Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Diverse

Culturile de cereale sunt expuse in mod constant amenintarilor din partea agentilor patogeni si a daunatorilor, iar tratamentul semintelor este o metoda eficienta de prevenire a acestora. Prin aplicarea unor tratamente adecvate, semintele sunt protejate impotriva bolilor si daunatorilor, avand un start bun indiferent de conditiile meteorologice.
In acest articol, vei descoperi cinci beneficii ale tratamentului semintelor de cereale, care conduc la o productivitate crescuta si constanta.
1. Protectie eficienta fata de boli si daunatori
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Iti poti proteja intreaga cultura de boli si de daunatori, folosind un tratament samanta pentru grau, orz sau pentru alte cereale. Exista mai multe tipuri de tratamente pe care le poti folosi, precum cele fungicide, care se aplica in functie de nevoile specifice ale culturii si regiunii.
Cu tratamentul samanta Kinto Plus protejezi semintele impotriva bolilor cu transmitere, atat prin samanta, cat si prin sol. Acesta combate un spectru larg de boli si asigura o protectie maxima, indiferent de vreme. Se aplica inainte de insamantare, direct pe seminte.
Un alt tip de tratament fungicid este si Systiva® 333 FS. Acesta are actiune foliara si se aplica direct pe seminte, odata cu tratamentul lor, pentru controlul principalelor boli foliare.
2. Start foarte bun al culturii, indiferent de vreme
Asigurarea unui start excelent pentru cultura de cereale este esentiala pentru obtinerea unei recolte de succes. Un inceput promitator inseamna ca germinatia si rasarirea plantelor de cereale se desfasoara corespunzator, indiferent de conditiile meteorologice, temperatura aerului si nivelul precipitatiilor.
3. Seminte de calitate, folosite pe orice tip de sol
Tratamentul semintelor de cereale contribuie la obtinerea unor seminte de calitate, care pot fi utilizate pe orice tip de sol. Daca aplici tratamentele adecvate, semintele vor fi pregatite sa faca fata conditiilor variabile ale solului.
Acest aspect este esential pentru asigurarea unei cresteri uniforme si sanatoase a plantelor pe tot parcursul anului agricol.
Analiza calitatii semintelor se realizeaza prin evaluarea mai multor atribute: genetice, sanitare, fizice si biologice. Principalii indicatori de calitate pentru seminte sunt:
- Calitatea genetica a semintelor - acest aspect evalueaza puritatea soiului, omogenitatea sa, potentialul de randament, precum si rezistenta la boli si la daunatori;
- Calitatea sanitara - monitorizeaza prezenta agentilor patogeni, precum ciupercile si virusurile, care afecteaza calitatea semintelor;
- Calitatea fizica - evalueaza puritatea fizica, dimensiunea si cantitatea de apa;
- Calitatea fiziologica - monitorizeaza parametrii fundamentali: germinarea si vigoarea;
- Valoarea biologica - exprima calitatea si puritatea semintelor si verifica apartenenta lor la un soi (linie, hibrid);
- Forta de strabatere - reprezinta capacitatea germenilor de a iesi la suprafata.
4. Randament crescut si constant al culturii de cereale
Obtinerea unui randament crescut si constant in cultivarea cerealelor este favorizata de utilizarea semintelor tratate. Semintele de calitate, care sunt protejate impotriva bolilor si daunatorilor, au capacitatea de a produce plante sanatoase si viguroase.
Aceste plante vor prezenta o rezistenta mai mare la schimbarile climatice si la alti factori ai mediului, ceea ce duce la obtinerea unor recolte bogate, de o calitate superioara.
5. Dezvoltarea foarte buna a sistemului radicular
Semintele tratate beneficiaza de o rasarire sigura si de o dezvoltare foarte buna a sistemului radicular. Acesta ofera plantelor o ancorare mai buna in sol si le permite sa absoarba mai eficient nutrientii.
In plus, plantele devin mai puternice la conditiile dificile, datorita capacitatii de accesare a apei si a nutrientilor din sol, la un nivel mai adanc. De asemenea, o buna stabilitate in sol a plantelor reduce riscul de rasturnare in conditii de vant puternic sau de ploaie abundenta. Toate acestea contribuie la obtinerea unei culturi sanatoase si unei productivitati sporite.
In concluzie, tratamentul semintelor de cereale aduce multe beneficii pentru agricultura, contribuind la asigurarea unei productivitati crescute si constante. Adoptand aceste practici, agricultorii pot obtine recolte mai mari si de o calitate superioara.
Sursa foto: Shutterstock

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News