Daea trimite romani in Vietnam pentru a ajuta la combaterea pestei porcine africane
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca trimite cercetatori romani in Vietnam. Acestia ar urma sa ajute la dezvoltarea unui virus care a fost deja testat impotriva pestei porcine africane.
"Ma preocupa foarte mult acest lucru, motiv pentru care chiar astazi (luni, n.r.) am dat drumul la o scrisoare catre ministrul (Agriculturii n.r.) din Vietnam sa il rog sa intram cu cativa cercetatori din Romania, foarte bine pregatiti, sa mearga la grupa de cercetatori din Vietnam sa colaboreze si sa putem ajunge sa realizam (un vaccin n.r.). Sunt convins ca acest lucru va fi posibil, pentru ca pe data de 15 aprilie noi am incheiat un memorandum, atat ANSVSA cat si MADR, cu Ministerul Agriculturii din Vietnam si pe aceasta directie stiintifica de colaborare sa putem ajunge sa lucram impreuna pentru a ajunge cat mai repede in posesia acestui vaccin. Este extrem de important, daca vreti este tema zilei si a noptii. Lumea este ravasita de acest virus. Orice succes cat de mic ar trebui valorificat, amplificat si evident sa fie folosit intr-o perspectiva cat mai apropiata cu putinta", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-un briefing de presa.
El a fost intrebat daca Romania este interesata de testele efectuate de cercetatorii din Vietnam referitoare la un posibil vaccin impotriva pestei porcine africane.
Ministrul a subliniat ca isi doreste ca Romania sa intre intr-un astfel de dispozitiv de lucru, cu specialisti de la ANSVSA si ASAS.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"De altminteri, in aceasta sala am stat de vorba in trei randuri cu cel mai mare specialist pe care il are lumea in domeniu si i-am cerut si atunci sprijin, iar ieri cand a aparut aceasta informatie am valorificat-o azi dimineata cu colegii, spunandu-le ca este necesar sa intram imediat in dispozitivul acesta de lucru. Am vorbit si cu presedintele ANSVSA si cu cel de la ASAS, domnul Tabara, sa facem repede un colectiv pentru a vedea cand putem ajunge la o asemenea intelegere de colaborare, in asa fel incat sa ne aducem si noi aportul prin specificitate, prin ceea ce stim noi despre aceste nenorocit de virus care ne ravaseste tara. E o situatie grea, pentru care nici unul dintre noi nu trebuie sa aiba somn", a adaugat seful MADR.
Intrebat cat ar plati pentru achizitionarea unui astfel de vaccin, Daea a raspuns: "Ar merita oricat sa dam, din nefericire nu este".
"Se lucreaza la realizarea unui asemenea vaccin, cercetatorii de acolo sunt in laboratorul de cercetare si au ajuns la anumite rezultate pe care evident vrem si noi sa le cunoastem si in acelasi timp sa le valorifice intreaga lume. Va fi un succes extraordinar care va fi apreciat de toti crescatorii si de toti cei care sunt afectati astazi, pentru ca planeta intreaga este ravasita de un asemenea virus", a mai spus ministrul Agriculturii.
Vietnam a anuntat, recent, ca a avut succes cu crearea unui vaccin impotriva pestei porcine africane, care afecteaza fermele din statul asiatic si a determinat sacrificarea a aproximativ 10% din efectivele sale de porcine, transmite Reuters.
Pesta porcina africana - care s-a extins catre Laos si Coreea de Nord, dupa ce a fost detectata in China in august 2018 - a fost pentru prima data descoperita in Vietnam in februarie si s-a extins spre fermele din 61 de provincii, din totalul de 63.
Peste 2,9 milioane de porci au fost sacrificati in Vietnam, din efectivele de porcine estimate la aproximativ 30 de milioane, a anuntat ministrul Agriculturii, Nguyen Xuan Cuong.
Pesta porcina africana a fost semnalata pentru prima oara in Romania la sfarsitul lui iulie 2017, Satu Mare fiind primul judet afectat.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>