Ministrul Mediului: Conditii pentru subventia de 456 euro/ha pentru o perioada de 20 de ani
Proprietarii de tereuri vor primi un sprijin financiar direct. Ghidurile prin care se poate obtine anual o subventie de 456 de euro pe hectar pe o perioada de 20 de ani au fost anuntate de Ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministerul Mediului a lansat in consultare publica doua ghiduri de finantare pentru impaduriri prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
"Impadurim o suprafata de 56.000 de hectare pana in anul 2026. Astazi am lansat in consultare publica ghidurile de finantare pentru impadurire si reimpadurire, in baza carora oferim sprijin direct pentru proprietarii de terenuri, fie ele private sau de stat. Dar programele in sine nu sunt de ajuns, astfel ca, in paralel cu aceste demersuri, reformam si institutiile Romsilva si Garda Forestiera", a anuntat Tanczos Barna pe pagina personala de Facebook.
In cadrul schemei se vor infiinta doua tipuri de plantatii forestiere pe terenuri agricole: tipuri de padure cu o suprafata minima de 0,5 ha sau perdele forestiere de protectie cu o suprafata minima de 0,1 ha, potrivit ministrului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Impadurirea trebuie efectuata conform unui plan de proiect aprobat de Garda Forestiera. Finantarea acopera intregul cost al impaduririi. Pe langa finantarea lucrarilor de impadurire, acordam si sprijin proprietarilor pentru cantitatea de dioxid de carbon stocata de noile paduri", a mai specificat Tanczos Barna.
Solicitantii acestei scheme vor primi o subventie anuala de 456 de euro pe hectar pe o perioada de 20 de ani. De asemenea, pe 6 aprilie Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind masurile necesare realizarii campaniei nationale de impadurire si reimpadurire prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta.
"Noul cadru creat permite infiintarea primelor noi paduri din Romania pe o suprafata de 56.700 de ha. Acestea sunt paduri asumate deja de noi prin PNRR si pentru care avem la dispozitie 730 de milioane de euro. Acesti bani pot ajunge atat la proprietarii de stat, cat si la cei privati pentru noi suprafete de padure create, inclusiv paduri urbane.
Avem o sansa pe care nu ne permitem sa o ratam: mai multe paduri in tara noastra, reconstructia ecologica prin impadurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, cresterea cantitatii de carbon stocate, dar si reducerea gazelor cu efect de sera", sublinia la acea data ministrul Mediului.
Ulterior postarii, Ministrul Mediului a transmis un comunicat prin care masura de investitii se va realiza din PNRR - Investitii in noi suprafete ocupate de paduri inclusiv in paduri urbane si reimpaduriri. Bugetul alocat este de 730 milioane de euro, plata vizeaza 56.000 ha de noi paduri si suprafete cu vegetatie forestiera in zonele vulnerabile la schimbari climatice.
Primul ghid "Sprijin pentru Investitii in noi suprafete ocupate de paduri" are o valoare totala estimata la 500 de milioane de euro. De asemenea, schema vizeaza infiintarea de trupuri de paduri cu o suprafata minima de 0,5 ha, dar si infiinatrea de perdele forestiere de protectie cu o suprafata minima de 0,1 ha. In cadrul acesteia, beneficiarii pot fi detinatorii publici sau privati de teren pretabil pentru impadurire si formele asociative ale acestora.
Cheltuielile eligibile vizeaza:
- cheltuieli cu proiectul tehnic de impaduriri, inclusiv costurile necesare emiterii tuturor avizelor legale
- cheltuieli pentru imprejmuirea plantatiei forestiere
- cheltuieli cu lucrari de infiintare a plantatiei, inclusiv lucrarile de pregatire a terenului
- cheltuieli aferente lucrarilor de intretinere a plantatiei
- cheltuieli pentru acoperirea pierderilor de venit agricol
- cheltuieli pentru refacerea plantatiei
"Sprijinul pentru refacerea potentialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamitati naturale, de infestari ale plantelor cu organisme daunatoare si de evenimente catastrofale" vizeaza investitiile de reimpaduriri cu o valoare totala de 100 de milioane de euro.
In ceea ce priveste beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat, acestia pot fi detinatorii publici sau privati ai unui teren aflat in fondul forestier national, afectat de actiunea unor incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile pe o suprafata de minim 0,5 ha, dar si formele asociative ale acestora.
Bugetul de 730 de milioane de euro este repartizat astfel:
- 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investitii in noi suprafete ocupate de paduri”
- 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potentialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamitati naturale, de infestari ale plantelor cu organisme daunatoare si de evenimente catastrofale”
- 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reimpaduriri realizate incepand cu 1 februarie 2020 si pana la data aprobarii schemei de ajutor de stat
- 95 de milioane de euro – Infiintarea de perdele forestiere de protectie a cailor de comunicatii conform Legii nr.289/2002 si pentru impadurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010
- 30 de milioane de euro – pentru paduri urbane
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>