Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministrul Mediului: Conditii pentru subventia de 456 euro/ha pentru o perioada de 20 de ani

ministrul-mediului-conditii-pentru-subventia-de-456-euroha-pentru-o-perioada-de-20-de-ani

Proprietarii de tereuri vor primi un sprijin financiar direct. Ghidurile prin care se poate obtine anual o subventie de 456 de euro pe hectar pe o perioada de 20 de ani au fost anuntate de Ministrul Mediului, Tanczos Barna.


Ministerul Mediului a lansat in consultare publica doua ghiduri de finantare pentru impaduriri prin Planul National de Redresare si Rezilienta. 
 
"Impadurim o suprafata de 56.000 de hectare pana in anul 2026. Astazi am lansat in consultare publica ghidurile de finantare pentru impadurire si reimpadurire, in baza carora oferim sprijin direct pentru proprietarii de terenuri, fie ele private sau de stat. Dar programele in sine nu sunt de ajuns, astfel ca, in paralel cu aceste demersuri, reformam si institutiile Romsilva si Garda Forestiera", a anuntat Tanczos Barna pe pagina personala de Facebook.
 
In cadrul schemei se vor infiinta doua tipuri de plantatii forestiere pe terenuri agricole: tipuri de padure cu o suprafata minima de 0,5 ha sau perdele forestiere de protectie cu o suprafata minima de 0,1 ha, potrivit ministrului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Impadurirea trebuie efectuata conform unui plan de proiect aprobat de Garda Forestiera. Finantarea acopera intregul cost al impaduririi. Pe langa finantarea lucrarilor de impadurire, acordam si sprijin proprietarilor pentru cantitatea de dioxid de carbon stocata de noile paduri", a mai specificat Tanczos Barna.
 
Solicitantii acestei scheme vor primi o subventie anuala de 456 de euro pe hectar pe o perioada de 20 de ani. De asemenea, pe 6 aprilie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind masurile necesare realizarii campaniei nationale de impadurire si reimpadurire prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta.
 
"Noul cadru creat permite infiintarea primelor noi paduri din Romania pe o suprafata de 56.700 de ha. Acestea sunt paduri asumate deja de noi prin PNRR si pentru care avem la dispozitie 730 de milioane de euro. Acesti bani pot ajunge atat la proprietarii de stat, cat si la cei privati pentru noi suprafete de padure create, inclusiv paduri urbane. 
 
Avem o sansa pe care nu ne permitem sa o ratam: mai multe paduri in tara noastra, reconstructia ecologica prin impadurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, cresterea cantitatii de carbon stocate, dar si reducerea gazelor cu efect de sera", sublinia la acea data ministrul Mediului.
 
Ulterior postarii, Ministrul Mediului a transmis un comunicat prin care masura de investitii se va realiza din PNRR - Investitii in noi suprafete ocupate de paduri inclusiv in paduri urbane si reimpaduriri. Bugetul alocat este de 730 milioane de euro, plata vizeaza 56.000 ha de noi paduri si suprafete cu vegetatie forestiera in zonele vulnerabile la schimbari climatice.
 
Primul ghid "Sprijin pentru Investitii in noi suprafete ocupate de paduri" are o valoare totala estimata la 500 de milioane de euro. De asemenea, schema vizeaza infiintarea de trupuri de paduri cu o suprafata minima de 0,5 ha, dar si infiinatrea de perdele forestiere de protectie cu o suprafata minima de 0,1 ha. In cadrul acesteia, beneficiarii pot fi detinatorii publici sau privati de teren pretabil pentru impadurire si formele asociative ale acestora.
 
Cheltuielile eligibile vizeaza:
 
- cheltuieli cu proiectul tehnic de impaduriri, inclusiv costurile necesare emiterii tuturor avizelor legale
 
- cheltuieli pentru imprejmuirea plantatiei forestiere
 
- cheltuieli cu lucrari de infiintare a plantatiei, inclusiv lucrarile de pregatire a terenului
 
- cheltuieli aferente lucrarilor de intretinere a plantatiei
 
- cheltuieli pentru acoperirea pierderilor de venit agricol 
 
- cheltuieli pentru refacerea plantatiei 
 
"Sprijinul pentru refacerea potentialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamitati naturale, de infestari ale plantelor cu organisme daunatoare si de evenimente catastrofale" vizeaza investitiile de reimpaduriri cu o valoare totala de 100 de milioane de euro. 
 
In ceea ce priveste beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat, acestia pot fi detinatorii publici sau privati ai unui teren aflat in fondul forestier national, afectat de actiunea unor incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile pe o suprafata de minim 0,5 ha, dar si formele asociative ale acestora.
 
Bugetul de 730 de milioane de euro este repartizat astfel:
 
- 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investitii in noi suprafete ocupate de paduri”
 
- 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potentialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamitati naturale, de infestari ale plantelor cu organisme daunatoare si de evenimente catastrofale”
 
- 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reimpaduriri realizate incepand cu 1 februarie 2020 si pana la data aprobarii schemei de ajutor de stat
 
- 95 de milioane de euro – Infiintarea de perdele forestiere de protectie a cailor de comunicatii conform Legii nr.289/2002 si pentru impadurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010
 
- 30 de milioane de euro – pentru paduri urbane
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016