Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Neonicotinoidele, interzise in UE pentru salvarea albinelor

neonicotinoidele-interzise-in-ue-pentru-salvarea-albinelor

Din ce in ce mai des auzim apicultorii ca pierd albine si stupurile sunt din ce in ce mai mici. UE ia masuri, desi nu par a fi suficiente.


Uniunea Europeana a decis sa extinda interdictia ce vizeaza trei neonicotinoide, pesticide considerate periculoase pentru albine, la toate culturile in aer liber, pentru a proteja biodiversitatea si mediul inconjurator, informeaza Agerpres citand AFP.
 
Sustinuta de Comisia Europeana, interdictia a fost votata de o majoritate calificata a statelor membre in cadrul unei sedinte cu usile inchise la care au participat membrii unui comitet tehnic.
 
Saisprezece dintre ei - numarul minim necesar - au avizat favorabil acest proiect de lege, potrivit unor surse concordante. Printre tarile semnatare s-au aflat tari importante, precum Franta, Marea Britanie, Germania, Spania si Italia, dar si state mai mici, precum Olanda si Luxemburg - al carei ministru pentru Mediu, Carole Dieschbourg, si-a exprimat satisfactia pe internet in urma votului de vineri.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Este o zi frumoasa pentru lupta pe care o ducem pentru o mai mare biodiversitate si impotriva substantelor insecticide nocive", a declarat ea pe Twitter.
 
Executivul european si-a exprimat la randul sau bucuria pentru sprijinul primit din partea statelor membre in ceea ce priveste recomandarea ei.
 
"Comisia a propus aceste masuri in urma cu mai multe luni, pe baza avizului stiintific al EFSA (Agentia europeana pentru securitatea alimentelor, n.r.). Sanatatea albinelor a avut intotdeauna o importanta cruciala pentru mine, pentru ca ea priveste biodiversitatea, productia alimentara si mediul", a declarat comisarul european pentru Sanatate si Securitate alimentara Vytenis Andriukaitis.
 
Viitorul celor trei substante vizate - clotianidin, imidacloprid si tiametoxam - substante cu rol neurotoxic, care ataca sistemul nervos al insectelor, utilizate pe scara larga, era in suspans din 2013, dupa o prima evaluare negativa anuntata de EFSA.
 
Agentia europeana si-a confirmat raportul la sfarsitul lunii februarie din acest an, sustinand dorinta executivului european de a extinde interdictia.
 
Aceasta se va aplica de acum inainte la toate culturile in aer liber, exceptia fiind reprezentata de utilizarea in sere, cu conditia ca semintele si plantele sa nu paraseasca spatiile inchise in care sunt cultivate.
 
In 2013, UE a impus intr-o prima faza restrictii de utilizare pentru cele trei substante, contestate insa in instanta de doi giganti din industria pesticidelor, ale caror produse sunt vizate direct de acea interdictie - compania elvetiana Syngenta si cea germana Bayer.
 
Moratoriul partial se aplica acelor culturi care atrag albine (porumb, rapita si floarea-soarelui) cu cateva exceptii. UE nu a asteptat finalizarea acestei proceduri judiciare care este in curs de judecare la Tribunalul UE.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016