Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Insecticidele folosite in culturile de floarea soarelui au facut prapad in familiile de albine

insecticidele-folosite-in-culturile-de-floarea-soarelui-au-facut-prapad-in-familiile-de-albine

Reprezentantii apicultorilor spun ca peste 100.000 de familii de albine au fost decimate si cer din nou interzicerea utilizari iacestor substante, la fel cum se intampla si in maloritatea tarilor din UE.


Apicultorii se plang ca si anul acesta, pe langa problemele provocate de vremea nefavorabila, au fost afrectati foarte mult si din cauza substantelor chimice folosite la tratarea culturilor, substante care au ucis sute de mii de albine.
 
Cel mai recent semnal de alarma a venit din partea lui Adrian Siceanu, director stiintific al Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura, care a anuntat zilele acestea ca circa 100.000 de familii de albine au fost decimate in acest an, in perioada recoltarii polenului de la culturile de floarea soarelui, cel mai probabil din cauza unor insecticide cu care se trateaza samanta acestei plante, substante despre care spune ca sunt de mult interzise in majoritatea tarilor din UE.
 
„In toata zona de sud si pana in vest, la floarea soarelui au fost depopulari masive, in timpul culesului, cu o simptomatologie dura. Pierderile s-au produs in patru-cinci zile de la inceputul culesului. La floarea soarelui se estimeaza ca incepand din Dobrogea, toata partea de sud, Ialomita, Teleorman si Timis, au fost pierderi pana la 100.000 de familii de albine. Fie au pierit complet, fie au ajuns la o cadere de afectiv de abia le-au mai scos apicultorii sa le bage la iernare”, a declarat acesta.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Adrian Siceanu a mai precizat ca au fost prelevate probe de la albinele moarte si au fost triise pentru sanalize in Franta, in toate cazurile fiind depistata prezenta unui insecticid folosit in tratarea semintelor de floarea soarelui, substanta nociva si pentru albine, motiv pentru care folosirea sa a fost interzisa i cele mai multe tari europene.

„In trei dintre probele de albine din cinci a fost gasit imitacloprid. Este un neonicotinoid cu care se trateaza samanta la floarea soarelui si este cel mai incriminat in pierderi. Identificarea a fost ca exista, dar n-au putut sa ne spuna cat. Deci nu ne mai poate spune nimeni ca nu exista probleme. Eu nu pot sa sustin asta juridic, pentru ca nu au fost toate probele luate oficial, de catre un medic veterinar. A fost pe moment, am prins momentul, ca sa ne convingem noi. Din pacate, la noi inca exista derogare pentru folosirea neonicotinoidelor. Degeaba tipam noi, pentru ca fermierii care cultiva rapita sau floarea soarelui si firmele care aduc produsele sunt mai puternice ca noi. Noi putem face galagie, dar nu exista in Romania o legislatie care sa va protejeze de neonicotinoide” a mai explicat directorul stiintific al Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura.
 
In replica, fermierii sustin ca au nevoie de aceste insecticide pentru a elimina daunatorii plantelor, motiv pentru care neonicotinoidele nu au fost inca interzise in Romania. Totusi, reprezentantii apicultorilor afirma ca astfel de accidente ar putea fi prevenite daca fermierii ar anunta administratiile locale ca utilizeaza respectivele insecticide, sau daca acestia ar plasa panouri de avertizare la marginea culturilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016