Vesti bune din Tulcea! Mai sunt active 3 focare de pesta porcina africana
Vestile bune vin luni din Tulcea, intrucat DSVSA a anuntat ca au mai ramas active 3 focare de pesta porcina africana. Din 2018 si de-a lungul anului 2019 au fost inregistrate 580 de astfel de zone in care era prezent virusul.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Mitica Tuchila, a declarat pentru Agerpres ca in gospodariile private din judet mai evolueaza un singur focar activ, in satul Visterna, acolo unde virusul a fost identificat saptamana trecuta.
"Avem active alte doua focare la porcul salbatic, in doua fonduri de vanatoare, Bestepe si Salcioara, unde au fost gasiti mistreti pozitivi pentru virusul PPA cu anticorpi", a mentionat directorul Tuchila.
El a mai spus ca repopularea cu suine a gospodariilor private in care a fost identificat virusul PPA este dificila.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Repopularea in judetul Tulcea este dificil a se face din cauza evolutiei PPA in populatia de mistreti. Conform Directivei 60/2002, perioada de restrictie este de 2 ani pe o raza 13 kilometri acolo unde a aparut cazul de mistret. In aceste zone, chiar daca nu mai sunt focare in exploatare non-profesionale, nu se poate face repopularea decat dupa ce se ridica restrictia la porcul salbatic", a mentionat directorul DSVSA.
Potrivit sursei, doar una din cele patru ferme comerciale care in urma cu un an au fost afectate de PPA a fost repopulata, la solicitarea proprietarului fermei.
"Agentul economic din Garvan a optat pentru a popula o treime din ferma pentru a vedea starea de sanatate si evolutia porcinelor intr-o ferma in care a fost identificat virusul PPA. Alte doua exploatatii nu intentioneaza sa populeze, iar cea de la Vacareni ne-a notificat cu privire la aceasta intentie, dar din cauza unor neconformitati in ceea ce priveste biosecuritatea, infrastructura fermei, dar si din punct de vedere logistic am amanat eliberarea avizului pana la remedierea acestora", a precizat directorul Tuchila.
In judetul Tulcea, incepand de anul trecut au fost inregistrate peste 580 de focare de PPA, iar de la bugetul statului s-au platit despagubiri de peste 46 de milioane de lei populatiei si fermelor comerciale.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.