Publicat in: Boli si daunatori
MADR recomanda inceperea tratamentelor fitosanitare in culturi
Inainte de inceperea aplicarii tratamentelor, specialistii fitosanitari va recomanda sa verificati daca produsele care vor fi folosite sunt de calitate si provin din ambalaje care au indicatii clare privind continutul si natura produselor de protectie a plantelor.
In combaterea agentilor de daunare din culturile agricole o importanta deosebita o are in primul rand evaluarea starii fitosanitare a culturilor. In baza evaluarii facute, corelata cu conditiile climatice existente, faza fenologica a plantelor si biologia agentilor de daunare identificati, se stabileste schema de tratament si momentul aplicarii, informeaza Autoritatea Nationala Fitosanitara.
 
Tratamentele foliare ale culturilor agricole au un rol insemnat in dezvoltarea plantelor, deoarece contaminarea acestora determina incetinirea proceselor metabolice ale plantei si in cele din urma scaderea cantitativa si calitativa a productiei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se recomanda efectuarea de tratamente preventive in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.
 
In pomicultura la speciile semintoase (mar, par, etc.) la aceasta data se recomanda efectuarea tratamentelor pentru combaterea foculului bacterian (Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilinia fructigena), gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum) , iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrina deformans), etc.
 
Fluctuatiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului, roua, densitatea marita a plantelor/m2, fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor foliare in culturile de cereale paioase.
 
Astfel, la cerealele paioase (grau, orz, etc.) se recomanda tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (afide, plosnita cerealelor-adulti hibernanti).
 
La rapita se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor daunatori: gandacul lucios (Meligethes aeneus), gargarita tulpinilor (Ceuthorhynchus napi), etc.
 
Culturile infiintate cu seminte tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luandu-se toate masurile pentru eliminarea oricaror riscuri care sa afecteze familiile de albine si mediul inconjurator.
 
Samanta tratata se va utiliza numai in zonele si pe suprafetele cu infestare foarte puternica a daunatorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp. Phyllotreta spp. şi Phylloides spp. Parcelele insamantate cu samanta tratata vor fi marcate cu placute de avertizare.
 
Insamantarea se va efectua cu semanatori dotate cu echipamente care sa asigure reducerea riscului (deflectoare), respectand buna practica agricola.
 
Dupa insamantare, in momentul controlului, nu trebuie sa se depisteze samanta tratata neincorporata in sol.
 
Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protectie a plantelor omologate in Romania, pentru cultura, agentul de daunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se gasesc in baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesata pe link-ul: www.madr.ro, Sectiunea Fitosanitar
 
Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare judetene emit buletine de prognoza si avertizare care contin recomandari privind efectuarea tratamentelor fitosanitare pentru combaterea bolilor si daunatorilor din culturile agricole.
 
Aceste buletine sunt difuzate catre institutiile locale si fermieri, iar informatiile continute de acestea pot fi solicitate de catre toate persoanele interesate.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
Tratament pomi fructiferi: aplicarea fungicidului zeama bordeleza
Tratament pomi fructiferi: aplicarea fungicidului zeama bordeleza
Astfel, pentru a asigura prosperitatea si calitatea productiei de fructe, devine imperativa...
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016