Publicat in: Diverse
Insecticidele folosite in culturile de floarea soarelui au facut prapad in familiile de albine
Reprezentantii apicultorilor spun ca peste 100.000 de familii de albine au fost decimate si cer din nou interzicerea utilizari iacestor substante, la fel cum se intampla si in maloritatea tarilor din UE.
Apicultorii se plang ca si anul acesta, pe langa problemele provocate de vremea nefavorabila, au fost afrectati foarte mult si din cauza substantelor chimice folosite la tratarea culturilor, substante care au ucis sute de mii de albine.
 
Cel mai recent semnal de alarma a venit din partea lui Adrian Siceanu, director stiintific al Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura, care a anuntat zilele acestea ca circa 100.000 de familii de albine au fost decimate in acest an, in perioada recoltarii polenului de la culturile de floarea soarelui, cel mai probabil din cauza unor insecticide cu care se trateaza samanta acestei plante, substante despre care spune ca sunt de mult interzise in majoritatea tarilor din UE.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

„In toata zona de sud si pana in vest, la floarea soarelui au fost depopulari masive, in timpul culesului, cu o simptomatologie dura. Pierderile s-au produs in patru-cinci zile de la inceputul culesului. La floarea soarelui se estimeaza ca incepand din Dobrogea, toata partea de sud, Ialomita, Teleorman si Timis, au fost pierderi pana la 100.000 de familii de albine. Fie au pierit complet, fie au ajuns la o cadere de afectiv de abia le-au mai scos apicultorii sa le bage la iernare”, a declarat acesta.
 
Adrian Siceanu a mai precizat ca au fost prelevate probe de la albinele moarte si au fost triise pentru sanalize in Franta, in toate cazurile fiind depistata prezenta unui insecticid folosit in tratarea semintelor de floarea soarelui, substanta nociva si pentru albine, motiv pentru care folosirea sa a fost interzisa i cele mai multe tari europene.

„In trei dintre probele de albine din cinci a fost gasit imitacloprid. Este un neonicotinoid cu care se trateaza samanta la floarea soarelui si este cel mai incriminat in pierderi. Identificarea a fost ca exista, dar n-au putut sa ne spuna cat. Deci nu ne mai poate spune nimeni ca nu exista probleme. Eu nu pot sa sustin asta juridic, pentru ca nu au fost toate probele luate oficial, de catre un medic veterinar. A fost pe moment, am prins momentul, ca sa ne convingem noi. Din pacate, la noi inca exista derogare pentru folosirea neonicotinoidelor. Degeaba tipam noi, pentru ca fermierii care cultiva rapita sau floarea soarelui si firmele care aduc produsele sunt mai puternice ca noi. Noi putem face galagie, dar nu exista in Romania o legislatie care sa va protejeze de neonicotinoide” a mai explicat directorul stiintific al Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultura.
 
In replica, fermierii sustin ca au nevoie de aceste insecticide pentru a elimina daunatorii plantelor, motiv pentru care neonicotinoidele nu au fost inca interzise in Romania. Totusi, reprezentantii apicultorilor afirma ca astfel de accidente ar putea fi prevenite daca fermierii ar anunta administratiile locale ca utilizeaza respectivele insecticide, sau daca acestia ar plasa panouri de avertizare la marginea culturilor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
ANZ: Apicultorii au obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere
"In sistemul national de gestionare a stupinelor avem vreo 2,3 milioane de stupine si vreo...
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Ce fac apicultorii in aceasta luna?
Acum, matcile depun aproximativ 1.500-2.000 de oua in fiecare zi si astfel albinele batrane care...
Inseminarea artificiala la albine
Inseminarea artificiala la albine
Testiculele sunt situate in cavitatea abdominala, intre tubul digestiv si cord, fiind fixate, in...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016