Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum iti afecteaza buruienile culturile si ce sa faci pentru a le proteja
Cand vine vorba despre riscurile la care este supusa cel mai des o recolta pe care o dorim bogata, ne gandim cu preponderenta la insectele daunatoare.
Actiunea acestora este grabita de factori externi, cum ar fi umiditatea prea mare sau temperatura excesiva, iar lipsa masurilor de prevenire si de combatere le permit sa isi duca la capat atacul asupra plantelor. Un alt pericol ce poate sabota demersurile de a obtine o cultura sanatoasa si o productie bogata este reprezentat de buruieni. Acestea afecteaza plantele intr-un mod chiar mai agresiv decat o fac alti agenti daunatori, iar pierderile pe care le pot genera sunt de cel putin 30% din cantitatea finala de produse agricole recoltate. Specii de plante necultivate, buruienile sunt adaptate dezvoltarii in acelasi mediu cu cel al plantelor agricole carora le deterioreaza conditiile de crestere, le intarzie fazele de dezvoltare si chiar le pot cauza distrugerea.
Care sunt principalele buruieni
La fel ca in cazul plantelor care alcatuiesc culturile agricole, si buruienile sunt clasificate. Chiar daca nu au o valoare economica, acestea trebuie cunoscute cat mai bine, pentru o stabilire precisa a tratamentului ce trebuie aplicat, in functie de efectele pe care le genereaza. Buruienile parazitare, precum lupoaia sau cuscuta, sunt unele dintre cele mai pagubitoare, prin actiunea lor directa asupra plantelor. Astfel, dupa frecventa aparitiei lor in cultura, buruienile se impart dupa cum urmeaza:
-
plante erbacee perene: palamida, volbura, pirul sau costreiul;
-
plante erbacee anuale si bienale: soparlita, mustarul salbatic, turita, stirul sau loboda.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Un alt criteriu dupa care pot fi diferentiate buruienile este tipul embrionului. Din acesta, cotiledonul este componenta-cheie dupa care se va face clasificarea. Cotiledonul este prima formatiune foliara a embrionului care, in cazul plantelor cu seminte, are ca scop hranirea acestora in primele saptamani de dupa incoltire. Astfel, dupa aceasta clasificare, buruienile pot fi:
-
monocotiledonate: pirul tarator, coada vulpii, iarba vantului, meisorul, iarba barboasa, mohorul, mohorul verde sau costreiul;
-
dicotiledonate: teisorul, stirul salbatic, ambrozia, loboda, traista ciobanului, romanita de camp, turita, susaiul, mustarul salbatic, busuiocul salbatic, musetelul, urzica moarta, urda vacii, palamida, spanacul salbatic, volbura, fumarita sau lingurica.
Dintre acestea, buruienile dicotiledonate sunt cele mai frecvent intalnite, dar si cele mai persistente. Ele ierneaza inca din stadiul de rozeta, iar avansarea lor agresiva se face pana in primavara, cand eliminarea este deosebit de dificila. Cele mai multe dintre buruieni manifesta o adaptare superioara la conditiile climaterice, la tipul solului si la plantele invecinate. Cu radacini care cresc repede si care patrund mai adanc in sol, buruienile absorb cantitati mari de azot, fosfor, potasiu si apa, in dauna plantelor cultivate.
Ce tratamente poti aplica
In competitia lor pentru lumina, apa si elemente nutritive, plantele si buruienile nu au sanse egale. Costreiul, coada vulpii, pirul, meisorul, iarba barboasa, mohorul, stirul, loboda, traista ciobanului sau volbura sunt mai capabile sa se adapteze la conditiile naturale. In lipsa aplicarii unui tratament cu erbicide, aceste buruieni au toate sansele de a distruge culturile de cereale, porumb, floarea-soarelui, rapita, soia, legume sau vita de vie. Biathlon® 4D actioneaza eficace, in cazul buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale paioase.
Secretul acestei solutii este combinatia dintre cele doua substante active: tritosulfuronul si florasulamul, cu un mod complementar de actiune. Primul dintre ele apartine familiei chimice sulfonilurea si acționeaza atat sistemic, cat si la nivelul solului, prin inhibarea enzimei acetolactat-sintetaza. Al doilea face parte din familia chimica triazolopirimidine si stopeaza si inhiba cresterea buruienilor sensibile pe parcursul a doar cateva ore de la aplicare. Cele doua substante din componenta produsului Biathlon 4D sunt absorbite prin intermediul frunzelor, iar apoi, distribuite in toate partile plantei.
Odata ajunse la enzima tinta, acestea blocheaza sinteza aminoacizilor esentiali. In final, cresterea buruienilor se opreste, iar un efect benefic colateral este devitalizarea ulterioara a buruienilor tratate. Erbicidul se poate aplica intre stadiile BBCH 13 si BBCH 39, inca din toamna de la faza de 3 frunze a cerealelor si pana la aparitia frunzei stindard. Doza recomandata este de 40-70 de grame/ha, iar pentru o actiune si mai precisa, se recomanda asocierea cu adjuvantul Dash® HC, intr-o doza de 1 litru/ha.
Ce pagube sunt cauzate de prezenta buruienilor
La o prima analiza, efectul prezentei buruienilor printre plantele dintr-o cultura se rezuma la distrugerea acesteia. Recoltele sunt compromise in intregime, din cauza efectelor nocive ce se fac simtite inca din primele faze de vegetatie. Acest lucru este posibil din cauza pagubelor cumulate pe care le produc buruienile. Printre ele se numara inrautatirea regimului termic al solului, diminuarea efectului ingrasamintelor, precum si favorizarea aparitiei mucegaiului. Astfel, ingreunarea si intarzierea in efectuarea lucrarilor agricole duce la pierderi semnificative in productia obtinuta.
Mai grav, insa, buruienile nu afecteaza cultura doar prin actiunea lor directa. Aparitia lor printre plantele unei culturi agricole angreneaza dupa sine alte efecte negative. Transmiterea bolilor si aparitia daunatorilor se face mult mai usor din pricina buruienilor, fie de la un sezon la altul, fie de la o sola la alta. In culturile in care buruienile au fost scapate de sub control, insectele daunatoare sunt prezente intr-un numar mai mare, iar utilizarea insecticidelor se impune mai mult ca oricand.
Sfaturile de mai sus iti ofera un aliat de nadeje in lupta cu buruienile. Indiferent daca esti un cultivator de grau, de orz, de ovaz sau de secara, poti stopa la timp dezvoltarea buruienilor, pentru o productie bogata si de buna calitate.
Credit foto: Shutterstock
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Detectorul de mamita: tehnologia care salveaza sanatatea animalelor si creste productivitatea fermelor
- » Pesta micilor rumegatoare continua in Romania
- » Productia de miere scade din cauza temperaturilor ridicate
- » Crescatorii de animale iau masuri
- » ANSVSA: Romania nu se mai afla pe primul loc la focarele de PPA
Idei de afaceri in agricultura