Neonicotinoidele, interzise in UE pentru salvarea albinelor
Din ce in ce mai des auzim apicultorii ca pierd albine si stupurile sunt din ce in ce mai mici. UE ia masuri, desi nu par a fi suficiente.
Uniunea Europeana a decis sa extinda interdictia ce vizeaza trei neonicotinoide, pesticide considerate periculoase pentru albine, la toate culturile in aer liber, pentru a proteja biodiversitatea si mediul inconjurator, informeaza Agerpres citand AFP.
Sustinuta de Comisia Europeana, interdictia a fost votata de o majoritate calificata a statelor membre in cadrul unei sedinte cu usile inchise la care au participat membrii unui comitet tehnic.
Saisprezece dintre ei - numarul minim necesar - au avizat favorabil acest proiect de lege, potrivit unor surse concordante. Printre tarile semnatare s-au aflat tari importante, precum Franta, Marea Britanie, Germania, Spania si Italia, dar si state mai mici, precum Olanda si Luxemburg - al carei ministru pentru Mediu, Carole Dieschbourg, si-a exprimat satisfactia pe internet in urma votului de vineri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Este o zi frumoasa pentru lupta pe care o ducem pentru o mai mare biodiversitate si impotriva substantelor insecticide nocive", a declarat ea pe Twitter.
Executivul european si-a exprimat la randul sau bucuria pentru sprijinul primit din partea statelor membre in ceea ce priveste recomandarea ei.
"Comisia a propus aceste masuri in urma cu mai multe luni, pe baza avizului stiintific al EFSA (Agentia europeana pentru securitatea alimentelor, n.r.). Sanatatea albinelor a avut intotdeauna o importanta cruciala pentru mine, pentru ca ea priveste biodiversitatea, productia alimentara si mediul", a declarat comisarul european pentru Sanatate si Securitate alimentara Vytenis Andriukaitis.
Viitorul celor trei substante vizate - clotianidin, imidacloprid si tiametoxam - substante cu rol neurotoxic, care ataca sistemul nervos al insectelor, utilizate pe scara larga, era in suspans din 2013, dupa o prima evaluare negativa anuntata de EFSA.
Agentia europeana si-a confirmat raportul la sfarsitul lunii februarie din acest an, sustinand dorinta executivului european de a extinde interdictia.
Aceasta se va aplica de acum inainte la toate culturile in aer liber, exceptia fiind reprezentata de utilizarea in sere, cu conditia ca semintele si plantele sa nu paraseasca spatiile inchise in care sunt cultivate.
In 2013, UE a impus intr-o prima faza restrictii de utilizare pentru cele trei substante, contestate insa in instanta de doi giganti din industria pesticidelor, ale caror produse sunt vizate direct de acea interdictie - compania elvetiana Syngenta si cea germana Bayer.
Moratoriul partial se aplica acelor culturi care atrag albine (porumb, rapita si floarea-soarelui) cu cateva exceptii. UE nu a asteptat finalizarea acestei proceduri judiciare care este in curs de judecare la Tribunalul UE.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>