Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Modalitati de combatere a insectelor care raspandesc boli in randul animalelor
Insectele hematogace se fac vinovate si pentru aparitia si raspandirea in Romania a Bolii limbii albastre, care a afectat efectivele de animale din mai multe judete.
Acestea se aplica doar in spatii inchise (adaposturi, laptarii etc.). Pentru animalele aflate la pasune este preferabila utilizarea substantelor cu efect repelent (de respingere a insectelor) si/sau a insecticidelor (carbamice, organofosforice sau piretroide).
Se folosesc mai ales produsele care contin DEET (N,N-diethil-meta-toluamida). Modul de actiune al repelentilor este diferit, dependent de substanta activa. DEET blocheaza receptorii olfactivi ai insectelor fata de atractantii odoranti emanati de animale prin respiratie si transpiratie (1-octen-3-ol, acid lactic, dioxid de carbon), facand dificila sau imposibila localizarea animalelor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Daca DEET se foloseste in combinatie cu unele insecticide se obtine pe langa efectul repelent si unul neurologic asupra insectelor. Combinatia de repelenti cu insecticide poate fi folosita la animalele crescute pentru carne, cu respectarea normelor sanitare veterinare, dar nu se recomanda pentru vacile si caprele exploatate pentru productia de lapte.
Repelentii se aplica pe corpul animalelor, inainte de a fi scoase la pasune, prin trecerea animalelor pe sub o perdea din material textil (Back Rubbers) imbibata cu emulsia obtinuta prin diluarea DEET in motorina sau ulei de soia. O alta modalitate de aplicare este reprezentata de atarnarea unor saci (Dust Bags) confectionati din materiale textile, umpluti cu deseuri absorbante si cu pulberi continand repelenti (combinati sau nu cu insecticide).
Acesti saci se amplaseaza la iesirea din padoc, in asa fel ca bovinele, bivolii, caii sa atinga sacii cu partea dorsala sau laterala a corpului. Durata de protectie a animalelor este de aproximativ 12 ore in cazul folosirii DEET 100% sau de patru - sase ore, in cazul folosirii emulsiei cu DEET in concentratie de 20 – 30%. O alta modalitate de combatere a insectelor in sezonul de pasunat o reprezinta crotaliile din plastic (Ear Tags) impregnate cu insecticide.
De exemplu, crotaliile Ridect (Smithkline Beecham) conţin tetraclorvinphos, crotaliile Patriot si Terminator (KMG) contin diazinon, crotaliile PYthon contin zeta-cipermetrina in combinatie cu substante sinergice etc. Acestea sunt eficiente pe intreg sezonul de paşunat. Se poate pune o singura crotalie sau doua crotalii pe un animal, dependent de gradul de dezvoltare al populaţiilor de insecte parazite. La sfarşitul sezonului de paşunat sau inainte de sacrificarea animalelor (cu cel puţin o saptamana) crotaliile se indeparteaza.
Utilizarea crotaliilor insecticide este permisa numai pentru animalele nelactante, deoarece exista riscul eliminarii prin lapte a reziduurilor de insecticide. Pentru cabaline exista un alt produs numit Equivite (Smithkline Beecham), care este o banda de plastic impregnata cu cipermetrina (piretroid de sinteza).
Banda poate fi prinsa de capastru (pe frunte sau creştet) astfel incat sa stea in contact cu parul animalului pe o suprafaţa cat mai mare. Aversele de ploaie nu spala insecticidul de pe banda şi nici de pe parul imbibat. Daca animalele vor fi destinate sacrificarii pentru consum uman, benzile de Equivite se vor indeparta cu cel puţin o saptamana inainte de sacrificare.
Din pacate, in tara noastra metodele mai sus amintite nu sunt cunoscute in suficienta masura si sunt extrem de rar folosite. Inainte de Revolutie animalele de renta erau crescute in ferme ale cooperativelor agricole sau in fermele de stat, in care se practica stabulatia prelungita, iar responsabilitatea protectiei animalelor, inclusiv fata de insecte revenea medicului veterinar de stat, care avea obligatia sa aplice masurile necesare, dependent de gradul de risc si in limita posibilitatilor financiare.
In gospodariile taranesti existau foarte putine animale (vaci, oi, capre), care erau scoase la pasunat pe terenurile comunale doar pentru o perioada scurta de timp. In zonele de deal si de munte vara si toamna, cand aparea riscul inmultirii insectelor hematofage (tantari, tabanide, simulide, flebotomi), se aplicau manual insecticide sub forma de emulsii sau ungvente pe partea dorsala si laterala a animalelor, la intervale de cateva zile.
In prezent situatia este cu totul diferita. Exista numerosi fermieri privati, care practica pasunatul sistematic in tabere de vara, adeseori amplasate aproape de paduri si ape de suprafata. Pentru acest sistem de crestere este necesara elaborarea de masuri sanitare veterinare adecvate in scopul prevenirii pierderilor economice prin disconfortul animalelor si prin bolile transmise de insectele hematofage.
Pentru prevenirea inmultirii exagerate a insectelor hematofage, care prezinta un stadiu de dezvoltare acvatica (tantari, culicoizi, simulide etc.) importanta este eliminarea sistematica a apelor stagnante in care isi depun ouale si utilizarea unor produse microbiologice pe baza de spori si toxine de Bacillus thuringiensis sau de B. sphaericus, care au efect letal pentru larvele din apa, reducandu-se astfel densitatea populatiei de insecte vizate.
Avantajele combaterii microbiologice sunt importante si se refera la faptul ca insecticidele microbiene, omologate oficial si in tara noastra, nu prezinta pericole deosebite pentru om, pentru animale şi pentru insectele folositoare si pot fi folosite de cate ori este nevoie, fara riscul de poluare a mediului ambiant.
Astfel de biopesticide se folosesc cu succes in toata lumea si inlocuiesc tot mai mult insecticidele chimice. Dintre produsele mai cunoscute şi utilizate pentru combaterea insectelor vectoare de boli şi generatoare de disconfort, pot fi exemplificate urmatoarele: Teknar (Sandoz S.A.), VectoBac12 AS (Abbot Laboratoires), Vectolex (Valent Biosciences Ltd.). Dar utilizarea biopesticidelor in tara noastra este foarte redusa, comparativ cu tarile mai dezvoltate.
Adeseori se prefera aplicarea insecticidelor chimice, cu motivatia ca astfel pot fi vazute insecte omorate, nesocotindu-se faptul ca refacerea populatiilor va fi posibila dupa cateva zile, daca nu se actioneaza asupra mediului in care se desfasoara cu rapiditate ciclul evolutiv.
In unele judete se practica obisnuit pulverizarea de insecticide din elicopter sau avion, generandu-se un spectacol extrem de costisitor si lipsit de eficienta.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora