continue de laptisor in prezenta matcii.

Aceste doua procedee depind de experienta apicultorului. In ambele cazuri, ca actiuni pregatitoare, se confectioneaza botcile artificiale unde vor fi transvazate larvele (operatiunea de mutare a unei larve de albina dintr-o celula normala intr-o celula speciala construita de apicultor, sau din plastic, in scopul virarii acesteia din dezvoltarea fireasca spre dezvoltarea unei matci). 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Atunci cand sunt facute de apicultor, botcile sunt confectionate din ceara cu un sablon de 8-9 mm in diametru avand extremitatea rotunda, fiind putin conice pentru a se desprinde mai repede.

Acesta se tine in apa, ulterior se introduce in ceara topita de 3-4 ori. Dupa mai multe inmuieri se pun in apa pentru racire, iar dupa dislocarea botcii operatiunea se repeta pentru confectionarea altor botci. Dupa realizarea acestora, se lipesc cate 25-30 pe o bucata de lemn cu patru muchii, denumita si leat, care se monteaza in numar de trei sau patru pe o rama.
 
In cazul in care se orfanizeaza familiile, matca impreuna cu toti fagurii cu larve si oua se indeparteaza. Practic a fost extras din stup un material biologic care poate forma un roi. In centrul fagurilor ramasi se lasa spatiu pentru o rama.

Botcilor deja pregatite li se transvazeaza cate o larva tanara de o zi si jumatate sau maximum doua zile cu ajutorul unei lantete (unealta in forma de lopatica). Dupa definitivarea acestei operatiuni, rama se introduce in spatiul ramas liber din cuibul familiei. 
 
La trei zile se taie botcile cat mai aproape de larve, acestea se indeparteaza, iar laptisorul se extrage cu ajutorul dispozitivelor speciale cu absorbtie sau pur si simplu cu o spatula din lemn sau plastic. In botcile ramase goale se transvazeaza din nou larve de aceeasi varsta (1,5-2 zile), iar operatiunea se repeta de trei ori la aceeasi familie de albine.

In final, familia se reunifica, practic se aduce roiul format cu ocazia orfanizarii in stupul care a participat la producerea laptisorului de matca, de unde plecase initial.
 
In cazul producerii laptisorului in familii cu matca, pregatirea se face prin izolarea matcii pe unii faguri cu o diafragma sau podisor ce are o parte de dimensiuni mici de gratii despartitoare.

Dupa o perioada de noua zile, in zona stupului fara matca, tot puietul va fi capacit, iar botcile formate, cele capacite se distrug si se introduc botcile cu larve. Transvazarea se face ca si in prima situatie cu deosebirea ca prima data se introduc 30-50 de larve, apoi in a doua zi si a treia alte 30-50. 
 
In a patra zi se recolteaza laptisorul din primele botci introduse, unde ulterior se introduc noi larve. Ciclul poate continua pe intreg parcursul sezonului de activitate. In tot acest interval, compartimentul privat de matca se poate intari cu puiet nou provenit de la matca ce isi continua activitatea.

La final, familia de lucratoare se unifica cu matca prin simpla inlaturare a diafragmei. Pe intreaga perioada a recoltarii albinele trebuie hranite cu un surplus de proteine.
 
Dupa recoltare, laptisorul de matca se pastreaza in borcane de sticla in conditii de temperatura scazuta (frigider).
 
Laptisorul de matca este un tonic general, avand efect regenerator asupra organismului. Cura cu acest produs apicol este indicata in astenie, in refacerea dupa boala sau dupa o interventie chirurgicala, in perioadele de efort fizic si intelectual intens.

Este ideala in special pentru cei care au o alimentatie deficitara si pentru cei cu o stare de slabiciune generala, dar si cu anxietate sau cu depresie. Este bine sa nu iei laptisorul in a doua parte a zilei, pentru ca, fiind energizant, poate da insomnie.
 
In cazul copiilor, cura cu laptisor stimuleaza cresterea. Datorita antioxidantilor continuti (vitaminele A, C si E), cura cu laptisor de matca poate preveni formarea tumorilor canceroase, prin anihilarea radicalilor liberi.

De asemenea, laptisorul de matca este o sursa de acetilcolina, substanta care permite transmisia influxului nervos intre neuroni, cura fiind indicata si pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei cu aceasta boala au un nivel scazut de acetilcolina). Continutul bogat in vitamine si in minerale recomanda laptisorul de matca in cosmetica, atat in tratamente interne, cat si externe.
 
Administrat intern, acesta reduce seboreea excesiva si opreste albirea prematura a parului. Amestecat cu miere de albine, laptisorul de matca ajuta la stoparea caderii parului. Pentru revitalizarea tenului obosit, se poate face o masca dintr-o lingurita de laptisor de matca si un galbenus de ou, care se tine pe fata 20 de minute.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton