Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daunatorii plantelor: afidele, paduchii de frunza

daunatorii-plantelor-afidele-paduchii-de-frunza

Iubitorii de plante se intalnesc adesea cu daunatori si nu stiu cum sa procedeze. In cazul acesta este bine de stiut cu ce fel de paraziti ne intalnim pentru a trata planta corespunzator.


Cu ce fel de daunatori ne intalnim la plante?

Cei mai putin experimentati ii numesc purici de plante sau purici de frunze; desi au aspectul unor purici verzi, aceste insecte fac parte din categoria paduchilor de frunza. Ei bine, da, si plantele fac, uneori, paduchi. Solutia in acest caz nu o reprezinta nici pieptenele de os, nici gazul sau sampoanele speciale. Pentru plante exista insecticide speciale, denumite aficide. Le gasesti in farmaciile fitosanitare sau in florariile bine aprovizionate, sub mai multe denumiri comerciale precum Pirimor. Hai sa vedem ce alternative mai putin toxice exista la aceste insecticide. Dar mai intai...

Cu cine avem de-a face?

Afidele ataca un numar mare de specii de plante, fie in apartament, fie in gradina. Ele au aspectul unor bobite de culoare verde, fixate de obicei pe frunze, boboci sau pe lastarii tineri. Daca nu se intervine la timp, apar colonii care invadeaza pur si simplu planta. Aceasta isi va pierde rapid frunzele, iar la unele plante petiolul frunzelor tinere va ramane fixat pe lastar. Acesti daunatori se hranesc cu seva plantei, iar pasiunea lor pentru partile tinere se explica prin faptul ca aici ele pot intepa cu usurinta tesutul vegetal. Desi atacul afidelor, depistat la timp, nu este intr-atat de periculos incat sa duca la moartea plantelor, paduchii de frunza pot transmite boli provocate de virusuri sau bacterii. Afidele sunt numite, atunci, vectori de raspandire.

Cum scapi de paduchii de frunza, fara insecticide?

Primul sfat este cel pe care ti-l da orice doctor: cu cat depistezi problema mai din timp, cu atat scapi mai usor. Este mai simplu sa tratezi o planta cu un lastar atacat, decat una care si-a pierdut frunzele aproape in totalitate. Asadar, chiar daca plantele tale arata bine si nu dau semne ca ar fi atacate, este util sa le controlezi periodic, atat pe partea superioara cat si pe cea inferioara a frunzelor. Daca ai observat colonii de afide, primul pas este dusul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cum procedam in cazul unor atacuri puternice?

Atunci cand planta este invadata serios si se pot vedea colonii pe lastari, dupa dusul de rigoare poti folosi pentru pulverizare o solutie mai puternica decat cea cu spirt: solutie de apa in care ai dizolvat putin sapun de casa. Este un amestec mai toxic decat alcoolul diluat, inconvenientul este ca, fiind o solutie alcalina, poate modifica pH-ul solului din ghiveci. Pentru a-l echilibra, poti uda pamantul dupa aceea cu apa in care ai pus o lingurita de otet.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 72 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016